Pratite nas

Vijesti

Što se događa vašem tijelu kada zaronite!

Objavljeno

na

Davne 1950. godine, stručnjaci su kazali da ljudsko tijelo može zaroniti do dubine od 100 metara, sve preko toga izazvalo bi fatalna tijelesna oštećenja. No ronioci na dah dokazali su da tome ipak nije tako.

ronjenjeOsjećaji koji preplave naše tijelo kada zaronimo dobili su svoje objašnjenje.

Trenutak u kojem se naše lice susretne s hladnom morskom vodom je trenutak metamorfoze. Trenutak u kojem se u potpunosti transformiramo, trenutak kada naše tijelo preplave strani, čudni, a s druge strane toliko poznati osjećaji.

Krv nam se počinje stezati, prelazeći iz dlanova i stopala preko ruku i nogu prema unutrašnjosti i srži tijela. Otkucaji srca nam usporavaju, a mozak prelazi u meditativno stanje.

Svakim dubljim zaronom ti osjećaji postaju jasniji, ako dovoljno dugo ostanemo u moru možemo na djelić sekunde osjetiti osjećaj pripadnosti, postati vodena životinja, dio vodenog svijeta.

Ovu transformaciju tijela koje prati niz psihičkih promjena stručnjaci nazivaju velikim okidačem života, a proučavaju ga posljednjih 50 godina.

Dugogodišnja potraga za odgovorima konačno je urodila plodom. Veliki okidač života sinonim je za refleks kojeg osjećamo prilikom svakog zarona u more. Ti refleksi utječu na funkciju mozga, pluća i srca, a u skladnom radu s ostalim ‘okidačima’ u tijelu štite nas od nagle promjene tlaka.

Iako bi nas nagle promjene tlaka na tlu mogle usmrtiti, u vodi ipak djeluju drugačija pravila. Profesionalni ronioci najbolje znaju o kakvim se emocijama i promjenama u tijelu radi, oni najbolje razumiju taj veliki okidač života.

Ronjenje (Foto: Thinkstock)

Davne 1950. godine, stručnjaci su kazali da ljudsko tijelo može zaroniti do dubine od 100 metara, sve preko toga izazvalo bi fatalna tijelesna oštećenja. No ronioci na dah dokazali su da tome ipak nije tako, dokazali su da čovjek može preživjeti dubine veće od 700 metara u dubinu.

Ako se ikada odlučite na ronjenje, nakon samo nekoliko osnovnih savjeta biti ćete spremni za dubine od 60, 70 pa čak i 100 metara. Upravo to je dokaz da svatko od nas u sebi nosi Veliki okidač. Sve što trebamo je zaroniti, prepustiti se vodi i dopustiti tijelu da odradi ostatak.

Na prvih 30 metara dubine, pluća, koja su puna zraka, tjeraju nas da izađemo iz vode, a već na 33. metru istiskuju ostatak zraka te se smanje za polovicu. Pritisak zraka je sve veći i veći, udara nas u glavu.

Na oko 40 metara dubine nalazi se područje bez gravitacije kojeg ronioci nazivaju i ‘vratima u dubinu’. Na ovoj vas dubini ocean više ne odbacuje već prihvaća kao svoje.

Na 100 metara, tlak se utrostručuje, a Veliki okidač života udara najjače. Srce još više usporava sa svojim radom, te tako tijelu ostavlja na raspolaganje preostali kisik.

Nekim roniocima, na dubinama od 100 metara zabilježen je rad srca od samo 14 otkucaja u minuti, dok je prosječni broj otkucaja srca kod ljudi između 60 i 100 u minuti.

Prema znanstvenicima i psiholozima, zbog ovako usporenog rada srca, čovjek ne može ostati pri svijesti. No iz još ne utvrđenih razloga u oceanu ipak uspijeva.

dive-585_593500a1Kada ljudsko tijelo dosegne dubinu od 300 metara, dotakne i ‘zidove’ svojih organa i krvnih žila. Počinju se odvijati procesi koje je rijetko tko od nas doživio. Slobodan protok krvi, vode i zraka.

Kako se tijelo približava površini Veliki okidač ima suprotan efekt. Otkucaju srca rastu, krv koja je bila zarobljena u središtu tijela polako se počinje kretati venama prema udovima, ispunjavajući svaki dijelić tijela. Pluća se šire i ispunjavaju zrakom, postajemo ponovno kopnena bića.

Prilikom ronjenja na dah ljudsko tijelo ne može doseći dekompresiju tj. dekompresijsku bolest. Tijelo se automatski pripremi na stanje bez kisika tj. ima ga dovoljno u svojim organima da preživi velike dubine. Taj mehanizam ne možemo naučiti, s njime smo rođeni. Rođeni smo da ronimo!

Rođeni smo u oceanu. Svatko od nas svoj je put započeo plutajući amionskim tekućinama koje sadržavaju čak 99% strukture morske vode, 99% strukture naše krvi poklapa se sa strukturom oceana.

Embrio od mjesec dana najprije razvije peraje, ne noge. Upravo su to činjenice kojima možda možemo objasniti zbog čega smo toliko izdržljivi u moru.

Ne trebate biti profesionalni ronioc ili roniti do dubina od 300 metara. Jedino što trebate je skočiti u more da biste shvatili ono o čemu se zapravo u ovom tekstu radi. Da duboko u sebi nosimo gene koje dijelimo s ribama i ostalim morskim životinjama.

U vrijeme kada na planeti Zemlji boravi oko 7 milijardi ljudi, kada je gotovo svaki centimetar zemlje zauzet, vrijeme je da zaronimo u morske dubine, otvorimo oči i upoznamo svijet iz kojeg smo zapravo potekli. (Izvor: BuzzFeed/dnevnik.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati