Pratite nas

Stranački prvaci sebi već osigurali nove funkcije

Objavljeno

na

Središnje izborno povjerenstvo definitivno je ovjerilo stranačke kandidatske liste za opće izbore zakazane za nedjelju, 12. listopada, a službeno će javno biti objavljene za sedam dana i tada će se i konačno znati tko će se sve boriti za državnu, entitetske i županijske zakonodavne vlasti.

Grabež za pozicije

Čini se da su najzanimljivije kompenzacijske liste, koje su također ovjerene, a na kojima su imena probranih stranačkih kadrova. Oni koji su na njima uopće ne trebaju brinuti koliko će ponaosob dobiti glasova birača – kompenzacijski mandati raspodjeljuju se na liste političkih stranaka ili koalicija prema ukupnom broju važećih glasova koje stranke dobiju. Inače, ovi mandati služe da bi kompenzirali nedovoljnu proporcionalnost na entitetskoj razini.

Od ukupno 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, iz Federacije njih sedam je s kompenzacijske liste, a iz Republike Srpske pet. U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije koji ima 98 zastupnika, čak 25 je sa stranačkih kompenzacijskih lista, a u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 83 zastupnika 20 je kompenzacijskih mandata.

Kada se sve to zna, nije čudan grabež u svim strankama za što bolju poziciju na kompenzacijskim listama. Njih, po nepisanom pravilu, sastavljaju predsjednici stranaka i potvrđuju ih te, opet po nepisanom pravilu, bez pogovora usvajaju stranačka tijela.

Ista imena

jurisicI letimični pregled kompenzacijskih lista pokazuje da su oni iz stranačkih vrhova i oni koji su po bilo kojoj osnovi najbliži stranačkim liderima stavljeni na visoka mjesta, pa nije bez osnova konstatacija da su im već sada, nepuna dva mjeseca prije izbora, osigurane funkcije u zakonodavnoj vlasti i za iduće četiri godine, do listopada 2018. godine.

Manje-više, radi se o starim poznatim imenima, stranačkim kadrovima koji su od 2010. i još ranije zastupnici u županijskim i entitetskim i Parlamentu BiH. Iz toga se može zaključiti da su rukovodstva stranka zadovoljna radom svojih aktualnih zastupnika iako građani, država, entiteti i županije stenju pod teretom najveće političke i ekonomske krize.

Na vrhu kompenzacijske liste SDA za državni Parlament su Halid Genjac i Nermina Kapetanović. SDP je na vrh svoje kompenzacijske liste za Zastupnički dom Parlamenta BiH stavio članove najužeg rukovodstva stranke, Sašu Magazinovića, Lidiju Korać, Nerminu Zaimović Uzunović, Antu Domazeta…, Sadika Ahmetovića (kandidat iz RS-a).

Milorad Dodik, šef SNSD-a, stavljajući na vrh kompenzacijske liste za Parlament BiH, najveće povjerenje dao je Staši Košarcu, Milici Marković, Bošku Tomiću, Dušanki Majkić… Svi oni su od 2010. zastupnici i izaslanici u Parlamentu BiH.

HDZ i njegov predsjednik Dragan Čović su Borjanu Krišto, Nikolu Lovrinovića, Vesnu Pinjuh… stavili na vrh svoje kompenzacijske liste s računicom da će zasigurno u iduće četiri godine biti državni parlamentarci.

Na vrhu kompenzacijske liste SDS-a su Aleksandra Pandurević i Borislav Bojić, oboje su aktualni zastupnici u Parlamentu BiH. ‘Boljitak’ je za nositelja kompenzacijske liste postavio svoga predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je trenutačno zastupnik u državnom Parlamentu, a Koalicija ‘Zajedno za promjene’ (SPP – SDU – DNZ) istaknula je Željka Asića, sadašnjeg zastupnika u Parlamentu FBiH. Stranku za BiH ‘predstavlja’ njezin predsjednik Amer Jerlagić, dok je HDZ 1990. na udarna kompenzacijska mjesta postavio Dianu Zeleniku i Dragu Džambasa.

Zanimljivih imena može se pronaći i na kompenzacijskim listama za Parlament FBiH – predsjednik HSP-a BiH i zastupnik u Parlamentu BiH Zvonko Jurišić (nosi listu ‘Snaga za BiH’), SDP je ‘promovirao’ Jasenka Selimovića i Besimu Borić, SDA Amira Zukića, HDZ BiH Ivana Musu a ‘Boljitak’ Jerka Ivankovića Lijanovića…
izvor: Hercegovina.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump: Ne budemo li imali izbora spremni smo uništiti Sjevernu Koreju

Objavljeno

na

Objavio

Trump: Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan

Na Općoj skupštini UN-a govorio je američki predsjednik Donald Trump.

“Glavni tajniče, gospodine predsjedniče, svjetski lideri, dobrodošli u New York. Velika mi je čast stajati ovdje u svom gradu i obratiti se svijetu. Milijuni građana ispaštaju nakon razornih uragana koji su pogodili našu zemlju, želim izraziti zahvalnost svima koji su ponudili pomoć.

Srećom, SAD je od izbora u studenom doživio sve veći procvat, nezaposlenost je na najnižoj razini, poduzeća se vraćaju u našu zemlju, potrošit ćemo više od 7 milijardi dolara na vojsku, bit će to najveća vojska u povijesti.

Lideri brojnih zemalja su stajali ovdje i govorili o prijetnjama i potencijalu koji samo čeka da ga dostignemo. Liječimo bolesti, riješavamo probleme za koje su prošle generacije mislile da su nemoguće za riješiti. Teroristi su sve snažniji, autoritarne zemlje izlažu riziku brojne saveze koji su spriječavali sukobe od 2. svjetskog rata.

Krijumčari ljudi i oružjem prijete našim granicama i izlažu opasnosti naše građane. Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan.

Imamo priliku da izvučemo ljude iz siromaštva i da djeca žive bez mržnje i nasilja. UN se temelji na viziji da različite nacije surađuju kako bi zaštitile suverenitet. SAD je donio Marshallov plan koji je temeljen na plemenitoj ideji slobodnih i snažnih nacija. Uspjeh UN-a ovisi o svima, moramo započeti s mudrošću iz povijesti, naš uspjeh ovisi o nacijama koje promiču mir i prosperitet. Ne očekujemo da različite zemlje dijele iste kulturološke navike ali očekujemo da poštuju nacije.

Različite zemlje s različitom kulturom ne samo da postoje, već međusobno surađuju. SAD želi biti primjer drugima. Slavimo 230. obljetnicu našeg Ustava, najstarijeg koji se danas koristi u svijetu. Temelj mira i prosperiteta za Amerikance i druge koji štuju vladaviu prava. Ključno u Ustavu je “Mi, narod” i želimo ispuniti obećanje tih riječi, naše povijesti. Ja sam izabran, ne da preuzmem vlast nego da ga predam narodu kome ona i pripada.

Želimo služiti njihovim potrebama i vrijednostima. Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što i lideri drugih zemalja trebaju stavljati svoje zemlje na prvo mjesto. UN je najbolja platforma za prosperitet naših naroda ali zahtjeva suradnju. SAD će uvijek biti prijatelj svim narodima, osobito našim saveznicima ali ne može dozvoliti da ništa ne dobivamo zauzvrat. Smatramo da sve zemlje moraju biti sigurne i prosperitetne.

Naši građani su platili najveću cijenu za obranu naše slobode. Vrijednost Amerike se može vidjeti na bojnim poljima gdje su naši vojnici umirali sa saveznicima. Čak i nakon pobjede nismo tražili teritorijalnu ekspanziju i nismo nametali svoj način života drugima nego smo pomogli izgraditi institucije poput UN-a, to je naša nada za sve narode svijeta. Želimo sklad, a ne sukobe. Moramo zaštiti nacije interese i budućnost, odbaciti prijetnje suverenitetu, moramo poštivati pravo, granice i kulturu i mir.

Kao što su osnivači htjeli moramo se suočiti s onima koji nam prijete terorom. Oni ne predstavljaju prijetnju samo svojim građanima nego i drugima u svijetu. Ako se ne suprostavimo zlo će pobjediti. Sile će samo dobiti na snazi.

Nitko nije pokazao veće nepoštivanje prema narodu od Sjeverne Koreje. Svjedočili smo brutalnosti režima kada je nevin američki student preminuo nakon što se vratio iz Sjeverne Koreje, to smo vidjeli u ubojstvu njegovog brata, sada testiranje balističkih raketa predstavlja prijetnju velikog gubitka života.

Ne samo da neke zemlje surađuju nego financiraju zemlju koja nuklearno prijeti. SAD ima veliko strpljenje ali ako bude prisiljen braniti sebe ili saveznike nećemo imati drugog izbora nego u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju. Spremni smo ali se nadamo da to neće biti potrebno.

Vidjet ćemo kako će biti, kako će se ponašati, vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da je denuklearizacija jedina prihvatljiva. Hvala svima koji su glasali za sankcije ali moramo učiniti puno više. Krajnje je vrijeme da stanemo na kraj režimu koji otvoreno govori o smrti, o uništavanju”, rekao je Donald Trump.

Trump prozvao Britance: Teroristički gubitnici su vam bili ispred nosa

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Smijenjeni Domagoj Novokmet prelazi s HRT-a na konkurentsku televiziju!

Objavljeno

na

Objavio

Domagoj Novokmet, smijenjeni voditelj i urednik emisije “Otvoreno” odlazi s HRT-a, a karijeru će po neslužbenim informacijama nastaviti na N1 televiziji, piše Novi list.

Podsjetimo, smjena se dogodila nakon emisije u kojoj se govorilo o korupciji u sportu i to nakon što su se iz USKOK-a požalili da njihova predstavnika nije bilo u studiju.

Novokmet, koji je na početku karijere vodio emisiju “Briljanteen”,a na kraju je dogurao i do mjesta VD glavnog ravnatelja HRT-a ponuđeno je da radi trominutne vijesti na HRT 4.

Inače, bivši Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je nadzornu aktivnost zbog mogućeg prekoračenja ovlasti glavnog urednika HTV1 Brune Kovačevića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

No, nakon što je Sabor smijenio taj Nadzorni odbor, slučaj Novokmet je stopiran, a jedno od najpoznatijih lica HRT-a prelazi u redove konkurentskog N1.

HRT brzo reagirao: Novokmet više neće uređivati “Otvoreno”!

facebook komentari

Nastavi čitati