Pratite nas

Stranke HNS-a na izborima bez HDZ-a 1990

Objavljeno

na

MOSTAR – Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, s iznimkom HDZ-a 1990, na predstojećim općim izborima u BiH izaći će zajedno, odlučeno je na današnjoj sjednici HNS-a BiH u Mostaru.

Kako je nakon sjednice izjavio predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, on je danas iznio stav Središnjeg odbora i Predsjedništva HDZ-a 1990 da je ta stranka spremna za zajednički nastup u utrci za izbor članova Predsjedništva BiH, izbore za Skupštinu Republike Srpske i županijske skupštine u Federaciji BiH u županijama u kojima su Hrvati u manjini.

– Mislim da u ovom trenutku nije optimalno rješenje gubiti jednu vrstu pozitivne konkurencije među hrvatskim strankama, no ostajemo otvoreni za suradnju na strateški bitnim pozicijama. Ostajemo u okviru HNS-a BiH, želimo da se HNS otvara rekonstruira, a ne da se pretvori u jednu stranku – istaknuo je Raguž.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, na zasebnoj konferenciji za novinare, kazao je kako će o ponudi HDZ-a 1990 zajednički odlučiti predstavnici ostalih osam stranaka koje su se obvezale na zajednički nastup.

– Stranke koje su dogovorile zajednički nastup na svim razinama isključivo će dalje voditi razgovore o tome tko još može s nama. (…) Zaključili smo priču o zajedničkom nastupu, a sad nam je cilj uvjerljivo dobiti izbore i tako spriječiti bilo kakvu kalkulacije da ponovno netko drugi bira hrvatskog člana Predsjedništva ili da na bilo kojoj drugoj razini u vlast uđu nelegitimni predstavnici hrvatskog naroda – naglasio je Čović.

Što se tiče mogućeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je kazao kako je još rano govoriti o imenima, ali će kandidat HNS-a zasigurno biti član HDZ-a BiH.

– To je danas rečeno bez bilo kakvih špekulacija tko će to biti. HDZ BiH kao najjača hrvatska stranka i na taj način pokazuje da je spremna stati i voditi svoj naroda, a to od nas očekuju i drugi – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na današnjoj sjednici HNS-a BiH jednoglasno je usvojen i zaključak prema kojemu se “sve stranke HNS-a BiH nakon izbora obvezuju isključivo praviti partnerstva i koalicije sa strankama legitimne većine hrvatskog naroda koje čine HNS BiH”.

Na novinarsko pitanje da prokomentira medijske navode o stvaranju nove platforme u kojoj bi hrvatske pozicije zastupao HDZ 1990, Čović je kazao kako istupi čelnih ljudi te stranke ne sugeriraju da je HDZ 1990 spreman na takvo nešto.

– Tri predstavnika HDZ-a 1990 u HNS-u BiH svoje stavove iznose vrlo transparentno i ni jedan od njih nije doveo u pitanje ulazak u vlast s bilo kim drugim izvan ove legitimne većine hrvatskog naroda. O tome govori i naš zaključak koji je usvojen jednoglasno, bez iznimki – kazao je Čović.

Dodao je kako ne može predvidjeti kako će se netko u budućnosti ponašati, ali da ako i bude takvih pokušaja, oni neće uspjeti.

– Ova koalicija uvjerljivo će dobiti izbore i spriječiti takvu kalkulaciju. Druga stvar, ja sam duboko uvjeren kako nikom više unutar bošnjačkog naroda ne pada na pamet praviti krize kakva je napravljena poslije zadnjih izbora, od Predsjedništva BiH koje ne može ni o čemu postići zajednički stav, do Vlade Federacije BiH za koju više nitko ne zna tko vlada i tko upravlja proračunima BiH – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Najave

Velimir Bujanec: Za novu sezonu Bujice – spremni!

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec najavio novu sezonu popularne emisije!

S VESELJEM OBJAVLJUJEMO: NOVA SEZONA BUJICE STARTA U PONEDJELJAK 02. LISTOPADA!

Zbog mnogobrojnih upita vjernih gledateljica i gledatelja dužni smo vam objasniti da ove sezone krećemo s malim zakašnjenjem – u našem se studiju instalira nova, moderna oprema pa će emisija izgledati još bolje, a produkcija kvalitetnije i atraktivnije.

Bujicu će preuzimati i neke nove lokalne televizije, tako da se od listopada vidimo na više od 10 televizija u Hrvatskoj, Herceg-Bosni i u našem iseljeništvu!

Već u prvom tjednu emitiranja najavljujemo ekskluzivne i relevantne goste, sučeljavanja i teme od kojih će mnoge zaboljeti glava, a koje ne smiju obrađivati neki drugi mediji…

ZA NOVU SEZONU BUJICE – SPREMNI!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati