Pratite nas

Što to Zukan Helez ima protiv zapadne Hercegovine?

Objavljeno

na

helezPrije dva dana braniteljima, invalidima rata i obiteljima poginulih branitelja s prostora četiri općine ZHŽ-a nakon višemjesečnog moratorija isplaćena je financijska naknada po nalogu Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata FBiH.

Resorni federalni ministar Zukan Helez, s kojim su branitelji zbog revizije u višemjesečnom sukobu, očito je smatrao da su se stvorili uvjeti kad je dao nalog za isplatu. U nadi da se ovakvi, kako ističe, “jednostrani potezi resornog ministra neće ponavljati” ministar za pitanja branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić u pismu ističe kako “je Zakon o kontroli zakonitosti korištenja prava braniteljske populacije nastao kao izraz demokratske volje većine parlamentaraca u Parlamentu FBiH.

Njegova provedba je trebala pokazati snagu funkcioniranja pravne države i stupanj socijalne osjetljivosti prema najslabijima. Branitelji nisu očekivali da će jedno Ministarstvo biti iskorišteno isključivo u političke svrhe s ciljem podjele na nas i njih , podjele unutar vojnih umirovljenika, unutar RVI pa i unutar određenih županija u istoj kategoriji korisnika”. Po njemu se može postaviti i pitanje “što to Helez ima protiv zapadne Hercegovine.

Kako god da pročitate nećete pogriješiti jer mi nemamo ništa protiv onih 109 iz Srebrenice ni onih 1059 iz ZHŽ-a, ali smo protiv načina na koji se to radi. A radi se na način kao da su branitelji stekli ili izgubili prava temeljem ‘časne partizanske’, a ne temeljem pojedinačnih pravomoćnih rješenja izdanih od iste te institucije na čije je čelo na neustavan način ustoličen ‘veliki vođa’. “Ako se u javnosti branitelji prikazuju kao najveći i jedini teret društva, ako je priča o zaslugama branitelja svedena na naknade, povlastice i mirovine, ako se o braniteljima govori kao o kriminalcima i ako se sustavnim blaćenjem branitelja blati i Domovinski rat, što nam ostaje.

Odgovore smo čuli, da nisu svi kriminalci i banda, nego samo neki. Da kriminala ima, ali samo na jednoj strani. A što je s drugom stranom”, pita se ministar Begić. Namjerno ne žele raščistiti stvari kako bi se stvorila slika da je na jednoj strani sve uredno, a na drugoj branitelje treba podijeliti i ostaviti dovoljno blata kojim bi se zbog sitnih interesa pojedinaca mogao okaljati i sam DR. “Branitelji su”, tvrdi on, “povijesna činjenica i nezaobilazni spomen Hrvata u BiH. Mi znamo da su sačuvali vjernost dragovoljnosti koja ih je vodila u obranu. Stoga želimo i na ovaj način odaslati jasnu poruku braniteljima, ali i onima drugima da ćemo ustrajati i pobijediti u borbi za jednakost, legitimnost vlasti i prava branitelja, a posebice onih koji su dragovoljno izložili živote opasnostima za druge”.

Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

Hrvatska književnost ni do dana današnjega nije se uspjela oporaviti od posljedica Drugog svjetskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Isječak naslovnice K.Kraljević: "Čiji je Velebit?" Mile Budak, Madrid 1968.
Knjigozori Miljenka Stojića

Hrvatska književnost ni do dana današnjega nije se uspjela oporaviti od posljedica Drugog svjetskog rata. Mnogi, naime, njezini stvaratelji ostali su zatrpani u kojekakvim rovovima ili jamama, a njihovim preživjelim istomišljenicima onemogućeno je stvaranje.

Jugokomunisti su silom kovali novog čovjeka i novu književnost. Pomagale su im u tomu prodane duše. Ostali su se prikrivali ili su se kajali za zablude.

Maja Pavelić Runje nastoji nam pred oči iznijeti autohtonu hrvatsku veličinu, književnika Milu Budaka. Pita se ako ga treba i dalje držati u zaboravu zbog njegova političkog angažmana, ne bi li onda to trebalo učiniti i s Miroslavom Krležom, Jurom Kaštelanom i nizom drugih hrvatskih književnika, da ih ne nabrajamo. Ona je postavila upit, a hrvatska će književnost morati smoći snage ispravno odgovoriti na njega.

Maja Pavelić Runje, O ljudima, o životu u književnom djelu Mile Budaka, Naklada Trpimir, Zagreb, 2017.

Budakova djela tiskana su u 25 svezaka. Autorica je istražila 16 naslova te brojne novele i pripovijetke rasute po časopisima i novinama. Plodove rada razvrstala je u 12 poglavlja, usredotočena na pojedine teme. Dobila je tako prilično zaokružen pogled na književni rad Mile Budaka i bez pridržaja podastrijela ga čitateljstvu.

Mogli bismo zaključiti da iz svega iskače dobro koje je u srži Budakova stvaranja i dobro koje je u srži njegove ličnosti. Najdraže su mu bile obiteljske teme, nastale u vrtlogu života hrvatskog čovjeka u njegovoj Lici. Iako kao književnik nastoji ne uvlačiti u književno djelo političke teme, to je ipak bilo nemoguće. Politika je počesto odlučivala o životu i smrti hrvatskog čovjeka.

Za neke ovo je točka prijepora i slabost Budakova književnog djela. Očito nisu čitali ili se ne žele prisjetiti židovskog pisca Jehude Amihaja. Bio je pripadnik elitnih židovskih postrojbi i poslije u pjesmu pretočio ne samo svoja općenita životna iskustva već i svoje domoljublje. Za sve je dobio mnoge nagrade i priznanja, a Budak vješala, po nekima metak, opet po nekim drugima završio je u raljama divljih zvijeri u zagrebačkom zoološkom vrtu. Tek stasalu mu kćer Grozdu najprije su jugokomunisti silovali te nakon toga ubili je u Crngrobu kraj Škofje Loke. Tako su oni uobičajeno radili.

Iz rečenoga se dade zaključiti da nije zapravo obješen Mile Budak, već hrvatska književnost. Morala se prestati baviti temama koje zanimaju dušu hrvatskog čovjeka, a početi se baviti temama nastalima na iščašenim filozofskim naklapanjima. Krleža je možda ponajbolji primjer za to, a Ivo Andrić primjer snalaženja. Iako je u ime Beograda potpisao pristup Jugoslavije hitlerovskom Trojnom paktu, ipak je sačuvao živu glavu.

Ovakvih nam knjiga zaista treba kao kruha svagdašnjega. Ne samo da upoznajemo nekoga pisca u njegovoj biti, nego i skidamo nepravedno navučene povijesne koprene. Milu Budaka, i slične, treba učiti u školama. Povjesničari će, pak, stvoriti ocjenu o njegovom političkom djelovanju. Maja Runje je za sve imala i znanja, i volje, i hrabrosti. Imaju li ih neki drugi za neke druge pisce?

Miljenko Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Kineski proizvođač baterija ulaže 30 milijuna eura u Rimac Automobile

Objavljeno

na

Objavio

CEO Camela Liu Changlai rekao je da su nakon dubinskog proučavanja tržišta zaključili da je Rimac savršeni partner jer je lider tehnologije električnih vozila na mnogim područjima.

Od ukupnog uloženog iznosa, 3 milijuna eura ide u Greyp

Najveći azijski proizvođač baterija, Camel Group, sklopio je ugovorni sporazum o investiciji 30 milijuna eura s tvrtkama Rimac Automobili i Greyp Bikes te njihovim osnivačem i čelnikom Matom Rimcem, čime je zaključeno najveće izravno strano ulaganje u jednu hrvatsku tehnološku tvrtku, priopćili su jutros iz Rimca.

Od ukupnog uloženog iznosa, 3 milijuna eura ide u Greyp. Ulaganje će biti upotrijebljeno za pokretanje novih proizvoda, širenje proizvodnog kapaciteta i globalno širenje tvrtki.

Ulaganje će nam pomoći za daljnje ubrzanje rasta, uvođenje novih proizvoda na tržište i proširenje naše globalne prisutnosti. Dva su ključna područja izgradnja nove vrhunske proizvodne jedinice za tehnološku stranu našeg poslovanja i pokretanje električnog superautomobila nove generacije koji ćemo predstaviti svijetu iduće godine – rekao je Mate Rimac.

CEO Camela Liu Changlai rekao je da su nakon dubinskog proučavanja tržišta zaključili da je Rimac savršeni partner jer je lider tehnologije električnih vozila na mnogim područjima.

Tijekom brojnih posjeta Hrvatskoj, najviše su ostali impresionirani dubokom vertikalnom integracijom u tvrtki, dodao je.

 

Foto: Rimac

Jeremy Clarkson: Rimac mi je promijenio mišljenje, Concept One je briljantan!

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati