Što vjernici islamske vjere slave na Bajram?

  0
  Deveti mjesec islamskog kalendara je za muslimane poseban mjesec. To je jedini mjesec koji se spominje u Kur’anu.

  Vjernici islamske vjere slave dva Bajrama: ramazanski i kurbanski. Ramazanski Bajram slave po završetku ramazanskog posta. Ramazan je ime za deveti mjesec islamskog kalendara. Ramazanski Bajram slave prva tri dana desetog mjeseca, koji se naziva ševal.

  Kurbanski Bajram, zovu još hadžijskim Bajramom, a slave ga od 10. do 13. mjeseca zulhidža, tj. dvanaestog mjeseca. Vjernici muslimani za određivanje svojih blagdana koriste mjesečev kalendar. Mjesečeva ili lunarna godina ima 12 mjeseci, a 354 dana, 8 sati i 48 minuta. Mjesečeva godina je kraća od sunčeve oko desetak dana.

  Deveti mjesec islamskog kalendara je za muslimane poseban mjesec. To je jedini mjesec koji se spominje u Kur’anu: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Tko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a tko se razboli, ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi vam želi olakšati, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete“ (Sura 2, ajaet 185).

  Post u mjesecu ramazanu je za muslimane treći stup (obveza), ostali stupovi ili obveze su: 1. stup: očitovanje vjere (Božije jednoće i Muhammedovog poslanstva), 2. stup: obredne molitve; 4. stup: zekat – izdvajanje 2,5% u višku imetka imućnih i 5. stup: hadž –posjeta Hramu u Meki).

  Za ramazanski post Muhamed je rekao: „Post je brana i štit“, „Onaj tko isposti mjesec Ramazan vjerujući i očekujući Allahovu nagradu bit će mu oprošteni prošli grijesi”, te „Tko posti ramazan držeći se njegovih propisa i kloneći se svega čega se mora čuvati bit će mu oprošteni grijesi”.

  Od danas, 8. kolovoza 2013., (po islamskom računanju 1. desetoga 1434.) muslimani slave tri dana ramazanski Bajram. Svim vjernicima muslimanima želimo blagoslovljen ramazanski Bajram! Bajram Šerif Mubarek Olsun

  Fra Iko Skoko

  facebook komentari