Pratite nas

Pregled

Stožer osigurao dovoljno potpisa za uvrštavanje točke o registrima u rad Sabora RH li državu, udbaša, pretvorebnih kriminalaca…

Objavljeno

na

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara priopćio je kako je do sada osigurao 54 potpisa saborskih zastupnika, što je više nego dovoljno za uvrštavanje točke o registrima u rad Sabora RH. Iz Stožera se nadaju da će do 1. veljače, do kada traje rok za prikupljanje potpisa, broj potpisa dodatno porasti i tako pokazati snažan interes za ovu temu i pokazati želju za istinom bez obzira na stranačku pripadnost.

[dropcap]P[/dropcap]odsjetimo, Stožer prikuplja potpisnike zastupnika za svoju inicijativu izrade i objave devet registara. „Ako se može objaviti registar branitelja u kojem točno stoji tko je bio, gdje je bio i koliko dugo, zašto se ne bi mogao objaviti popis onih koji su napadali ovu državu, onih koji su sudjelovali u pretvorbama, onih koji su radili za Udbu, neka bude sve javno i transparentno”, kazao je predsjednik Stožera Tomislav Josić obrazlagajući cilj prikupljanja potpisa.

Volonteri Stožera za obranu hrvatskog Vukovar na mjestu prikupljanja potpisa svako su jutra već od osam sati te pokrivaju svih pet ulaza u Sabor. Reakcije zastupnika snimaju se kamerom te će se objaviti na youtube-u.

Klub HDSSB je odmah po okupljanju primio izaslanstvo stožera, ukazao na potrebu usklađivanja nekoliko formulacija i potvrdio potpisivanje inicijative. Ovdje je riječ o sedam potpisa.

Iz stožera zahvaljuju zastupniku HDSSB-a Draženu Đuroviću koji je na aktualnom satu koristeći frapantne fotografije Darka Pajčića ukazao na nedosljedno i protupropisno postupanje ministra policije i onih kojima dirigiraju u ovome slučaju.

Klub HDZ-a je također primio izaslanstvo, potvrdio potpisivanje inicijative uz usaglašavanje pojedinih formulacija te zajamčio 43 potpisa.

Peticiju je potpisao jedan zastupnik SDP-a, Vedran Babić. Iz Stožera smatraju kako ovaj potpis svjedoči da će istina srušiti sve politikantske barijere.

Hrvatska stranka umirovljenika HSU, osvjetlala je obraz potpisom gospodina Željka Šempera.

Hrvatska seljačka stranka – HSS -učinila je sve u njihovoj sadašnjoj moći, potpisom Branka Hrga.

Ivan Šimunović iz HSP također je dao svoj potpis.

Pripadnicima kluba HGS je urudžbiran materijal jer nisu bili na sjednici, očekje se njihova reakcija.

U pozitivnom smislu iz Stožera istiuču zastupnicu Laburista Nansi Tirelli, koja nije potpisala, ali je iznijela konstruktivne primjedbe i ukazala na moguća proširenja registara. U Stožeru vjeruju da će po usklađivanju potpisati inicijativu.

Bahat pristup iz SDP-a i HNS-a

U Stožeru smatraju da je zanimljiv nastup Joze Radoša (HNS) koji se sa pripadnicima stožera zadržao u dužem razgovoru, nije uspio argumentirano pobiti potrebu ove inicijative, te odlučio primiti izaslanstvo stožera u uredu. U Stožeru vjeruju da je on jedan od mogućih potpisnika u roku od 12 dana.

U Stožeru ističu da se nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić se poslužio manipulacijom nedostojnom lika kojim se predstavlja javnosti. Pred Saborom nije mogao naći pravdanje HSxza izbjegavanje potpisa, pa je najavio da će primiti izaslanstvo koje će mu preciznije obrazložiti inicijativu jer mu očito period od 23. prosinca 2013. nije bio dovoljno dug.

Dogovor je postignut za 10:30. Predsjednik stožera osobno predvodi delegaciju koja mu se najavljuje na porti, on prvo odobrava ulazak, da bi dečki iz osiguranja naknadno to opovrgnuli uz ispriku da mu je zastupničko pitanje na redu. Provjerom redoslijeda utvrdili smo da je u tome trenutku na redu bilo 14. pitanje. A pitanje Ivana Grubišića je po redoslijedu bilo na 33. mjestu iz čega je vidljivo da je imao vremena.

Izrazito negativnim u Stožeru ocjenjuju bahat i ponižavajući pristup velike većine pripadnika SDP-a, koji su energično odbijali potpisivanje izbjegavajući navesti barem jedan konkretan razlog. Isti pristup, pa čak i uvrede, koristili su pripadnici HNS-a.

Vrlo osoran pristup pokazao je i laburist Branko Vukšić, nesvjestan da stoji pred teškim invalidima, obiteljima stradalnika, pripadnicima vojnih, dočasničkih i časničkih struktura ZNG HV.

Na kraju priopćenja članvi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zahvaljuju nepoznatim ljudima koji su im prilazili s riječima potpore. „Nećemo ih iznevjeriti” – poručuju iz Stožera.

(hkv)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

PISMO REISA KAVAZOVIĆA KARDINALU BOZANIĆU

Objavljeno

na

Objavio

Reis Husein Kavazović upozorio na opasnost od pogoršanja odnosa BiH i Hrvatske

Negativno karakteriziranje vjere šteti svima

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sastao se u srijedu u Sarajevu s izaslanstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođenim muftijom Azizom Hasanovićem kako bi razgovarali o istupima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te o “kampanji koja se vodi u dijelu hrvatske političke i akademske javnosti te medija s ciljem predstavljanja BiH i Bošnjaka kao terorističke prijetnje okruženju i Europi, objavila je informativna agencija IZ u BiH MINA.

Kako je navedeno, reis Kavazović izaslanstvo predvođeno muftijem Hasanovićem “pozvao je na konzultacije” i pri tom mu predao pismo naslovljeno na zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Reis Kazavović je kardinalu Bozaniću prenio osobnu zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u BiH zbog “pogoršanja odnosa između BiH i Hrvatske” uz ocjenu kako taj trend prati negativno karakteriziranje vjere i vjerske pripadnosti što šteti i odnosima među pripadnicima islamske i katoličke religije u dvije države.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana je kardinalu Bozaniću u pismu prenio uvjerenje kako je u zajedničkom interesu očuvati dobre odnose i spriječiti njihovo ozbiljnije i trajno narušavanje.

– Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode dužnosnici, no također znam da politički dužnosnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa – stoji u Kavazovićevu pismu kardinalu Bozaniću.

Poglavar Islamske zajednice u BiH ‘napao’ hrvatsku predsjednicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u utorak podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji cjelovito objedinjuje njihova prava. “Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijim za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši da će se tim zakonom objediniti prava koja su bila disperzirana u niz različitih zakona.

Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska, te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir željeli smo odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta Domovinskog rata, istaknuo je Medved.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja “velik napredak”, te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.

Zdravko Ronko (SDP) pridužio se pohvalama, posebice izdvojivši pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja. “82.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno, prosjek godina im je preko 50 i uglavnom je riječ o stručnoj spremi koja ne može naći posao”, kazao je.

Upozorio je da bi trebalo razjasniti odredbu koja propisuje otpis nedospjelih i dospjelih potraživanja prema korisnicima kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja. “Kome je otpisano 208 milijuna do sada i kome ćemo još otpisati 110 milijuna. Volio bih znati koje su to tvrtke, poduzeća, pravne osobe kojima ćemo to otpisati”, rekao je Ronko.

Od 3066 dodjeljenih kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja u vrijednosti 320 milijuna kuna, otplaćeno je 67, a dosad je otpisano 1829 kredita, dodao je. Medved je obećao da će zastupnici prije rasprave u sabornici dobiti detaljan prikaz svih korisnika tih kredita, čime će se otkloniti bilo kakve sumnje u pogodovanje.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković upozorio je na odredbu kojom se širi krug ovlaštenika na obiteljsku mirovinu, naglasivši da bi se ta mjera trebala strogo restriktivno koristiti i vezati uz imovinski cenzus. Odbor za ratne veterane na sjednici je također prihvatio  izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, pri čemu je Mostov Miro Bulj apelirao na ravnatelja Centra Antu Nazora da pripremi dokumentaciju koja bi se poslala Vladi kako bi se uklonili “spomenici koji nose četnička obilježja”.

facebook komentari

Nastavi čitati