Connect with us

Hrvatska

Stoja Mucaj: Nisam kriva! Neka me zatvore

Published

on

Zadarska poreznica Stoja Mučaji ima 63 godine. Godinama je upozoravala na nezakonitosti i kriminal u Zadru i u Poreznoj upravi. Zbog toga je prije 14 godina jedva preživjela pokušaj ubojstva, a proteklih godinu dana našla se na meti Rena Sinovčića i njegovih medija jer je upozoravala da bi se istražni organi trebali pozabaviti predstečajnom nagodbom Voxa, ali i pretvorbom NK Zadra. Upravo je ona otkrila kako predstečajna nagodba Sinovčićeve tvrtke nije u skladu sa zakonom, a prošle godine je Ministarstvu financija uputila i primjedbe na 21 milijun kuna sumnjivih Zebićevih potraživanja, no nakon svega ona je završila zajedno s njim u Remetincu.

Nije nudila jamčevinu

Jutros smo razgovarali s njenom odvjetnicom po službenoj dužnosti Renatom Pejanović. Iako ju je trebao braniti jedan zadarski odvjetnik, Mučaji je kazala kako njoj odvjetnik ne treba, te je nakon jučerašnjeg ročišta ipak prihvatila odvjetnicu koju joj je dodijelio sud.

Pejanović je u razgovoru za Index kazala kako će podnijeti žalbu na odluku suda o pritvoru čim dobiju rješenje. “Mi smo iznenađeni odlukom o Mučaji, ona je bila ta koja je razotkrivala nezakonite radnje, dala je više naloga za pokretanje disciplinskih postupaka protiv poreznih službenika. Iznenađena je time što se sad događa. “, kaže nam Pejanović.

“Mučaji je uvjerena u svoju nevinosti i da će sve to brzo završiti. Jako se dobro drži, dosta je hladna, mirna. Jamčevinu nije željela ponuditi. Rekla je: Neka me zatvore”.”, otkriva nam odvjetnica.

I da je Mučaji ponudila jamčevinu, pitanje je bi li je sud pustio na slobodu, jer je svim osumnjičenima određen pritvor.

Uskok je sumnjiči da je pomagala Sinovčiću?!

Uskok sumnjiči Mučaji da je zajedno s drugim poreznicima u više navrata postupala suprotno zakonskim odredbama u namjeri da Sinovčićevom Voxu omogući i osigura neplaćanje dospjelog i ovršnog poreznog duga. Uskok tvrdi da su ona i drugi poreznici prolongirali naplatu duga, donosili rješenja o reprogramu duga iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti čime je proračun oštećen za 2,7 milijuna kuna. Također, Mučaji i voditelj Ispostave Područnog ureda Zadar, na traženje Sinovčića u cilju sprječavanja ovrhe novčanih sredstava na njegovim računima, rješenje o ovrsi nisu poslali na provedbu Financijskoj agenciji, te su dogovarali daljnje odgode ovrhe, čime je proračun RH oštećen za najmanje 170.269,26 kuna, tvrdi Uskok.

U Zadru uhiæen Reno SinovèiæFoto: Hina (Zapečaćeni auto Stoje Mučaji)

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Published

on

By

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading