Stranke HNS-a na izborima bez HDZ-a 1990

  6

  MOSTAR – Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, s iznimkom HDZ-a 1990, na predstojećim općim izborima u BiH izaći će zajedno, odlučeno je na današnjoj sjednici HNS-a BiH u Mostaru.

  Kako je nakon sjednice izjavio predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, on je danas iznio stav Središnjeg odbora i Predsjedništva HDZ-a 1990 da je ta stranka spremna za zajednički nastup u utrci za izbor članova Predsjedništva BiH, izbore za Skupštinu Republike Srpske i županijske skupštine u Federaciji BiH u županijama u kojima su Hrvati u manjini.

  – Mislim da u ovom trenutku nije optimalno rješenje gubiti jednu vrstu pozitivne konkurencije među hrvatskim strankama, no ostajemo otvoreni za suradnju na strateški bitnim pozicijama. Ostajemo u okviru HNS-a BiH, želimo da se HNS otvara rekonstruira, a ne da se pretvori u jednu stranku – istaknuo je Raguž.

  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, na zasebnoj konferenciji za novinare, kazao je kako će o ponudi HDZ-a 1990 zajednički odlučiti predstavnici ostalih osam stranaka koje su se obvezale na zajednički nastup.

  – Stranke koje su dogovorile zajednički nastup na svim razinama isključivo će dalje voditi razgovore o tome tko još može s nama. (…) Zaključili smo priču o zajedničkom nastupu, a sad nam je cilj uvjerljivo dobiti izbore i tako spriječiti bilo kakvu kalkulacije da ponovno netko drugi bira hrvatskog člana Predsjedništva ili da na bilo kojoj drugoj razini u vlast uđu nelegitimni predstavnici hrvatskog naroda – naglasio je Čović.

  Što se tiče mogućeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je kazao kako je još rano govoriti o imenima, ali će kandidat HNS-a zasigurno biti član HDZ-a BiH.

  – To je danas rečeno bez bilo kakvih špekulacija tko će to biti. HDZ BiH kao najjača hrvatska stranka i na taj način pokazuje da je spremna stati i voditi svoj naroda, a to od nas očekuju i drugi – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

  Na današnjoj sjednici HNS-a BiH jednoglasno je usvojen i zaključak prema kojemu se “sve stranke HNS-a BiH nakon izbora obvezuju isključivo praviti partnerstva i koalicije sa strankama legitimne većine hrvatskog naroda koje čine HNS BiH”.

  Na novinarsko pitanje da prokomentira medijske navode o stvaranju nove platforme u kojoj bi hrvatske pozicije zastupao HDZ 1990, Čović je kazao kako istupi čelnih ljudi te stranke ne sugeriraju da je HDZ 1990 spreman na takvo nešto.

  – Tri predstavnika HDZ-a 1990 u HNS-u BiH svoje stavove iznose vrlo transparentno i ni jedan od njih nije doveo u pitanje ulazak u vlast s bilo kim drugim izvan ove legitimne većine hrvatskog naroda. O tome govori i naš zaključak koji je usvojen jednoglasno, bez iznimki – kazao je Čović.

  Dodao je kako ne može predvidjeti kako će se netko u budućnosti ponašati, ali da ako i bude takvih pokušaja, oni neće uspjeti.

  – Ova koalicija uvjerljivo će dobiti izbore i spriječiti takvu kalkulaciju. Druga stvar, ja sam duboko uvjeren kako nikom više unutar bošnjačkog naroda ne pada na pamet praviti krize kakva je napravljena poslije zadnjih izbora, od Predsjedništva BiH koje ne može ni o čemu postići zajednički stav, do Vlade Federacije BiH za koju više nitko ne zna tko vlada i tko upravlja proračunima BiH – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

  Fena

  facebook komentari

  • peppermintt

   Martin smrdljivi !!

   • HRSmoock

    Ne jidi se. Polako.

    • peppermintt

     ne jidim se znamo mi Martina odavna
     naš favorit je bio drugi Raguž-Slaven

  • peppermintt

   Martin smrdljivi !!

   • HRSmoock

    Ne jidi se. Polako.

    • peppermintt

     ne jidim se znamo mi Martina odavna
     naš favorit je bio drugi Raguž-Slaven