Što sugeriraju „Perspektive“, što je perspektiva?

3

Nitko pamatan neće osporiti potrebu da se i medijski razotkrivaju predrasude o drugima- pripadnicima drugih naroda, vjera, ljudima drugačijih ideoloških, političkih uvjerenja, seksualnih sklonosti,…

Predrasude poput one maloljetnog učenika srednje Prometne škole iz Mostara da su Bošnjaci iz istočnog dijela Mostara „malo tamniji“, da imaju „drugačiju teksturu lica“ i da mu od njih prijeti opasnost, pa je bolje ne ići tamo na njihovu “lijevu obalu” , proizvod je ne znanje i ne upoznavanje drugih pa otuda negativnni stereotipi koji mogu proizvesti i govor mržnje, šovinizam, kao idealne podloge za rat i međusobno uništavanje ljudi i njihovih kultura.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

No, način na koji su autori dokumentarnog serijala „Pespektive“ čiji su producenti Radio Slobodna Europa i NED (National Endowment for Democracy) odlučili razotkriti predrasude, rasizam i šovinizama mladih ljudu BiH, točnije u Mostaru, apsolutno je, prema do sada viđenom, pogrešan, s etičkog aspekta nedopustiv, a sa zakonskog, moguće- kriminalan.

Pokazivanje gledateljima maloljetnika „glavom i bradom“ dok izgovara rasističke rečenice i navesti njegovo ime koje nedvosmisleno ukazuje na njegovu nacionalnost, a pri tom njegove vršnjake druge nacionalnosti prikazati kao djecu s civiliziranim stavovima ne znači drugo do adresirati fažizam jednoj naciji, kojoj pripade Ante- bh. Hrvatima.

„Perspektive“ prema do sada viđenom upućuju na političku motiviranost projekta; preko malog Ante kompromitirati legitimne političke težnje jednog naroda odnosno njegovih političkih predstavnika da se kroz zahtijeve za preuređenje BiH izbori za ravnoparvnost, za pravo dijece da se obrzuju na svom jeziku i imaju svoj javni medij, što u demokratskim zemlja imaju i nacionalne manjine.

Sublimirano poruka autora „Perspektiva“ je: to što vi Hrvati tražite proizvodi ili jest fažizam; „Treći entitet- jest jednako fašizam“, „RTV kanal na hrvatskom jeziku- jest jednako fašizam“,“ Hrvatski nastavni plan i program“- jest jednako fašizam. I mali Ante tu je kao „živi dokaz“ te naše teze.

Što je onda „perspektiva“ da bi spriječili fašizam? Unificirani obrazovni sustav u kojem će sva djeca učiti o bosanskoj povijesti, kulturi,.. na bosanskom jeziku. Unitarna, građanska država u kojoj će svi građani biti jednaki bez obzira na nacionalnost i vjeru, što bi rezultiralo, u političkom, obrazovnom, medijskom i inom smislu dominacijom najbrojnijih.

Politička motiviranost projekta financiranog američkim novcem je toliko transparentna da je teško ne uočiti.

Ali, što je s etičkim i evntualno mogućim kriminalnim aspektom ovog projekta? Kršil li se njime etički kodeksi kojeg se trebaju pridržavati radio i televizijske postaje, tisak i on line mediji u BiH, ali i zakoni BiH.

Etički kodeksi, koji su se obvezni pridržavati svi koji proizvode i emitiraju medijske sadržaje, a „Perspektive“ jesu medijski produkt, zabranjuju da se djeca intervjuiraju bez prisustva svojih roditelja, odnosno staratelja i da se otkriva njihov identitet u slučajevima gdje to može štetiti njihovim interesima, odnosno gdje oni mogu biti žrtve.

U ovom slučaju otkriven je identitet jednog maloljetnika i njegovo ime s jasnom aluzijom na njegovu nacionalnost dok govori o delikatnim temama kao što su tolerancija, nacionalizam, segregacija,… Njegove izjave proizveli su bujicu govora mrženje na portalima, forumima, društvenim mrežama, usmjerene prema malom Anti, narodu kojem pripada i legitimnim težnjama političkih predstavnika tog naroda. To je dosadašnji učinak “Perspektiva”.

Vijeće učenika srednje Prometne škole iz Mostara i Nastavničko vijeće upozorilo je javnost kako su učenici, a time i njihov učenik Ante bili žrtve, vješte medijske manipulacije, koja, kao što je poznato, može uključivati i sugestivna pitanja.

Autori „Peerspektiva“ razgovarali su s 20 učenika ove škole- a u prvi plan su izvučeni rasistički stavovi jednog učenika. Gledatelji zapravo ne znaju što su i na koji način autori pitali maloljetnike, ali nije teško zamisliti sugestivna pitanja kojima se lako može doći, pogotovo, ako su u pitanju djeca, do željenog proizvoda- „malog rasiste Ante“.

Netko je već sugerirao kako bi Antini roditelji trebali tužiti autore serijala „Perspektive“, ali i medije koji prikazuju ovaj serijal, ne samo zbog kršenja Etičkih kodeksa, već i UN-ove konvencija o pravima djeteta, ali i zakona o komunikacijama BiH, koji nalaže zaštitu maloljetnika.

A, Ante? Vremenom će, kad odraste i sazrije, shvatiti da je ono što je govorio, ili što je iz njega, tko zna kako izvučeno, bilo pogrešno.

prilog: Perspektiva Treća epizoda Mostar (Februar 2015) Muslimani Bosanci Hercegovci

[mom_video type=”youtube” id=”ehAiSMQdUY8″ width=”750″ height=”400″]

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  nije mi jasna ‘kategorizacija’: Muslimani, Bosanci, Hercegovci.
  Serijal je radio netko potpuno neupućen ili provokator

 • sui

  Nisam odlegala sve, iako mi je jasno kako se ciljano islo ocrniti Hrvate,
  misljenja sam kako Ante uz svoje zakonske zastupnike definitivno treba pokrenuti postupak…
  Gdje su snimali? U skoli? https://www.youtube.com/watch?v=3oAQDv2HQo0 pogledati na 21.53, iza Ante su zanimljive knjige,…..zato me zanima prostor gdje je snimano?!

  • Alan B’Stard

   Vrlo Dobro @disqus_B4zBMuy6nS:disqus ! AlQaida, nisam siguran u kojoj školi je ovo snimano, ali si vrlo dobro to uočila!

   Važno je napomenuti da su ti klinci maloljetni i da su vješto novinarskim pitanjima izmanipulirani.. kasnije montirani!