Pratite nas

Herceg Bosna

Stotine posjetitelja iz cijele Hercegovine i Dalmacije na hercegovačkoj Raštikijadi u Marića Gaju

Objavljeno

na

Najbolju raštiku na svijetu skuhali su muževi iz Gruda

[ad id=”68099″]

Stotine posjetitelja iz cijele Hercegovine i Dalmacije pohrlili su u subotu na Agroturizam Marića Gaj u selo Ružiće pored Gruda da se uvjere da i muževi znaju kuhati. Naime ekipa Bilo trade –Zdena koja je nastuplala po drugi put na Raštikijadi osvoji su tutulu Svjetskog prvaka u kuhanju ovog tradicionalnog hercegovačkog jela.

Četvrta Raštikijada – natjecanje u kuhanju raštike održana je u subotu 31. studenog na prostoru Agroturizma Marića Gaj u Ružićima pokraj Gruda na kojoj je sudjelovalo četrnaest ekipe iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

Raštikijada je jedinstvena manifestacija u Hercegovini koja sadržava natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Privukla je podosta znatiželjnika i ljubitelja raštike, a brojni posjetitelji uistinu su mogli uživati u ovoj manifestaciji koja je osim raštike ponudila razne hercegovačke specijalitete, uštipke, sireve, meso s roštilja, čvarke… Kuhan je grah iz Belog Manastira, organiziran je obilazak Agroturizma Marića Gaj te se kušalo vino iz vlastite vinarije.

Za dobru zabavu i dodatno raspoloženje pobrinuli su se gangaši, dječja skupina HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ iz Ružića i tamburaški sastav „Zlatne strune“.

Ekipa Vitezova herceg Stjepana Kosače Stolac osim što je sudjelovala u natjecanju u kuhanju raštike, upriličila je dio Stolačke tarče, dio srednjovjekovnog sajma. Prikazali su oblik mačevanja i streličarstva, a veliki broj znatiželjnika okušao se u navedenim oblicima.

Osnova manifestacije je natjecanje u kuhanju raštike. Četrnaest ekipa krenulo je kuhanjem u 16 sati, a na raspolaganju su imali tri sata. Članovi žirija imali su težak zadatak – čiju raštiku proglasiti najboljom. Žiri su činili:

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, Akademski slikar Franjo Primorac, Pisac Slavo Bago, Ljubica Jurčić, Kamilo Pralas i Žana Alpeza

Pred njih je svaka od natjecateljskih ekipa donijela skuhanu raštiku, a žiri je ocjenjivao boju i izgled raštike, gustoću, miris, izgled mesa, njegovu čvrstoću, opći okus i opći dojam. Imali su sat vremena za kušanje i ocjenjivanje raštike svih kandidata.

Organizatori su osigurali za prva tri mjesta i najšarmantniju ekipu bogate i vrijedne nagrade, a za svakog sudionika dodijeljena je zahvalnica za sudjelovanje.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”four” lightbox=”no” source=”media: 94688,94687,94686,94685″][/images_grid]

Nakon ocjenjivanja jela uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Prvo mjesto pripalo je ekipi Bilo Trade – Zdena u sastavu Željko Mikulić i Vito Žulj. Udruga Pravi put osvojila je drugo mjesto u sastavu Marina i Dijana Alpeza, dok je treće mjesto osvojilo ekipa Hajdučke Vrleti Blidinje kojeg su činile Albina Vukoja, Monika Tadić i Danica Marić. Za najinovativnije jelo žiri je proglasio ekipu Večernjeg lista u sastavu Zdenko Jurilj i Robert Bubalo, a najšarmantniji su bili Volarević iz Pruda.

Posebnu pozornost sa svojim stolom i jelom privlačili su prijatelji z Agroturizma Konavle te učenici i učiteljice iz Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude koji su gostima preznetirali svoju knjigu „Kuvanje Pivanje“.

Nakon dodjele nagrada uslijedilo je kušanje jela od strane posjetitelja, a sve goste i posjetitelje do kasnih večernjih sati zabavljao je tamburaški sastav „Zlatne strune“.

Hladno vrijeme doprinijelo je pravom zimskog ugođaju u Marića Gaju kojim se širio miris svježe skuhane raštike koja je jedno do najstarijih jela na našim prostorima. Poznata je još od rimskoga doba, a jeli su je svi, od sirotinje do rimskih careva. Osim u Hercegovini, uzgaja se i u Dalmaciji, te na otocima, a obiluje karotenom, provitaminom vitamina A i mineralom kalcijem. Poznata je kao povrće seljaka, koji su uvijek mogli računati na raštiku, ma kakva god godina bila. Ovo je namirnica koja bi zbog svih dobrobiti za naše zdravlje trebala biti što češće u našim tanjurima.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svim natjecateljima, posjetiteljima kao i sponzorima (Općini Grude, Violeta, Franck, Karliko i Šišović) ovogodišnje manifestacije Raštikijada 2015.

(medijski pokrovitelj: kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati