Stoljeće priznanja islama u Hrvatskoj – “najuspješnije integracije muslimanske manjine”

93

Muslimani danas obilježavaju stoljeće službenog priznanja u Hrvatskoj, pa premda čine svega 1,5 posto stanovništva u zemlji, baštinici su najuspješnije integracije muslimanske manjine u Europi, ističu islamski prvaci u Hrvatskoj i stručnjaci.

[ad id=”93788″]

U Hrvatskom saboru 27. travnja 1916. donesen je zakon o priznavanju islama kao ravnopravne vjere na području Hrvatske, četiri godine nakon što je to učinila Austrija i godinu nakon Ugarske. Od drugih europskih zemalja Belgija je to napravila 1974. a Španjolska 1992. godine.

Tim povodom priređeno je niz svečanih manifestacija, a danas će biti održana svečana sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj će biti nazočan i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Nezaobilazan dio hrvatskog identiteta

Prema zadnjem popisu u Hrvatskoj se 62.977 građana izjasnilo kao muslimani. Etnički među njima je najviše Bošnjaka, 27.959, Hrvata 9.647, Albanaca 9.594, „nacionalnih muslimana“ 6704, Roma 5039 i niz drugih etničkih skupina.

Muslimani su u Hrvatskoj organizirani u 15 medžlisa, teritorijalnih jedinica stavljenih od džemata. Najviše vjersko i administrativno tijelo Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj je Mešihat na čijem je čelu muftija Aziz Hasanović. On je 2012. naslijedio muftiju Ševku Omerbašića, koji je islamsku zajednicu vodio od kraja osamdesetih godina, najprije Hrvatske i Slovenije, a potom Hrvatske do svog umirovljenja.

U važne muslimanske institucije vodstvo IZ ubraja još Islamsku gimnaziju u Zagrebu i Halal Centar, tijelo koji certificira proizvode u skladu s vjerskim načelima.

Hrvatski muslimani, bez obzira koje nacionalnosti, nezaobilazni su dio hrvatskog religijskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, što potvrđuju relevantna istraživanja javnosti, ocjenjuje sociolog religije Ivan Markešić u povodu stote obljetnice priznanja islama u Hrvatskoj.

Muslimani su svoj patriotizam iskazali odlučnim i masovnim uključenjem u obranu domovine, izjavio je nedavno muftija Aziz Hasanović i dodao da je u Domovinskom  ratu sudjelovalo 25 tisuća muslimana, od kojih je 1180 njih poginulo.

„Svoju zahvalnost i doprinos nastavili su i nakon rata u izgradnji multikulturalnog, multinacionalnog i multireligijskog društva”, kazao je Hasanović.

Među građanima koji su podrijetlom muslimani, brojni su omiljeni glazbenici, slikari, znanstvenici, sportaši i drugi.

U nizu zapaženih događaja otvorena je i izložba „Modra rijeka, raznobojni pritoci”. Hrvatska kultura treba s razumijevanjem i zahvalnošću primiti izvorne prinose umjetnika bošnjačkih korijena, koji proširuju njezin  profil i obogaćuju joj kreativnu paletu, rekao je Tonko Maroević na njezinu otvaranju i dodao da su se mnogi takvi umjetnici potvrdili u zagrebačkoj sredini i unijeli nezanemarive dionice u tkivo moderne i suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

Međutim, napomenuo je, ne može se i ne treba govoriti o cjelovitoj izdvojenoj parceli, o  nekom homogenom isječku iz širega konteksta, jer su zastupljeni slikari izraziti individualci, tako da i u odnosu prema duhovnoj baštini i poticajima iz zavičaja svaki od njih ima vlastitu  mjeru i drugačije proporcije.

Muslimane u Hrvatskoj teško možete prepoznati osim kad idu klanjati, kazao je ovih dana bivši muftija Omerbašić. Obiteljske poslovne i prijateljske veze su učinile da su se oni integrirali u hrvatsko društvo i da nemaju problema, dodao je.

Javnost prema islamu umjereno blagonaklona

Stručnjaci, međutim, ističu i proturječja u prijemu islama u hrvatskoj javnosti, za koje kažu da postoje povijesni i aktualno-politički razlozi.  

Dugogodišnja osmanska vlast stvorila je predodžbu o Hrvatskoj kao „predziđu kršćanstva“, što je pratio izrazito snažan protuosmanski i protuislamski mentalitet novovjekovne hrvatske kršćanske elite i pučke kulture koja se oblikovala pod utjecajem kršćanskog stava o islamu kao krivovjerju kojeg treba izbjegavati pa i istrijebiti, kaže Markešić pozivajući se na vlastita zapažanja i na radove povjesničara, među kojima posebno na one Zlatka Hasanbegovića.

Zahvaljujuću globalizacijskim i sekularizacijskim procesima odnos prema islamu u Hrvatskoj se bitno popravio, iako nije nikada bio potpuno pozitivan, nastavlja.

Hrvatska javnost danas prema islamu i muslimanima iskazuje umjerenu blagonaklonost, osnovni je rezultat istraživanja barometra Instituta Ivo Pilar iz 2015. godine. Predstavljajući rezultate, sociolog s toga instituta Stanko Rihtar ističe da je najveće slaganje javnosti, čak tri četvrtine ispitanih, oko anketne tvrdnje prema kojoj je nasilje u ime islama zloupotreba vjere.

Vrlo je mali animozitet prema muslimanima u Hrvatskoj, potvrđuje iz svojih saznanja Omerbašić i dodaje da su prema anketama oni po tome na trećem ili čak petom mjestu.

No, Rihtar je kazao da su u „Pilarovom“ istraživanju podijeljena mišljenja javnosti oko mogućeg useljavanja muslimana iz udaljenijih zemalja. Međutim, među njima je naviše onih koji se ne mogu opredijeliti, napomenuo je.

Omerbašić: priznanje islama je nužno za Europu

Premda se u svijetu u svjetlu aktualnih sukoba bitno promijenio stav prema pripadnicima islamske vjeroispovijedi, hrvatska javnost smatra da autohtoni muslimani ničim ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost Hrvatske, dodaje Markešić.

Markešić i Rihtar napominju da je istraživanje rađeno u proljeće prije izbijanja izbjegličke krize i serije terorističkih napada, te da nisu upoznati je li se to nekako odrazilo na hrvatsku javnost.

Markešić ističe da muslimani u Hrvatskoj nisu etnički, religijski, kulturološki i civilizacijski stranci kao u središtima terorističkih zbivanja, nego su autohtona zajednica koja je temeljem svojih posebnosti izgradila svoje zasebne nacionalne identitete Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Hrvata, Srba i drugih.

„Nije se ništa promijenilo dolaskom izbjeglica, ali bi da je veliki broj njih ostao ovdje. Međutim, gospođa Merkel je učinila veliku stvar i primila sve izbjeglice iako tamo muslimani kao vjera nisu priznati i rade ‘na divlji način’“, kazao je bivši predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj Omerbašić u emisiji Hrvatskog radija.

Ima nešto drugo, rodbina ljudi koji su davno doselili u Hrvatsku primila je dvjestotinjak izbjeglica iz Sirije u svoje domove, to mi više vidimo u džamijama, kazao je i dodao da je Islamska zajednica u Hrvatskoj mnogo uložila u zbrinjavanje izbjeglica.

Omerbašić krivnju za nepriznavanje islama u Europi ne stavlja samo na teret europskim državama, nego i na neadekvatnu politiku islamskih zajednica. Islamu, po njemu, nedostaje „svjetsko vodstvo“ koje je postojalo za vrijeme sultana, pa se „znalo kako raditi“. Danas imamo mnoštvo država, toliko ima muftija, a u Europi laici vladaju islamskom vjerom. „Imami se u Europi ništa ne pitaju, osim da pročitaju par desetaka ajeta (stihova) iz Kur’ana i  kažu im: ‘Maknite se’“, kazao je Omerbašić.

Priznanje islama je nužno za Europu, i koliko god to Europa odgađala, to će joj se još jače vratiti kao bumerang, kazao je Omerbašić u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija i napomenuo da to ne ovisi o kršćanskim svećenicima.

Iznad svega smatra da bi za budućnost islama bio „spas“ da raskine vezu s državom. „Tu će se morati nešto dogoditi“, kazao je.

Na pitanje postoji li mogućnost radikalizacije islama u BiH, on je odgovorio negativno. Oni koji su otišli u ISIL, kako vlasti kažu, njih oko 135, živjeli su na granici nemorala, kockali, pljačkali, bili u zatvoru i otišli u ISIL zbog vlastitih probitka, kazao je bivši predsjednik Mešihata Ševko Omerbašić i dodao da oni ne mogu utjecati na razvoj islama u Hrvatskoj.

facebook komentari

 • Bosna

  Hrvati Muslimani? to su oni sto su presli na Islam?

  • Baš kao što su preci nekih od nas ‘prešli’ sa staroslavenskih vjerovanja na katoličanstvo ili pravoslavlje, kao što su neki s katoličanstva prešli na pravoslavlje ili s pravoslavlja na katoličanstvo, s katoličanstva i pravoslavlja na protestantizam… Iako najveći broj pravoslavnih u Hrvatskoj pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u Hrvatskoj imamo autohtone pravoslavce Hrvate i nastojanje obnove Hrvatske pravoslavne crkve. Tako imamo i muslimane Hrvate, ali i muslimane Bošnjake.

   • Bosna

    pa mislim da postoji razlika izmejdu Muslimana Hrvata koji su konvertiti ja mislim a Muslimani Bosnjaci su Bosanski Muslimani Bosne iz Bosanske nacije

    • Bosanska nacija!? Što je to? Nažalost i Hrvati i Bošnjaci i Srbi i Slovenci i svi ostali narodi s ovih prostora, unatoč stalnim, a povremeno i snažnijim nastojanjima, daleko su od nacije. Osobito vrijedi za Bošnjake koji su tek u prvoj polovici 90-ih počeli snažniju afirmaciju kao poseban narod. Razlike u smislu porijekla muslimana u Hrvatskoj i muslimana u BiH i drugdje, nema. Razlika postoji samo u svijesti onih koji se osjećaju dijelom bošnjačkog i onih koji se osjećaju dijelom hrvatskog narodnog korpusa.

    • antifa

     Jadna ti majka što ti sve ne lupetaš

     Kažeš: “Muslimani Bošnjaci su Bosanski Muslimani Bosne iz Bosanske nacije”???!!!

     Ako je musliman s početnim malim slovom onda je riječ o vjerniku, pripadniku muslimanske vjerske zajednice. Ako je pak musliman s velikim početnim slovom onda je riječ o etničkoj pripadnosti. Postoje li muslimani kao Musliman, znači etnikum, narod ili nacija?

     Ako je Musliman narod, ili nacija, onda ne može imati još dvije dodatne pripadnosti – bošnjačku i bosansku. Vjerojatno ne praviš razliku između pripadništva nekom narodu i državljanstva. Bosanska nacija ne postoji pa čak ni državljanstvo jer ono je bosansko-hercegovačko a ne samo bosansko.

     Molim te nauči pridjeve pisati malim početnim slovom.

     Ova tvoja nebuloza isto je kao kad bi napisali: Prije zadnjeg rata Muslimani Bošnjaci bili su bosanski muslimani Bosne iz jugoslavenske nacije.

     Šućur Allahu

     • Bosna

      Musliman je vjerska pripadnost razlicitih nacija svijeta..Bosanski Muslimani ca 95 % i jos nesto njih sto im mi dadnemo Bosanske papire jesu Bosanska nacija..Bosanskohercegovacko ili Bosansko drzavljanstvo i drzava

     • Bosna

      Bosanska = Bosnjacka..mi smo tradicionalno Bosanci, kada kazes Bosanac misli se na Bosanskog Muslimana i Bosansku naciju jer srbi i hrvati vecinom bjeze od svega u vezi Bosanstva i ne definisu se tako

     • antifa

      Očevidno s tobom je uzaludno dalje diskutriati. Iskreno priznajem, nemoćan sam naspram tvojih dometa.

     • Bosna

      pa diskutovati da ali to zelis promjeniti misljenje i jos sta meni, a ne hvala, lijepo je kada te vole ili mrze kakav si

     • antifa

      Ti ne iznosiš mišljenje već namećeš neku svoju vlastitu istinu. Istina je jedna. Unirvezalna. Nije osobno vlasništvo i ne podliježe vlastitoj interpretaciji.

      Ne sporim ja tebi pravo na vlastito mišljenje već na vlastitu istinu.

      Čisto sumnjam kako će ovaj moj trud kod tebe imati uroda. Ali, makar mi je savjest čista jer sve što sam u tvojem slučaju učinio, učinio sam za tvoje dobro koje te očito neće. Peh!

     • Bosna

      hahahah, moja savjest je jos cistija, jako dobar covjek, Bosanac, a nema kod tebe puno istine, ti sve svjetsko negiras pa cak negiras i vece nacije i njihova dostignuca od tebe kao USA GB ili Njemacka

     • Sivooki

      Na ovom portalu se upotrebljava isključivo hrvatski jezik, tako da tvoj pidgeon-jezik ovdje udi ljepoti i čistoći izričaja.
      Ubuduće, želiš li komentirati ovdje, koristi se isključivo hrvatskim.

     • ćuješ bolan, mene zanima koji je tip ona raketa desno na slici
      malo izgleda da je falilo materijala
      pa jel u funkciji onakva falična?

     • Sivooki

      A jest, u funkciji je.
      Svaki dan mujezin poziva, možda jednog dana i poleti…

     • Bosna

      nece nece, teroristi od obezbjedjenja dzamije nece moci uci jer im tamo nije mjesto..nemas pozivncu iako je to ustanova za sve ljude dobre

     • Sivooki

      Dobro ti znaš tko je dobar i tko u nju smije ući.
      Toliko o integraciji i o tome što mislite o kršćanima.
      “Sami sebe zaplićemo, sami sebe rasplićemo…” k’o pilad u kučinama.
      Sad hvalite Hrvatsku zbog toga kako poštuje islam, sad ne puštate u đamiju “teroriste” koji , zna se, budući su kršćani, ne mogu biti dobri.
      S druge strane, priznaješ da su muslimani u Bosni prevjereni katolici… eee, hajde se snađi.

     • Bosna

      pa zavisi ako bi bacao mujezina sa minareta onda si terorista, to se ne radi :)..udji nekada u dzamiju na Bosanske cilime i tepihe i vidjeces osjecaj uzvisenosti, opustenosti i velicine..skines cipale na ulazu i slobodno udji 🙂 ..dodji na otvaranje Ferhadija dzamije 7. Maja 2016 godine sa dobrom namjerom, najvecoj turistickoj destinaciji Balkana i ponosu Bosanske nacije 🙂

     • Sivooki

      Otkud bi bacali mujezine…? Odakle tebi to?
      A Ferhadija se otvara jer su je teroristi uništili ili što? Koji teroristi…?

     • Bosna

      popij red bul pa probaj sam

     • hahahhahahahah zemlja-zrak !

     • srka

      Šućur Allahu…ali ne postoji Bundes Republjik Muslimanija!?
      Kako onda mogu bitisati Muslimani kao narod…á la nacija?
      by Srka®

     • antifa

      I ja se pitam kako je moguce od muslimana postati Musliman, odnosno od vjerske zajednice narod ili nedajboze, jos losije, nekakva nacija, tzv. bosanska da prostis?!

      Cudim se tvojoj ostroumnosti i znanju opcepoznatim s drugih portala, jer si to korektno pitanje uputio meni, a ne onima (svojem jahranu i Titu) koji s pocetnim velikim slovom “M” od muslimana pripadnika vjerske zajednice pokusavaju stvoriti sinteticki etnikum, narod ili à la naciju.

      P.S
      Ovdje imam jedan mali kvar i necu ti moci odgovoriti, ako bude nekih tvojih pitanja, sve dok se “kvar” ne otkloni.

    • Alan B’Stard

     Jesi li to se sašio boze?

 • Bosna
  • Sivooki

   Jesi li se integrirao?

   • Bosna

    ne! pa sta bi radio u hr? moj izbor je bogatstvo i buducnost to jest Njemacka i USA!!!! ti u mojoj zemlji? ma ja sam iz grada koji je ljepsi od ostatka Balkana, metropole..pogledaj taj washington..uskoro ocekujem odstetnu transu

    • Sivooki

     Pa pogledaj tu Saudiarabiju, Jiordan, Egipat… koliko prostora, koliko nafte, koliko bogatstvo… a ti bi u SAD? Što volite “svoje”, pa to ti je…

     • Bosna

      moje je ljudska ,,dobrota,, i velicina bogatstva..ja nemogu zagristi i ziviti od religije..a sto tebe puno izbjegavaju mozda je to tvoja religijsta ophterecenost, bez uvrede..,,ljudskost jednostavnost iskrenost razum Americka privlaci sve ljude svijeta,,

     • Sivooki

      Što li to trtljaš samo da bi izbjegao konkretan odgovor, haahaha!
      Ne isplati se s tobom pričati.

   • Bosna

    ti bi se trebao zrtvi-meni integrirarti 🙂

    • Sivooki

     Vidim ja da ste se dobro uživjeli u tu ulogu… kako je tamo? Ima li znakova svijesti…?
     Ah, zombiji.

     • antifa

      Šefe,
      hajde vidi zašto mi je ovaj zadnji upis obrisan pod oznakom “spam”
      Stranica:
      “Blanka Matković i Stipo Pilić: Postojanje poslijeratnog logora Jasenovac objavljeni dokumenti su već potvrdili

      antifa Blanka M. Matkovic prije 42 minuta

      Detected as spam This isn’t spam »

      Ovo o znanstvenom djelovanju bez ideloško-političke kontaminacije odlično ste sročili.”

      Unaprijed hvala i pozzz

      P.S
      Nakon provjere molim te obriši ovaj upis jer ne pripada ovoj stranici

     • Sivooki

      Nažalost, ne znam,to nije moje rukodilo, vjerojatno te je ovaj hlijevi prijavljivao…
      Moramo pitati pravog šefa! Ja sam “terenac” i sve mi je još novo…

     • antifa

      Ok.
      Poslije sam na istoj stranici jos jednom objavio isti odgovor i opet je obrisan?!

      I tome sam emailom obavijestio Kresimira. Na oba emaila jos cekam odgovor.

      U komentaru nema ni jedne psovke ili mrznje i, ako se post usprkos brise, prije pojasnjenja svako moje daljnje sudjelovanje na diskusijama ovog portala bilo bi devastiranje vlastitog integriteta. Tolika budala nisam.

      P.S
      Pisem s mobilnog i zato je tekst bez kvacica.

      Postovanje i pozzz

     • Agromentum

      Ne mora značiti da je netko zato kriv. Događalo se i meni već tako nešto.

     • antifa

      Za tebe i Sivookog
      Sredio sam s Krešimirom

      Nisam inzistirao zbog toga što je moj komentar svjetskog značenja već zato što nisam mogao odgovoriti gosp. Blanki Matković s kojom sam bio u diskusiji. Bilo mi je neugodno što će gospođa pomisliti.

      Sve je ok

     • Bosna

      hahhahaha, pa ebes komentar, kao da je to toliko vazno hahhahha, pa nece se svijet moci okrenut ako ne vidimo tvoj komentar hahahhahah

     • Sivooki

      Neće biti da su te brisali, jer znaš da i žešći prolaze (zato mi je isto Kamenjar všeč )!!
      Treba pričekati.
      Kad ovi hlijevi trkeljaju pa nismo brisali, tebe posigurno nisu!
      Ne odustaj samo tako!

     • Poštovani Antifa nije brisan, nego je nekom nezgodom komentar završio u spamu! Riješili smo problem! Da parafraziramo Tima: Stay calm and govern on 😀

     • Sivooki

      Pa rekoh ja!!!
      Moram naći vremena da proučim sve mogućnosti koje se pružaju, hehe…

     • antifa

      Hvala
      pojasnio sam u dogovoru Agromentumu

      pozz

     • antifa

      Sve je ok.
      hvala

  • srka

   Ova nam je Germany made!
   Ready za XXII stoljeće.
   by Srka®

  • svaka vaša kuća ima tu raketu i ti to nazivaš lipim
   pa šta misliš da trene potres svaki taj šiljak bi vam probio krov kuće
   ušta pare bacate jadni nebili,,,

   • Bosna

    nece nece siljak nista se neboj, Bog cuva, ovo je i za zemljotresa otporno, zemljotres je jednom u 100 godina a jedna je Ferhadija, mozemo je graditi svake godine iznova ako treba

    • samo vi dobro utvrdite gromobran, hm nije na odmet….

     • Bosna

      udar groma je u Bosanskoj kulturi i tradiciji Bozija volja, a neznam valjda ce sve napraviti sto treba a najvaznije je obezbjedjenje manijaka i divljaka koji bi svoj bijes negodovanje mrznju i alkoholizam lijecili na Ferhadiji..da se pitam sto jace obezbjedjenje a ako treba i sa vrha spica stiti dzamiju 🙂 🙂

     • a šta vama znače te rakete? koja im je funkcija?

     • Bosna

      nije to raketa, to je ambijentalno savrsenstvo..to je ja mislim da mujezin moze daleko pozvati na molitvu, osim toga dzamija i unutrasnjost odisu ljepotom, duhom, sjajom i velicinom..ljudi se naviknu i odrastu sa simbolom..udji nekada dobrom namjereom u dzamiju pa ces vidjeti ispunjenost poniznost i dobrotu :), nemoj da te mrznja i odbojnost vodi u zivotu 🙂

     • Sivooki

      Koja ono dobrota pohara Pariz i Bruxelles, moj čovječe…?

     • Bosna

      nema to veze sa Bosanskom dobrotom niti sa nasom nacijom, nema veze ni sa nasem vjerom

     • Sivooki

      Pa što vele oni iz Sharia4Belgium, ili oni iz Lutona?

     • Bosna

      izvini iskreno je li mislis na nedavan terorizam u Belgiji?, svakako protiv terorizma! Luton i sharia izvini ali nisam cuo dosada za to i neznam na sta mislis, za mene su to novi pojmovi..Bosanska dobrota je jako velika i poznata 🙂

     • Sivooki

      Pa uguglaj malo, “pismen” si.

 • Agromentum

  “Priznanje islama je nužno za Europu, i koliko god to Europa odgađala, to će joj se još jače vratiti kao bumerang, kazao je Omerbašić…” Što je on s bumerangom mislio? Nužno je najprije da muslimani prihvate sredine u Europi gdje su došli živjeti pa tek onda mogu očekivati priznanje. Moraju prihvatiti određene vrijednosti, tradicijiju, kulturu… a ne graditi paralelno društvo.

  • srka

   Da…slazem se sa tvojim stajalištem…ali uvijek jedan na drugoga čeka…tko će prvi napraviti iskorak…
   by Srka®

   • Agromentum

    To je malo po mojim stručnim promatranjima. 🙂 Imamo dovoljno pozitivnih primjera i od njih bi se trebalo učiti. Sam imaš iskustvo da je potrebno donijeti ispravnu odluku, inače se ostane negdje na rubu, marginaliziran…

    • srka

     Boga mi…ak tako nastaviš…biti ćeš još bolji stručnjak u promatranjima i od mene!
     😉
     Mašala!
     Ah taj rub…svjesni smo mi te nesreće…biće bolje…mora!
     by Srka®

     • Agromentum

      Ne da ću bit’ nego to već i jesam :))
      Atlético Madrid – FC Bayern 4:1

     • srka

      Oka nisam sklopio sinoć!
      Ahahahahaha…jesi falsifikator!
      Omašio si sa 4:1, tek sreća junačka pa se upisi dadu korekcijom uljepšati.
      by Srka®

   • antifa

    Ne lazi. U Europi tvoje muftije hvale Hrvatsku zbog odnosa naspram muslimana. Imas li ti isti primjer islamskih drzava naspram krscana?

    Preko milijun muslimana u zadnjih godinu dana zbrinuto je u krscanskoj aEurop dok u islamskim drzavama istovremeno traje genocid nad krscanima. Nesto mi to plaho slicno na zahvalnoast muslimana kad ih je tijekom rata Hrvatska zbrinula, a oni u znak zahvalnosti u BiH Hrvate katolike ubijali i protjerivali.

    Ako je za Eurpu nuzno priznanje doseljenickog islama je li za islamske drzave nuzno priznavanje domicilnog krscanstva kojeg stolecima kontinuirano, planski i sustavno genodiciraju?

    • Bosna

     katarza a ne lazi 🙂 🙂 i materijalna odsteta Bosanskoj naciji
     http://2.bp.blogspot.com/–fH0IOKedS0/VoJHAtrJPrI/AAAAAAAAS-c/TIm4r-7Oo9A/s1600/genocid%2Bu%2Bbih.jpg

     • Sivooki

      Odgovor…?

     • srka

      Odgovor Sivooki…mogli bi kilometarske upise o tom…jedno je sigurno, ne tako davno…početkom 90-tih minulog stoljeća…barem u njemačkoj sam slušao samo hvalospjeve o gostoprimstvu, ljubaznošću od herca u islamskim zemljama…i ne samo turisti, naprotiv bio sam u prilici upoznati…suradjivati sa ljudima…tvrtkama koje zive i rade u netkim islamskim zemljama…problema nije bilo…
      by Srka®

    • srka

     Jesi’l to bio nekoč kod pok.Dobrice na spremu?
     Onako…nešto mi poznata retorika…ne daj Boze…ko da je iz njegove kuhinje!
     by Srka®

     • Sivooki

      A što mu ne valja u upisu…?

     • srka

      Barata sa genocidima, protjeranim, zbrinutim, pobijenim…o odnosima izmedju BiH i HR…i sve to u pet šest rečenica…sa vidnim ciljem blaćenja svih muslimana!?
      To moze samo SANU, te njihovi štovatelji!!!
      by Srka®

     • Agromentum

      A na ovog što se zove “Bosna” nemaš nikakvih primjedbi. Tko te ne zna…

     • srka

      Izgleda mi ko provokator…pa prvo malo promatram…okolo…tek onda se besjedi Agro.
      Inače ima i dobrih upisa…gdje govori onako kako i je.
      by Srka®

     • Bosna

      ja tebe nikako nemogu provocirati jer nisi iz moje nacije, a ako te nesto provocira slobodno napisi sta..ti ne zastupas interese obicaje i kulturu mene vec ja 🙂

     • srka

      Dobar!
      Što je…je.
      ….ali…ima ono uvijek ali…
      by Srka®

     • Bosna

      pa ako nesmijes ili neznas napisati sta je to onda i ne postoji nikakvo ali a ako postoji super, sada mi je lakse 🙂

     • srka

      Promatram…prvo
      by Srka®

     • Bosna

      na Bosanskom, posmatram, ne koristis 100 % Bosanski

     • srka

      Kad bosancu dosadi tudjina…
      http://youtu.be/VNY4LubSkWY

      Dajte nam zileta!
      by Srka®

     • Bosna

      daleko je ovaj od Bosanca, on ti je vuk u janjecjoj kozi..on mozda tebi moze biti Bosanac, lijepo pjeva iz svoga nacionalnog ugla o drugima to jest nama, nista vise, tebi se svidja njego pjevanje? neki istancanog sluha kazu da on ,,nariche,,.. milosec bojanic je srbijanac vise za mene, Bosanac sam ja

     • srka

      !?!
      Meni se ne svidja ovakva vrsta glazbe, ali sam smatrao da ćeš se obradovati…jer stručnjak pjeva o Bosancima…tj.tebi…
      Do duše, potrazi…ima na netu i njegova “new” verzija ove phesme!
      by Srka®

     • Bosna

      pa porucio bi ti Bosanske balade sevdalinke poznatije od beatlesa, sevdalinka je Bosanski elvis presley, a radujem se iskrenim i dobrim stvarima od dobrih ljudi..svaka cast Milosu ali mislim da on nama kolektivno ne zeli dobro i da je to sve jedna vrsta glume…..ehhhhhh a muzika se slusa a ne glazba da se neko ne zamjeri….glazba ti je kao da magarca uzmes za konjsku trku

     • Bosna

      glazba ti je kruti naziv za fiiiiiillliiiiiing hahahhahahhahaha sto kroz kou prodire, cim mi neko kaze glazba daj nema filing za muziku hahahahaha

     • srka

      Haaa?
      :-/
      by Srka®

     • Alan B’Stard

      Srka je Turčin. a ti si?

     • Bosna

      nisi Bosanac i nikako nemozes znati osjecati i odrediti sta je dobro za mene..tvoji interesi su turske nacije a ne Bosanske..mozes biti gost ili prijatelj Bosne a mozes biti i neprijatelj zavisno od tvoga ponasanja, nije ono da si ti nesto vazan i da se bez tebe nemoze..pakistan je konkretniji i cesto velikodusniji od turske nacije, cist racun duga ljubav 🙂

     • srka

      Nisam Bosanac, to stoji…ali jesam prijatelj i volim BiH…šarenolika je to zemlja…a nije da ni ja nemam mozda netko “hise”…u potrazi sam…orbitiram tako već dulje godina…tko zna što vrijeme sa sobom donosi…
      by Srka®

     • Bosna

      i da si prijatelj to ti nedaje za pravo da crtas moju zemlju i odredjivas kartama s kim ce a skim nece biti u velikodrzavnom projektu, kao sto to radis..meni to jako lici na neprijateljski cin 🙂

     • antifa

      Genocid je najspominjanija riječ u bošnjačkoj političkoj, intelektualnoj i vjerskoj eliti, baška prosječno genocidom zadojeni Bošnjaci. Što god vam čovjek konkretno i argumentirano predbaci vi odgovrarata sa Srebrenica.

      Na stranu činjenica da ti kao Osmanlija uveličavaš genocid oko Srebrenice ali ga istom žestinom umanjuješ kad je u pitanju turski genocid nad Armencima. Ti si po struci očevidno profesionalni genocidaš.

      Imaš li ti makar trunku samopoštvanja?!

     • antifa

      srka je alergićan na istinu

      nije on kriv, mora ćojek liječnik mu propisao, a zdravlje je bitnije od istine

     • antifa

      Sramota je za nekog tko se busa u napredna prsa, kao što si ti, umjesto argumentirane rasprave u nedostatku argumenata neistomišljenika pljunuti, a zatim etiketu zalijepiti.

      Dobrica ima svoj mentalni nastavak u Muhamedu Filipoviću kojeg ti plaho voliš sve više ličiš na njih.

      Imaš li ti imalo samopoštovanja?!

   • Sivooki

    Onaj koji je došao u nečiju kuću.
    Ulazeći k susjedima muslimanima, obvezno smo skidali obuću i ponašali se kako se pristoji u tuđoj kući.

    • srka

     Kad spomenu skidanje obuće…to su običaji i kod većine švicarskih obitelji…vrlo rijetko sam zapazi’l da ulaze sa obućom u kuću/stan…što je za svatku pohvalu, jer kakvih sve sitnih hajvana ulicama gmize…koliko su oni mali i opasni…mi ni svjesni nismo toga…

     Njemci npr. imaju velikih problema sa tim običajima…i stalno kritiziraju švicarce( kada se ukaze prilika)…i ja im vrlo često kazem da su njemci u CH u stvari ono što su turci u D.
     A nije to jedino što im je na smetnji…

     by Srka®

  • Zvonimir Kralj

   Upravo tako, tko to njima ne priznaje islam, to nikad nije bilo upitno, al ovo silovanje Evrope islamom je isforsirano, prirodnim tijekom se neke stvari razvijaju kroz povijest, u raznim smjerovima, al ova današnja propaganda je totalni šund, farsa, al im je zavjesa prilično prozirna…

   • Bosna

    ne samo da nam ne priznajes vjeru vec ne priznajes ni drzavu a ni naciju Bosansku ali sta nas to briga, ni GB nikada nije mislio priznati USA ali sta je USA to briga 🙂

   • Agromentum

    Za 20-to i sad za 21-vo stoljeće se može reći da su stoljeća obmana. Sve može biti istina osim same istine. Gdje god se krene, od propagiranja proizvoda, načina života (šta je “in”) pa sve do prodavanja magle u politici. Individuum se gubi i stapa u masi…

 • srka

  Republika Hrvatska je omjer “regiona”…kako se trebaju integrirati drugi…drugačiji!
  by Srka®