Što hrvatskim emigrantima najviše nedostaje u tuđini?

  56

  ‘Jedino što mi fali je sarma, burek, brudet, pašticada’, kaže jedan ‘Meksikanac’.

  Što hrvatskim emigrantima najviše nedostaje u tuđini? Odgovore svakodnevno daju članovi najposjećenijeg hrvatskog foruma  Forum.hr-a. Odabrali smo neke od njih.

  Hrvatska

  Dunja s juga u Danskoj je nekoliko godina. ‘Nedostaje mi sunce i lijepo vrijeme. Nedostaje mi miris moga grada i odlasci k mami na nedjeljni ručak.

  Nedostaju mi prijateljice i druženje s njima. Znam, postoji mail, postoji Skype, ali to nije isto što i naša druženja uz kavu poslije posla, petkom pizza i kino, subotnja popodnevna bicikliranja, nedjeljna druženja uz palačinke, časopise i trač partiju. Volim kad mi pišu o tome kako žive, kako im djeca rastu, što im se događa na poslu, koje su filmove gledale i slično, ali onda još više uviđam koliko mi nedostaju i koliko sam zapravo ovdje osamljena.’
  Antemarineitor se javio iz dalekog Meksika. ‘Jedino što mi fali je sarma, burek, brudet, pašticada, itd. A kad pomislim ponekad da je ovdje nešto loše, pogledam preko interneta dnevnik HRT ili Nove i odmah shvatim da sam sretan čovjek već samim tim što tamo ne živim već 13 godina.’
  Noaccount živi u Njemačkoj. ‘Meni fali u subotu ujutro listati Jutarnji i Večernji uz kavicu. Tj., taj mali ritual. Ali volim njemački običaj odlaska na doručak.’
  Iz Njemačke se, poprilično nezadovoljan i kritičan, javio i Žohar.
  ‘Ne gine mi Njemačka, a sanjam o jugu’
  ‘Navikavanje? Nema ga. U principu što si duže to ti je gore u Njemačkoj. U početku imaš nešto materijala za znatiželju, kasnije ništa, samo tupa egzistencija. Ali postoji bitna razlika između kontinentalnih Germana i romanskih naroda. Sa germanima ti treba godine da bi uspostavio neku intimnost. Oni žive kao autisti. I među sobom imaju površnu, formalnu interakciju. Potpuno su kapitalistički brainwashed, žive samo sa pozicije koristi i eficijence i vrlo lako ih je zavesti da prihvate uloge koje im dodjeljuje sistem. U firmama rade kao da su njihove. Na ulici nema potrebe za pandurima, građani budno motre dali je sve pravno korektno. Što su mlohaviji po naravi to su žustriji u pravnom predikovanju.
  Egoizam je postao uobičajeni princip življenja i nije nikakva sramota biti šup*ina. (…) Uvijek nešto moraliziraju, motre da li si se držao fairplaya i to u najsitnijem detalju, to im je važnije od igre. Humor ili ne razumiju ili ga moralno preispituju. Na spontane situacije koje pokreću čovjeka ne reagiraju, gledaju tupo i provjeravaju prvo da li je povrijeđeno neko pravilo ili da li je dovoljno svrsishodno. Dužnost koja im je povjerena je iznad svega, iznad svake ljudskosti. Biti ponesen, nema toga među Germanima, uvijek kontrola, prije svega ostalog. Mnogi glume kao da su u društvenom transu, a ono samo ispunjavaju svoju dužnost, misleći da se u tome sastoji party. Ili sruče u sebe litre piva i uglavnom prespavaju događaj. Sve mora bit jasno odvojeno, sve ima striktnu granicu, oštra dinstinkcija, nema miješanja među stvarima, razračunavaju se poslije večere u restoranu u cent, nema miješanja i među ljudima, nitko se ne uživljava u druge, ko automati. Sve je to super za jednu državu pčela ili mrava, ali za čovjeka sa zdravim doživljajnim aparatom. U tome i leži politička moć Njemaca. o takvom pokornom stanovništvu sanja svaki diktator. Politička moć, ali ne i osobna. Ne znam tko bi se od nas mijenjao: “danak u krvi”, prodaš erekciju za dobra kola i red. Biti tako mlohav i beskrvan i uz to uvijek budan. Ja bih se vratio u Hrvatsku u kojoj sam živio od rođenja 20 godina, ali me Hrvati neće, posto su mi preci pravoslavci. Srbija mi je strana kao i svaka druga zemlja. tako da mi ne gine Njemačka, a sanjam o jugu.’
  Hrvati, nedostajete im!
  A nekima nedostaju i hrvatski dečki! Tako miss blondie piše da joj najviše fale – visoki i zgodni frajeri. ‘Ovdje teško takvog vidjeti pa meni kao visokoj curi sline cure kad dođem preko ljeta u Dalmaciju, a srce se stisne od tuge kad se vratim’. S njom se složila i Cicka. ‘Mda, i meni fali tu i tamo koji dobroizgledajući pripadnik muškog roda za promatranje. Možda je nešto bolje na jugu, ali ovdje na sjeveru Švedske situacija je prilično otužna. U skoro godinu dana vidjela sam dva prava komada, a za jednog se poslije ispostavilo da je fetivi Amer iz Alabame’.
  Dustflower piše: ‘Fali mi onaj splitski moment koji se ne može nigdje drugdje doživjeti. Fale mi i zagrebačke biciklističke staze. Domaći prošek i škampi na buzaru’.
  InterMezzo se javlja iz američke Floride. ‘Fali mi… nećete vjerovati – plac, kao Dolac, Trešnjevački, Branimirov… i sl. Gdje možeš kupiti svježe sireve, vrhnje, voće, povrće i to… Ovdje u Floridi ništa slično.’
  I tako dalje. Nekima nedostaju Vegeta i svježi kruh, nekima kvalitetnija voda. Ali balans između nostalgije i potrebe za normaln(ij)om egzistencijom ipak uglavnom prevaže na stranu egzistencije.
  Zoran Stupar/croexpress

  facebook komentari

  • srka

   Ehhhh…kad se samo sjetim…ovu je najviše volio stari Don Kićot…s’onu stranu reke…i pjevali je…u duetu…dok smo skupa gonili šetnike nesretne…al eto što ti vrijeme nosi…i što ti je zivot…ode on naposlijetku i sam u šetnike nesretne:

   “Kad Bosancu dosadi tudjina
   kad ga pocne muciti daljina
   sprema stvari i u Bosnu krece
   zaklinje se, vratiti se nece

   Kad Bosanac u Bosnu se vraca
   koga prvog sretne, on mu pice placa
   placa pice i pita o svemu
   jer Bosna je najmilija njemu”
   by Srka®

   • Alan B’Stard

    ‘Bosancu’ kao regionalnoj odredinici ili mentalnom stanju?

    • srka

     Hmmm…termin…tahmin Bosanac a Boga mi i (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svatkoga tko je rodjen na teritorij suvjerene RBosne i Hercegovine ili je to stekao življenjem iste…ili…ili pak po amanetu. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni…ili pak prifatni.

     Ohaaaaaajjjjj ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪

     😀

     by Srka®

     • peppermintt

      ne muljaj pošten svit turčine
      :)))

   • Ida Galić

    Sve Bosanac zaboravi lako
    Al” yebiga, ne može nikako

    • srka

     za te lipotice:

     by Srka®

     • Ida Galić

      Rođo, da to nisu opet neke vaše skrivene pretenzije prema našem moru haa!
      (Šalim se, naravno!!!) Lijepa i zabavna pjesma!!

      • srka

       Obala vam je doista predivna…prelijepa…a ja postivam integritet i suverenitet RHrvatske…tudje necemo…izuzev godisnjeg.
       Samo malkice preskupo…prosle godine sam imao namjeru odsjesti u jednom hotelu…u blizini Zadra…1960,00€ za sest dana…prenociste sa doruckom…cijena me odbila…
       😉

       by Srka®

      • Ida Galić

       Ma dođite vi samo! Iako neki naši Dalmatinci vako, plaču za Rusima, kao nekim tobože naj boljim gostima, a i vi ste dobri za silu!!

      • srka

       Uffff…gdje jedan Ruski….tu i svi ostali…nemam predrasuda prema njima…u Turskoj ih je iz godine u godinu sve vise i vise…nekako mi je ljepse i ugodnije bilo dok je bila mijesana publika…
       RHrvatska treba tu biti oprezna…ne napraviti istu gresku, te dozvoliti preliv…malo Europljana…malo Amerikanaca…malo Rusa…itd…to je najboljse
       😉

       by Srka®

      • Ida Galić

       A ti čini mi se bio ti u Antalyji! I neki moji rođaci redovno idu tamo svake godine i ne mogu prehvaliti! Te, all jnclusiv, pa kolači, baklave pića koliko oćeš!! Muškarci piju ko žune cjele dane, a žene dolaze nazad debele ko međedi haha!

      • srka

       Ma tako nekako…tu je to negdje…ja sam vec godinama tamo…bilo je godina gdje sam i po dva puta godisnjeg provodio na Antalya rivijeri…ima tu dosta pozitive…ali sto znam nakon toliko godina…dosadi…jedno te isto.
       All incl. je manje-vise standard…al nije to to…ima tu svakojakih…all inkl…. ima pijanih…onih koji se prezderu….ja sam do sada uspio uvijek tako nesto zaobici…na srecu…
       U Dubrovniku…bilo je predivno…vecernje setnje i glazba…i riba…Mmmmmmm

       by Srka®

      • peppermintt

       I ja san bila al nemam ni najmanje volju opet tamo otići
       Nego ti sad srka reda ti je malo do Albanije nije puno novca a lipo, 8 dana 200 eurića sve allinclusive

      • srka

       Lipotice… 🙂
       Ma jednom ti je ko nijednom…
       Da te nije koji brkonja razljutio?
       😉
       Gdje si bila…ak se smije znati?
       by Srka®

      • peppermintt

       ta će brkonje
       kupanjac na Lari .
       Lipa je Antalya , bio je to nekad kršćanski kraj
       Mene smeta prevelika vlaga u zraku a ostalo je stvarno sve super, posebno ponuda voća i voćnih sokova , nije skupo ali nemam želju ponovno otići.

      • srka

       Kumköy Beach Resort und Spa, Lara super hotel sa super servisom…publika sa svih strana meridijana…sa minimom nekulturnih turista koje je nekoc predivno HRSmook opisao.

       Ovdje sam bio dva puta…za preporuku je doista.

       Moja slijedeca destinacija u listopadu ove godine ako Bog da je Bodrum… The Marmara Bodrum Dolce Vita (preporuka od susjeda)…daleko od masovnog turizma i klasicnog All Incl….a i ima se gdje prosetati po gradu…poput a la Dalmacije.

       😉

       http://www.meandertravelservices.com/hotels/bodrum/luxury_hotels_in_bodrum_turkey.htm

       by Srka®

      • peppermintt

       jedino imam želju otić u Kapadociju , to je doista fantastično 🙂

      • srka

       Prijatelj mi je podrijetlom iz Konya…doista se isplati posjetiti Kapadokya-u…tko voli tu vrstu turizma…
       Prija par godina bio sam do Kayaköy ( na grckom Livissi)

       Kayaköy je danas jedan prazan grad, grad duhova , samo ruine,zidine kuca bez krovova.

       Iz daljine ovaj gradic izgledao mi je nekako… kao idila, iz blizine sam se uvjerio da je to samo fatamorgana….

       Interesantni su bili ostaci velike grcke crkve Panayia Pyrgiotissa
       (Katopanayia), u kojoj su se jos uvijek mogle vidjeti ili bolje receno
       raspoznati freske. Tihom setnjom kroz ovu crkvu dovede covjeka na misli
       koliko ljudi, familija, djece, su ovdje nekada zivjeli.

       Inace Kayaköy (Livissi) preuzeli su moji zemljaci medjunarodnim sporazumom 1923 godine.

       Skoro citavom duljinom danasnje Turske republike zivjeli su nekada
       stari Grci koji su tjekom duge Osmanlijske vladavine i Turskih sultana,
       nesmetano njegovali svoju kulturu, obicaje i pravoslavnu vjeru, sve do
       1923godine, sve do tzv. Maloazijatske katastrofe pocetkom proslog
       stoljeca.

       Eto toliko u nekoliko kratkih crta o mom izletu u ovom starom grckom nekadasnjem gradicu.

       Preporucio bih posjetu svatkom, iz samo jednog razloga, nevjeroatno
       koliko se covjek moze vratiti unazad… u proslost i osjetiti jos uvijek
       zivot kao u ovom mjestu….u ovom danas praznom gradicu…
       by Srka®

      • peppermintt

       🙂
       medjunarodnim sporazumom, točno , samo triba se vratiti ranije u događanja pa vidjeti čega je slijed taj sporazum. Pametnom dosta.
       O Kapadociji sam gledala jednu reportažu i doista me oduševio cili taj krajolik, tako surov a opet tako veličanstven. Povijest stanovnika ovih pećina je bila surovija od krajolika al računam znaš i ti to 🙂

       http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/G%C3%B6reme_Valley_in_Cappadocia_edit1.jpg/1024px-G%C3%B6reme_Valley_in_Cappadocia_edit1.jpg

      • srka

       …”Nisam sudac a ni mudrac

       Teško nosim to kamenje

       To breme sjećanja

       Na svojim leđima”…

       Ehhh…to razdoblje prija sporazuma…a i poslije…je nesreca koja nas sve i dan danas prati…a ja bi samo zelio da svatko zivi i da drugoga i drugacijeg isto tako pusti da zive…

       Ovdje nisam bio…ovo je u blizini Nevsehir-a, gdje ima i zracna luka…tako da se moze covjek i vikendom zaletjeti…a Turkish Air i nije tako skup…nekoc sam letio sa rivijere tpreko Istanbula do Zürich-a za samo 165,00€…a servis u avionu…svaka cast, za pet zvjezdica!
       Bilo bi lijepo sresti te u Göreme.
       🙂

       by Srka®

      • peppermintt

       a što lipo zboriš
       dobro a zašto onda inzistriraš na R BiH ?

      • srka

       Hahahaha…moja lipotica…okolo…naokolo pa do Republike….
       Ja sam oduvijek bio na strani slabijeg…
       Oprezno sam promatrao dogadjaje u minolom ratu…u HR te na teritorij BH…
       Kaze jedan virtuoz:

       “…i mojom je krvlju ona natopljena
       a duša nema mira, traži je”…

       Po mojim promatranjima gospon Blazevic nije vise medju nama…nazalost…ON je doista znao sto je za ciniti nakon oslobodjenja okupiranih krajeva i BH i HR…ali eto…bilo je “pametnijih” te su sebi umislili da se razdorom moze vise postici….a grdno su se prevarili…

       Ja sam uvijek bio za ujedinjenje RH i RBiH u svojim povijesnim i prirodnim granicama…ali ne ratom i razaranjem…vec demokratski…glasovanjem pucanstva i strpljenjem…pa sto odluci vecina i Uzviseni…no danas 21-og stoljeca tako nesto ostvariti bilo bi doista veliko cudo…tako nesto nece podrzati vecina Bosnjaka…a da ne govorimo o BH Srbima…mada bi i jednim i drugima i trecima bilo znatno bolje…
       Otuda moj Republikanizam…a nikako podjela RBiH!

       “Sve bih dao da je vidim
       ponosnu i lijepu k o u snovima”

       by Srka®

      • peppermintt

       nije okolo srka , nego veliš kako bi ti da svatko živi kako želi..
       srka to tvoje prizivanje Republike BiH nije u tom duhu, republika negira postojeće stanje u BiH koja je zapravo simbioza više naroda i to triba poštivati i urediti ju na način u kojem imaju svi jednaka prava..
       A ovo pravo veliš posve je prirodno spojiti Rh i Bih jet točno se i po zemljovidu vidi kako su jedna iz druge izrezane tj urezane jedna u drugu 🙂

      • srka

       Zamisli jadni Vukovarac….koji put treba preci da bi dosao do Dubrovnika???
       Zar to nije neprirodno?

       by Srka®

      • Ida Galić

       Šta ćeš moj Srka! Lijepo ti zboriš i mogla bi reć iz tvojih usta u Alahove uši! Ali muka me uhvati, kad se sjetim Alijinih riječi (čula uživo na TV) Meni je kao muslimanu bliži neko iz Malezije, nego jedan Hrvat ovđe iz komšiluka!!

      • srka

       Tesko je to bilo razdoblje…te covjek vrlo cesto kaze i ono ste ne misli…ili pak ono sto i nezeli da je tako…
       Nitko nije bez greske, osim Uzvisenog.
       by Srka®

      • Ida Galić

       Odmah me ove tvoje zadnje riječi sjete na onog muslimanskog pjesnika Salmana Rushida ili tako nekako, kojega je zbog njegovih sotonskih stihova stigla ona famozna “fatva” od strane imama Homeinija i čovjek se je morao skrivati cijelog života ( ne znam je li sad oslobođen te fatve, kad nema Homeinija)?

      • peppermintt

       ne mudruj srka ti kažeš u Švici radiš a skup ti Zadar
       ma daj :)))

      • srka

       Da radim tu, al to ne znači da ću dozvoliti netkom da me vuče za nosić 😉
       Nije bilo u redu…ja volim promijeniti sredinu, al ne po svatku cijenu.
       Mogu ti poslati Link od oba hotela, te sama usporedi.

       by Srka®

      • peppermintt

       srka ne vadi se na cijenu, tebe krv vuče u tursku pa to ti je. A šta nisi iša u Tursku radit među svoje a ne u kršćanske zemlje a?

      • srka

       Lipotice…ja sam boravio i mnostvo puta na hrvatskome jadranu, ljudi su jako prijatni…ljubazni, barem tamo gdje sam se ja kretao…e sada da budem iskren izmedju HR i TR…nema sto biram ovu drugu.
       Inace godisnji radije provodim negdje u nepoznatoj sredini…nesto novo…u hrvatskoj je bilo predivno…ponekad ali vrlo rijetko bi mi zasmetalo sto sam morao u restoranima paziti na svinjsko meso, koje naravno nije po mom okusu..na srecu po Dalmaciji vise sam zapazio riblje i janjece specijalitete.
       Ja sam covjek opcinjen tehnikom i masinama…tako je to bilo od uvijek, te samim tim zapadna Europa (D-CH) za mene nema opcije…tu su zapadnjaci nenadmasivi.
       Za mene i moju obitelj (za moje roditelje) nikada to nije bila smetnja zivjeti medju krscanima ovdje na zapadu…vjerovala ili ne…zbog posla sam morao preci u CH prija par godina…ovdje gdje zivimo i nismo manjina…oko 30% pucanstva su Islamske vjeroispovjesti…sa svih strana meridijana…a nekoc sam upoznao i jednog Hrvata s`Dinare…i on i njegova obitelj su presli na Islam…covjek je upuceniji nego i ja sam.
       Da se razumijemo…ovo ti govorim da i sama uvidis da nije sve onako kako mi to zamisljamo ili pak uvidimo…to kada ti kazes u “krscanske zemlje”…ovdje to vec poodavno i nije vise neko mjerilo…mislim tko je tko i kako se ja ili pak moj susjed moli Bogu…mozda i je ali samo za ogranicene i nesretne ljude.
       by Srka®

      • peppermintt

       moga si ti srka i u Koreju , Japan il KInu kad te zanimaju te stvari, al yok
       Točno veliš Srka nije vama problem živjeti pored tj. sa kršćanima jer smo mi tolerantni. Međutim teško je tj. nemoguće živjeti pored vas tj sa vama

      • srka

       Tolerancija obostrana…i sa moje strane i od strane susjeda…

       Nije to bas tako, u Istanbulu, na jugu Turske zivi poozavidan broj krscana…njemci, englezi…rusi, ne kao turisti…vec stalno nastanjeni kao privrednici…zanatlije itd.
       Pa nece nam za omjera biti lipotice…kojekakve srednjostoljecne i zaostale sredine u sred Afrike???

       I nikakvih problema nemaju sa svojim susjedima nekrscanima….a na jugu Turske ne zive samo Suniti.

       Evo ja bi…nekako imam osjecaj najradije zivio u tvom hercu…pod uvjetom da sam slobodan…lipotice…

       🙂

       by Srka®

      • peppermintt

       srka u duhu islama ne postoji tolerancija prema nemuslimanima.
       mislim da nema živog stvora kojemu to napokon nije jasno
       Islam veli-pokori se
       Isus veli-odluči se
       vidiš li razliku ?

       ah moje herce široko je , naravno friendly
       ja poštujem svakog Božjeg stvora, druga stvar je sukob različitih promišljanja, navika, preduvjerenja, ograničenja, zaostalosti.

      • srka

       Ne bih sada lipotice zalazio u detalje…o Islamu i pogledu…otici cemo daleko…predaleko….
       Jedno cu ti kasti…ne treba nam omjer biti namjerno ili pak pogreskiom interpretirane i prevedene nase Svete knjige.ne trebaju nam biti omjer za jedan narod nesretnici…degradirani!
       Ja u okrilju moje obitelji, prijatelja i poznanika NIKADA nisam dozivio ili pak osjetio mrznju i netrepeljivost prema krscanstvu ili pak netkoj drugoj religiji.

       by Srka®

      • peppermintt

       Nisi jer živiš u toleratnom okružju o tom ti ja i velim. Svi vi koji živite na Zapadu znate što je blagodat multikulture i poštivanja različitosti. Međutim izbjegavaš očitovanje na težak tj nemoguć položaj kršćana u većinski islamskom okružju, onih kojih je ionako malo preostalo. Islam nije tolerantan.

      • srka

       Islam je i Turska…i turski narod…preispitaj svoje predrasude prema Islamu a kao omjer uzmi…upravo Tursku…mnogima mrsku…okanimo se dosadne politike…prosetaj malo i po zabitima turskim…i izvan turistickih ruta…vidjeces dosta sirotinje koja se bori za opstanak i goli zivot…niti u metropoli niti u zabiti GARANTIRAM ti …nece te nitko ni krivo pogledati samo zato sto si krscanka…
       E sada ti nemoj za omjer uzimati S.Arabiju…americko-britanski satelit…kraljevska obitelj koja je doista osgovorna za masovno nazadovanje Islama…

       by Srka®

      • Alan B’Stard

       A turska se dokazala, gdje je god došla donijela je samo prosperitet, napredak i blagoslov! 😛 pitaj turske Armence, ako je koji ostao živ!

      • srka

       Nije istina…nekoc sam gledao na ZDF-u reportazu o Armenskim zanatlijama u Istanbulu koji kao i njihove obitelji vec stoljecima svojim vjestim rukama obradjuju nakit od plemenitih metala ne samo za TR trziste vec cijeli svijet…oni su tu i svatko ih postiva, nitko ih ne uznemirava.
       To zlo i genocid nad Armencima…to zlo se dogodilo paralelno, neposredno te nakon svih suludih ratova…i progona balkanskih….nazalost i u TR se isto tako nesto dogodilo…jer puno je bilo napacenog i protjeranog svijeta i kod nas…spreman osvjetiti se “neprijatelju”….al eto kao i uvijek nadje se pogresan “neprijatelj”
       I bilo je prosperiteta…to nije istina sto tvrdite…samo sto su to bili mani koraci i ne moze se mjeriti sa razdobljem od 1900 godine pa na ovamo…

       “Kažite mi,
       Pjevate li pjesme stare
       Kao nekad, uzdignute glave
       Da l ste isti kao nekada
       Prijatelji, često mislim na vas…”

       by Srka®

      • Alan B’Stard

       A ja sam bio u Italiji, u hotelu u kojem je sa nama potrefila delegacija iz Turske, Na hotelskom (satelitskom) TV koji se javno prikazuje u baru pored recepcije, bio je kanal neke lokalne Armenske televizije, ne znam točno, uglavnom ovi turci su počeli glasno prosvjedovati i negodovati.. čak su ‘pravili sranje’ na recepciji…

      • srka

       A kakva je to delegacija…molicu lijepo?

       by Srka®

      • peppermintt

       srka evo ne ću sumnjat u tvoje dobre namjere, ali stvarnost te debelo demantira.
       Di to možeš slobodno šetat ?

      • srka

       Pa kazem ti diljem Turske…i mozes nositi HR zastavu sa sobom…GARANTIRAM ti da neces imati nelagodnosti zbog toga.

       by Srka®

      • Alan B’Stard

       Možda se nelagodnost ne bi osjetila pošto bismo trenutno skončali nakon uboda nožem u srce! 😉

      • srka

       Nije istina!
       Dodji pa provjeri…i vidjeti ces da si bio u zabludi.
       by Srka®

      • Ida Galić

       Svaka vjera je imala svoje tamne strane i teške trenutke! Krščanstvo je to proživljavalo u srednjem vijeku, a Islam u svjetskom obimu gledano upravo u današnje vrijeme! Zdravi um si teško može zamisliti zašto negdje ljudima sjeku glave, nabijaju ih na kolac ili razapinju na križ, a da ništa nisu krivi niti su šta kome učinili! Ili onaj slučaj žene iz sudana, koja je osuđena na smrt jer je prešla na katoličku vjeru i morala je pobjeći da se spasi! Ili slučaj iz razvijene i prilično bogate Malezije :Nemuslimani ne smiju izgovoriti Alahovo ime, a moglo bi se još mnogo toga nabrojiti! Pitan se kad će te ljude sresti pamet!!?

      • peppermintt

       e bravo Ida s vidila što piči Dino u teritorijalne vode bez ograničenja
       je na prvu se čini spot kao fora ali u ozračju svih ovih događanja duboka je poruka duboka, napravljen je po ruti tzv ze(h)lene transverzale Sa-Mo-Neum i dalje veli mogu vako do Italije

       Al golemo je kako mi uvik nasidnemo na slatkorječivost Dine koij se sav ozaren slikaje iz Vodica tamo uživa baš ka biser
       e hoćemo li ikad naučit da mi je samo znat ???

      • Ida Galić

       Pivat će on sve tako do osnivanja našeg entiteta, a poslije može sjedit na obali Miljacke , namakat noge i pivat na vas glas, koliko mu drago!!

      • srka

       Auuuuu će ste nezgodne vas dvije lipotice…
       😀

       by Srka®

   • peppermintt

    Tvoj frend se pripa “ustaša ” ovdi :))))
    aj pravo reci jel mi sličimo imal na njih :)))
    volimo svoje, otvoreno govorimo o nepravdi prema našem narodu, nismo stranački oprijedljeni, nego smo na strani svog naroda poštujući druge 🙂

    • srka

     Ne razumijem lipotice…ovo?

     by Srka®

     • peppermintt

      zagužvale replike, ovo se odnosi na tvoj komentar o Don Kihotu

      • srka

       A ne..ne lipotice Hikot nije ni “U” niti “C”…bio do nekoc…skupa smo kao pravi skojevci…gonili…”goni bandu preko izvora!”…no se on presvukao i danas pustio malo bradu…da je u trendu!
       Ne znam sto bih ti rekao…ljudi ko ljudi (ako izuzmemo nesretnike….degradirane) ima ih i tamo i vamo i ovamo…dobrih i losih.

       …nego gdje nam je gospon Daran ?
       by Srka®

      • peppermintt

       šta ti je čudno što se čovik prisvuka, ta jesu li se uvik tako prisvlačili :)))

       Daran, tu je on 😉

      • srka

       sto je…je…” A la presvlaka”….kako vjetric duvne…
       Dobro je da je tu…a je’l u zdravlju i raspolozenju…pomislih nema ga…on jako dobro zna o ovim nasim tursko-balkanskim odnosima.
       😉

       by Srka®

      • peppermintt

       imaš tu njegov tekst na portalu , Antifašisti i ustaše
       🙂