Stožer: ‘Nema povlačenja! Ako treba, idemo i na Međunarodni sud’

0
“Postoje načini i dijalog kojim se referendum može zaustaviti, ali to nikako nije razgovor samo da bi se razgovaralo. Mi ne vidimo razlog za odustajanje jer se ne mijenja ništa osim Vukovara. Idemo do kraja u bitku za Vukovar, ali ovoga puta neće pasti”, odlučan je Maršić.

Predstavnici Stožera za obranu Vukovara uz pjesmu su u Sabor dostavili više od 632 prikupljena potpisa građana čija je želja referendum kojim bi se promijenio Ustavni zakon. Traže da se dvojezičnost u nekom mjestu smije uvesti tek u slučaju da u njemu živi najmanje 50 posto pripadnika neke nacionalne manjine. Mnogi stručnjaci oglasili su se po pitanju ovog referenduma za kojeg tvrde da nema gotovo nikakve šanse. Procedura inače ide tako da će predsjednik Sabora Josip Leko dobivene potpise proslijediti Odboru za poslovnik i Ustav gdje sjedi njegov stranački kolega Peđa Grbin. On se, podsjetimo, proslavio uoči referenduma kojim se ustavno definirao brak, a procedura oko toga referenduma bila je jednaka kao i ova sada. Međutim, tada vladajuća većina nije mogla učiniti ništa da se referendum zaustavi. No, ovoga puta će, čini se, poraditi upravo na zaustavljanju referenduma. Naime, kako je Peđa Grbin objasnio tportalu, Odbor za Ustav u ovom trenutku ima važniji posao, a to je rad na izmjeni Ustava o kojem bi se moglo glasovati već u petak. Tek kada završe taj posao mogu se, dodao je Grbin, baviti prijedlogom Stožera.

Obećao je Grbin da neće odugovlačiti iako nemaju nikakve rokove za postupanje. U novi Ustav unijet će se odredba da građani na referendumu ne smiju odlučivati o pravima manjina. Time bi Stožerova inicijativa protiv ćirilice mogla pasti u vodu.

No vladajući, čini se, imaju asa u rukavu čak i ako se Ustav ne promijeni. Grbin je uvjeren da je referendumsko pitanje Stožera protuustavno, a Sabor će odlučiti hoće li tražiti dodatnu ocjenu Ustavnog suda ili će ipak tražiti od Sabora da sam odbaci referendumsko pitanje. Ustavna stručnjakinja Sanja Barić dijeli Grbinovo mišljenje. Ona vjeruje da ovo pitanje nema veze s pravom, već da se radi o još jednom ispolitiziranom primjeru. Referendum o ćirilici, prema njoj, nema nikakvo pravno utemeljenje u važećem Ustavu. On bi se trebao primjenjivati i na ovaj slučaj, čak i ako se u petak donese novi Ustav.

Željko Maršić, član Stožera za obranu Vukovara, smatra kako je sramota za Hrvatsku to što se pokušava nametnuti retroaktivno djelovanje neke odredbe. “Fenomenalno je kada stranka, koja nema ni približno 650 tisuća članova, misli da se građanima Hrvatske nešto može nametnuti. Peđa Grbin našao se u sudaru s Ustavnim sudom nekoliko puta i to je po njega završilo porazno. Postoje načini i dijalog kojim se referendum može zaustaviti, ali to nikako nije razgovor samo da bi se razgovaralo. Mi ne vidimo razlog za odustajanje jer se ne mijenja ništa osim Vukovara. Idemo do kraja u bitku za Vukovar, ali ovoga puta neće pasti”, odlučan je Maršić.

S njim je suglasan i Vlado Iljkić iz Stožera. On Grbinu sugerira da se čuva javnih izjava jer unose nemir. Iljkić misli da javnost treba umiriti te putem našeg portala javnosti šalje poruku da Stožer ne čini ništa ne primjereno. Zakon o pravima nacionalnih manjina prema njemu treba se držati civilizacijskih dostignuća, a i Stožer čini isto. Talijani u Istri ostvarili su svoja prava u vrijeme dok je na snazi bila odredba 50 posto plus jedan glas. “Mi ne želimo dirati ničija prava, a prema lokalnim statutima primjerice Česi u Daruvaru imaju sva prava. Podržavamo ideju da se dvije države sporazumno dogovore o pravima manjina, ali to mora biti jasno jer nisu isti problemi u Istri i u Vukovaru”, kaže naš sugovornik. Dodaje da je čak i u izvještaju Vijeća EU objašnjeno kako se prava nacionalnih manjina u post-ratnim područjima trebaju rješavati po blažim kriterijima. “U okvirima Europske komisije ne govori se o postotcima, za njih je to unutarnje pitanje. Mi nismo spustili rampu pravima nacionalnih manjina. Srbi u Vukovaru i do sada su imali prava na vrtiće i škole, dokumente i pismo, a i danas se u gradu može čuti njihov jezik”, tvrdi Iljkić. Članovi Stožera uplašeni su neznanjem ljudi u Vladi. Međunarodnim sporazumima ostaje im, ističe Iljkić, više prostora. “Oni koji tvrde da je moguće ispolitizirati 650 tisuća ljudi, podcjenjuju hrvatski narod. Ako građani na referendumu žele reći svoje mišljenje, to ne znači da će svi biti ZA, ali jasno je da narod bez posrednika želi reći što misli. Nema povlačenja, potpisi su predani”, zaključuje naš sugovornik.

Ugledni odvjetnik, Zvonimir Hodak, mišljenja je da se Ustav može izmijeniti te da će se to vjerojatno i dogoditi, ali objašnjava kako je Stožer danas predao potpise. “O tome može odlučivati Ustavni sud, a Ustav ne može djelovati retroaktivno. Stožer je ovdje u prednosti jer se na njih odnosi stari Ustav, ali i o tome opet mora odlučiti Ustavni sud. Međutim, Grbin to voli tumačiti onako kako to odgovara njegovoj stranci, a to nema veze s Ustavom”, govori odvjetnik. Naveo je primjer Australije u kojoj je brak definiran kao zajednica žene i muškarca, a odluka o istospolnim brakovima je poništena baš kao i brakovi koji su kao takvi sklopljeni. Australija se drži zakona govori Hodak, a naši političari se smješkaju i donose zakone o istospolnim zajednicama. “To je dokaz da smo mi, kada su u pitanju zakoni i pravo, zemlja s posebnim potrebama. Zašto pitanje Stožera ne bi bilo ustavno, neka o tome odluči sud. Mi nećemo odustati i ako treba idemo na Međunarodni sud pa neka on odluči”, zaključuje Hodak.

dnevno

facebook komentari