Pratite nas

Što bi rekao pokojni Franjo Tuđman da vidi što Milanović radi državi koju je on stvarao?

Objavljeno

na

[quote]Prvi čovjek hrvatske vlade uspio je izgubiti podršku Njemačke koja je bila stopostotni saveznik Hrvatske. Nedolazak Angele Merkel na svečanost ulaska Hrvatske u EU mogao bi označiti početak kraja ere Zorana Milanovića, koji je pokazao da definitivno ne kontrolira stanje niti unutar SDP-a niti unutar države. To što službeno kontrolira parlamentarnu većinu, premijer jedino može zahvaliti Tomislavu Karamarku, odnosno činjenici da je lider najjače oporbene stranke, uvjerljivo najnepopularniji političar u zemlji.[/quote]

[dropcap]V[/dropcap]eći diplomatski šamar Vlada Zorana Milanovića nije mogla dobiti – njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je svoj dolazak na svečanost povodom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, isti dan kada su njemački istražitelji raspisali tjeralicu za Josipom Perkovićem. Službeni razlog Angele Merkel kako za Hrvatsku nema vremena, s diplomatskog jezika prevedeno znači ‘nebitni ste’.

Blamaža neviđenih razmjera koju možemo zahvaliti vladajućoj Kukuriku garnituri, dodatno je pojačana mišljenjem Europske komisije koja nam u srijedu poručuje: Hrvatska ne može stavljati nikakvo vremensko ograničenje na provedbu Europskog uhidbenog naloga!

Unatoč svemu tome, Milanovićev brod bez kormilara i s posadom bez kompasa i dalje plovi kontra europskog vjetra – u trenucima neviđenog diplomatskog skandala, premijer opet optužuje svakoga osim sebe samoga. Oponente svog tragikomičnog ponašanja, Crkvu, HDZ i svećenike proziva  da su 20 godina štitili zločince te im čak prijeti izvjesnim King Kongom, ne otkrivajući tko se krije iza te grdosije. Premijer ide i korak dalje, bolje rečeno dublje pa unatoč porukama upozorenja iz Njemačke, staje uz sporni Zakon prema kojemu Hrvatska neće primjenjivati uhidbeni nalog za djela prije 2002. godine. Milanović tako u srijedu, ‘hladno’ kaže ‘Europski uhidbeni nalog bit će izglasan kako je i predložen’, iako nam iz Bruxellesa istog dana pišu da je to nemoguće!

Da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman živ, hvatao bi se za glavu i ne bi se mogao načuditi Milanovićevim potezima! Mogu li uopće građani zamisliti, da je danas 1991. godina i da se u Hrvatskoj vodi obrambeni rat, Milanovića na Tuđmanovu mjestu? Što bi ostalo od ove zemlje da je Milanović vodio u ratnim godinama i u samom početku stvaranja države?

Vjerojatno ne previše, jer prvi čovjek hrvatske vlade uspio je skoro u tome da izgubimo podršku Njemačke koja je bila stopostotni saveznik Hrvatske.

Nedolazak Angele Merkel na svečanost ulaska Hrvatske u EU mogao bi označiti početak kraja ere Zorana Milanovića, koji je pokazao da definitivno ne kontrolira stanje niti unutar SDP-a niti unutar države. To što službeno kontrolira parlamentarnu većinu, premijer jedino može zahvaliti Tomislavu Karamarku, odnosno činjenici da je lider najjače oporbene stranke, uvjerljivo najnepopularniji političar u zemlji.

Nepromišljenim potezima, Milanovićeva Vlada koja ne želi ‘zakočiti’ već bahato srlja u još veće dubioze i za sobom povlači čitavo hrvatsko društvo, dovela je do situacije u kojoj je  Hrvatska postala taocem jednog čovjeka – Josipa Perkovića! Bolno je to za svakog Hrvata kad se sjeti hajke na generala Gotovinu koji je progonjen poput psa dok su vladajući 2003. i 2004. poručivali kako Hrvatska ne smije i neće biti taocem Ante Gotovine.
Skandalom kojega je izazvala pravnim makinacijama kako Perković ne bi mogao biti izručen,  konfuzna Kukuriku Vlada zatresla je hrvatsko društvo iz temelja, državu iskompromitirala i osramotila, a odnosi s Njemačkom doživjeli su najgore zahlađenje u posljednjih dvadeset godina.

Ovo njemačko ‘pljuskanje’ po hrvatskom obrazu odgovor je na bizantske manipulacije Vlade Zorana Milanovića koja očito nije shvatila pravo značenje ulaska u zajednicu europske obitelji. Mislili su Kukurikavci pritajeno ući u EU, a nastaviti se ponašati kao i ranije, ne shvaćajući da ulazak u to društvo podrazumijeva određene civilizacijske i demokratske standarde.

Potez njemačke kancelarke dokaz je koliko je pogrešna bila politička procjene i zaključci Vlade Zorana Milanovića pa i predsjednika države, te koliko su ‘nedozreli’ za političke standarde Europske unije. Čitamo li između redaka, naši vladajući ovime su etiketirani kao ‘treća liga’, koja je još jednom nogom u Jugoslaviji i nikako se ne mogu otkačiti. Kao da i sami znaju da im u prvoj ligi nije mjesto!

Na veliku žalost Hrvata, to nije poruka samo vladajućoj strukturi nego i cijelom društvu zahvaljujući politici koju smo sami izabrali u prosincu 2011. godine.

Ta politika danas proziva HDZ jer ne ulaže amandmane na sporni Zakon, a premijer koji se prije nekoliko dana žalio da njegova stranka čisti smeće za HDZ-om, danas traži da HDZ čisti za njim.

Jer, zašto bi amandmane ulagao HDZ kad je to mogao napravit sam Milanović i na taj način povući takav prijedlog Zakona koji nas je doveo u središte diplomatskog skandala?!

Što se tiče pravnih sankcija za Hrvatsku, ukoliko Sabor u petak izglasa sporni Zakon o suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU prema kojemu se uhidbeni nalog neće primjenjivati za djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine, bar nakratko smo spašeni. Implementacija Lisabonskog ugovora bit će dovršena krajem 2014. godine i tek tada će Europska komisija moći kazniti Hrvatsku i naredit promjenu odredbi u smislu vremenskog ograničenja za kaznena djela.

A.K./Dnevnohr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

facebook komentari

Nastavi čitati