Strani mediji analiziraju ‘isprazne’ reforme vladajućih, sumnjivi im naši političari

0

Ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić kratko iza Božića predstavila je devet dugoročnih reformskih mjera Vlade koje imaju za cilj smanjiti deficit i dug. Među tih devet mjera je masterplan bolnica, reforma pravosudnog sustava, uspostava optimalne mreže osobnih i srednjih škola, reforma socijalnog ugovaranja, objedinjena javna nabava i druge. “Svjesni smo da će većina mjera fiskalni učinak dati tek u 2015. i 2016. godini”, rekla je tom prilikom.

Hrvatskom je narodu već dosada jasno da te mjere o kojima ministrica priča ne drže vodu, nije potrebna neka duboka analiza kad je zapravo najlakše osvrnuti se oko sebe i vidjeti da Hrvati, najblaže rečeno, grcaju u problemima: Vlada u svom mandatu nije uspjela u svojim ciljevima da barem malo olakša svakodnevni život svojim sugrađanima.

Međutim, sada su se u analize naše Vlade upustili i strani mediji. Tako euinside.eu piše kako su napori premijera Zorana Milanovića da provede duboku i sveobuhvatnu reformu u Hrvatskoj, koja je već pet godina u recesiji zbog toga što Vlada nije poduzela konkretne korake za restrukturiranje ekonomije, neozbiljni. “Prva stvar koja je sumnjiva je da je ovaj plan javnosti predstavila ministrica socijalne skrbi, a ne premijer. Drugo što upada u oko jest to što se reforme predstavljaju bez konkretnih brojeva.”

Govor Milanke Opačić je zapravo nastavio tradiciju Vlade, ‘mnogo vike ni za što’, no jedna stvar je sigurna, retorika im dobro ide. “Iako je Milanka Opačić relatvno detaljno objasnila devet mjera, ono što je rečeno ne daje jasnu viziju onoga što će se napraviti, a nije jasno ni koliko će to sve skupa koštati”, piše euinside.eu.

“U fazi u kojoj se Hrvatska nalazi, predložene su reforme obeshrabrujuće. Mnoge od njih će se tek javno analizirati, ali nije nemoguće da će Vlada provesti zadnje dvije godine mandata tako što će zapravo pripremati plodno tlo za reforme koje će uslijediti tek kad ih netko zamijeni na vlasti. Ako se uzme u obzir da ne traže širu podršku bar za one najbolnije reforme, to će potkopati i onih par dobrih ideja koje imaju, doduše samo na papiru”, zaključuje ovaj europski medij.

facebook komentari