Što je starije, kokoš ili jaje?

1

Priopćenje za javnost – Što je starije, kokoš ili jaje?

ahdnama_3.1367526082.85

Polazeći od činjenice kako je Bosna i Hercegovina političko zamorče Međunarodne zajednice gdje se vrše politički opiti čija je Bosna i Hercegovina, tko ima veće pravo na Bosnu i Hercegovinu, što je vidljivo iz nedavnog susreta pape Franje i Erdogana i na temelju takvih razgovora donosit će se odgovarajuće odluke o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Svaka narod u BiH ima svoju argumentaciju na temelju koje gradi svoje pravo na Bosnu i Hercegovini.

Bošnjačka strana kao svoj argument ističe Ahdnamu koju je donio Mehmed Osvajač el Fatih kojom se navodi kako je BiH vlasništvo bošnjačkog naroda, a kršćanske manjine koje žive u njoj imaju sva prava kako je navedeno u Ahdnami.

Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima ova moja vlastodržaća povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovijedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama, te kako od uzvišene moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih podčinjenih (robova), niti od mojih podanika – raje niti od svega stanovništva cjelokupne moje države spomenutim nitko se ne smije miješati u njihove stvari niti ih napadati,ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov imetak (imovinu) ni njihove bogomolje. Također iz tuđine osobito u moju državu dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim izdajem moju uzvišenu zapovijed u kojoj im posvećujem svoju brigu i pažnju, te se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem  i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa,sa velikim Božjim vjesnikom (Muhamedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprotstaviti dok god ovi (Franjevci) služe meni i mojoj zapovjesti budu pokorni.”

Pisano 28. maja 1463.

Na granici Milodraža

Fatih sultan Mehmed

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH

IZ DOMOVINSKOG RATA

Mostar

kamenjar.com

 

facebook komentari

 • peppermintt

  Ahdnama je dokument osvajača koji svom robu tj, ratnom plijenu ukazuje malo milosti.
  Turci su se proglasili vladarima svega što bi osvojili, znači zemlja je njihova i sve što ti posiješ na toj zemlji pripada njima ali eto opet kao čin milosti vele daj agi trećinu ostalo tebi ali znaj da je i to moje.
  Tako je bilo.Apsolutni vladari svega, života, imanja, prema svom ćeifu “dodjeljivali mrvu milosti ”
  Bošnjački političari uz potporu IZ agresivno propagiraju ahdnamu poredeći je kao preteču povelje o ljudskim pravima. Koje je to licemjerje .
  Nama katolicima Hrvatima osmanlijsko osvajanje je bilo dugo mračno doba naše povijesti, ni mrve svijetlosti ne vidimo iz tog perioda naše prošlosti.
  prema tomu -nos vas brate belaj i vas i ahdnamu više!!!