Pratite nas

Štrbac jest VKV lažov ali Stipe je ipak profesor. Hoće li ga Srbija pozvat za svjedoka?

Objavljeno

na

Pišući pred nekoliko dana o liku i nedjelu krunskog svjedoka Save Štrbca protiv Hrvatske na suđenju u Haagu po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid, podsjetili smo na riječi Dobrice Čosića, kreatora velikosrpske politike Srbije osamdesetih i devedesetih, o tome kako je laž “srpski nacionalni interes”. Međutim, i mi konja za trku imamo. Savo možda jest VKV lažov, ali Mesić je ipak profesor. Srbija bi bolje uradila kad bi kao svjedoka pozvala Mesića, i to iz više razloga.

Kao prvo, Mesić već ima iskustva u svjedočenju protiv Hrvatske u Haagu. Istina, on je to uvijek radio zaplotnjački: pred izbore 2000., kad su u medije procurile informacije o tome da je upravo on bio “zaštićeni tajni svjedok”, decidirano je u intervjuu u Vjesniku to zanijekao, rekavši da je to haranga koju protiv njega vode “ustašoidi i seronje”. “Nisam bio u Haagu niti svjedočio pred sudom”, rekao je tada u intervjuu za “Vjesnik” Stipe Mesić.

To je, kasnije se pokazalo, bila laž: u normalnijoj državi od DNR Hrvatske, zbog te laži bi bio doveden u pitanje i legitimitet izbora, a u Americi bi to bilo dovoljno da se pokrene proces impeachmenta. Sjetite se samo skandala kad je otkriveno da je Nixon lagao o tome da nije znao za prisluškivanje u Watergateu, zbog čega je prisiljen na ostavku, ili pokušaje smjene Clintona ne zato jer je imao odnos s pripravnicom, nego zato jer je američkoj javnosti lagao o tome.

Kad je ulovljen u laži, rekao je da nikad nije svjedočio protiv Hrvatske. To je također bila laž: njegovo svjedočenje je prepuno fraza poput “nisam bio tamo, ali siguran sam da je Tuđman dijelio Bosnu s Miloševićem…” (valjda ju je trebao cijelu prepustiti Miloševiću, što li?) i sličnih. No to nije jedina laž o njegovom svjedočenju: osim zaplotnjačkog, tajnog svjedočenja u Haagu – zašto nije svjedočio javno, ako “nije govorio ništa protiv Hrvatske” – on je u više navrata svjedočio pred međunarodnom zajednicom o tome da je Hrvatska počinila genocid nad Srbima, što je mnogo kasnije razotkriveno u aferi “Wikileaks”. U papirima koje je Assange objavio, u dokumentu pod oznakom 95ZAGREB1944, moglo se naći i slijedeće:

“17. svibnja 1991. se veleposlanik (Galbraith) susreo s Stipom Mesićem, predsjednikom oporbenih Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND). Mesić je optužio Vladu RH da je držala oporbu u neznanju o stanju u bivšem Sektoru Zapad i izjednačio je odlazak Srba s etničkim čišćenjem.” Veleposlanik je sugerirao Mesiću da bi bilo korisno da oporbene stranke kontaktiraju srpske vođe, poput Veljka Džakule u Pakracu. Mesić se složio. Dakle: Mesić je prvi koji je ikad optužio Hrvatsku za genocid, već tri mjeseca prije Oluje, neposredno nakon Bljeska, što ga čini idealnim svjedokom na ovom suđenju! Usto je i Hrvat, bar na papiru, što ga čini mnogo uvjerljivijim svjedokom od Štrbca, bivšeg ministra laži (Gebelsa) u SAO Krajini.

Tom prilikom, u razgovoru s Kennethom Galbraithom, je Mesić, tada član Manolićeve udbaške stranke Nezavisni Hrvatski Demokrati, izrekao još teških optužbi na račun Hrvatske: Mesić i Đukić su objašnjavali da Hrvatska mora osuditi svoje ratne zločince kako bi pokazala vjerodostojnost srpskom stanovništvu, no rekli su kako Vlada RH nije pokazala spremnost da se s tim suoči.

Mesić je tvrdio da je ministar obrane Šušak upleten u razaranje 32 srpska sela nakon što su vojna djelovanja završila 1991. On i Đukić su isto tako iznijeli optužbu da je Siniša Linac, tada zapovjednik jedinice predsjedničke straže i Šuškov tjelohranitelj, odgovoran za ubojstvo srpske obitelji u Zagrebu i da je ubijao Srbe u Pakracu i Gospiću. Iznijeli su i optužbu da HV logistički podržava Merčepova paravojna djelovanja u Bosni. Mesić je isto tako rekao da je Tuđman dodijelio visoka vojna odlikovanja brigadi nazvanoj po generalu Juri Bobanu koji je bio odgovoran za ratne zločine u 2. svjetskom ratu.

Veleposlanik je pitao za Mesićeve dojmove o komemoraciji Vlade RH bleiburškog masakra. Mesić je odgovorio da su mnogi od ubijenih bili ratni zločinci odgovorni za logore smrti, kao što je Jasenovac.

Ako i dalje niste uvjereni da ovo Mesića čini idealnim svjedokom optužbe, osvrnimo se ukratko i na druge njegove laži. On nije počeo lagati tek tada. Već početkom devedesetih, prije izbora koje je dobio HDZ, tada kao član HDZ-a stjecao je popularnost u narodu lažući kako je, kao gradonačelnik Orahovice, “pokrenuo izgradnju prve privatne tvornice u ondašnjoj Jugoslaviji” i zato došao u nemilost i kako mu je Tito predbacio “uvođenje kapitalizma na mala vrata”. Istina je međutim da je Mesić zapravo pokušao “privatizirati” tvornicu, tj. smuljati radnike Lagao je i kako je podržavao masovni pokret i zbog svoje političke aktivnosti biva osuđen za “djela neprijateljske propagande” po članku 118. Krivičnog zakona. Kasnije je izašlo na vidjelo kako je Mesić zapravo javno, u novinama, optužio potpisnike deklaracije. U Vjesniku, 31.7.1967, pod naslovom: “S. Mesić: Apsolutno krah deklaracije” i “Potpisnici Deklaracije o hrvatskome jeziku su bombaši koje treba krivično goniti”, Mesić je rekao: ‘Kada sam pročitao tu deklaraciju, rekao je, nije mi dugo trebalo da shvatim da je to politička diverzija koja je uperena protiv socijalističkog razvoja naše zemlje, i koja je uperena protiv onoga što je najsvetije, što je izvojevano u našoj narodnooslobodilačkoj borbi, a to je bratstvo i jedinstvo, čega se mi ne možemo odreći i za što su pale velike žrtve (…)

Ovi bombaši, s koje god strane dolazili, doći će sigurno pod udar ne samo našeg hrvatskog naroda nego svih naroda naše socijalističke domovine. Bez obzira na to na koji način se postavljaju obranaški potpisnici i sugovornici tih potpisnika, na koji način oni branili sebe, da li su to potpisali u pijanom ili kakvom drugom opojom stanju. Mislim da je deklaracija doživjela apsolutni krah i da je javnost osudila sve njezine sastavljače. Pridružujem se onim drugovima zastupnicima koji traže da se objelodane imena potpisnika, da se ne samo društveno i politički osude stavovi i potpisnici deklaracije nego da i tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv odgovornih osoba.”
mesic2Time njegove javne laži počinju, ali ne završavaju. Popularnost je povećao epizodom kad je bio na brodu koji je u Dubrovnik doveo “humanitarnu pomoć”. Uradio je sve da uvjeri javnost kako zapravo brod nosi oružje za branitelje, iako nikakvog oružja na brodu nije bila – uostalom, pretresla ga je JRM (i nije uhitila Mesića, jasno, što bi uradila da je tamo bio i jedan metak).
Lagati je nastavio i kasnije, nakon rata. Video-uradak snimljen davne 1992. godine u Australiji, koji već od 2000. kruži internetom, dokazuje kako je bivši predsjednik Mesić izrekao užasavajuće laži na račun zapovjednika obrane Vukovara, Mile Dedakovića – Jastreba. Tom prigodom Mesić je izjavio kako je Jastreb mjesec i pol dana pucao u hrvatski narod, što je, naravno, notorna laž.
Druga u nizu laži je njegova optužba kako je Jastreb u krevetu čuvao 300. 000 ukradenih njemačkih maraka namijenjenih obrani Vukovara i Hrvatske. Jastrebova supruga je rekla: “Istina, postojala je ta famozna crna torba koju je Jastrebova tajnica pokupila kada su svi zajedno napuštali Štab. U torbi su bile marke, švicarski franci, dinari ali i uredno popisane i evidentirane uplatnice i opravdan svaki novčić. Taj je novac Jastrebu oduzet a gdje je završio, ne zna se. Baš kao i Jastrebova privatna kolekcija oružja koja mu nikad nije vraćena.”
O tome gdje je taj novac završio možda bi upravo Mesić mogao nešto reći, jer su Manolićevi ljudi ti koji su Jastreba mlatili tjednima nakon pada Vukovara: vjerojatno kako bi se domogli informacija i novca za svoje udbaške ujdurme.
Još su dva video uratka procurila iz tog posjeta Australiji. Jedan na kom se vidi kako je primio ček na pedeset tisuća dolara, i drugi u kom pjeva ustašku pjesmu “Juru i Bobana”.
Mesić je u oba slučaja, i da nije pjevao Juru i Bobana i da nije primio nikakav ček od iseljenika, lagao dok god je mogao. uvijek pazeći da ne prizna niti malo više od onog što mu je dokazano. Kronologija njegovih laži je išla otprilike ovako:

 

“Nikad nisam pjevao ustaške pjesme.”

“Nisam pjevao, samo sam otvarao usta”

“Pjevao sam, ali nisam tako mislio”.

Da bi se kod Stankovića u emisiji NU2 vratio prvoj verziji: “To je montaža!”

 

A o čeku? “Nisam primio nikakav ček od iseljenika.” Ukratko rečeno, Mesić je 2000. tvrdio kako nije dobio nikakav novac da bi jedanaest godina kasnije tvrdio da ga je ipak dobio, ali ga potom izgubio.

 

“Ček je negdje žena izgubila dok je prala hlače. Ne, nije istina da je to krađa, dokažite mi da sam negdje unovčio taj ček!”, glasila je otprilike njegova izjava.

Zanimljivo pritom kako državnom tužitelju nije palo u oči da je ček gotovina, i da je krađa krađa, neovisno je li ček ikad unovčen.

 

To nije bio jedini ček koji se Stipi izgubio dok je žena prala hlače. U intervjuu časopisu Globus od 14. siječnja 2000. godine Mesić je izjavio kako je od hrvatskih iseljenika u Kanadi primio ček u iznosu od 350.000 kanadskih dolara te kako je sa zastupnikom HDZ-a, Antom Beljom, otišao predati novac u Ministarstvo obrane no kako ga je tajnica Dunja Zloić-Gotovina htjela spremiti u ormar bez brojenja.

 

Međutim, prema iskazima odvjetnika Zvonimira Hodaka, Mesić je kasnije promijenio priču i izjavio kako se sjeća da je “bio u pitanju neki novac ali se ne sjeća koji” te da je bio kod Dunje Zloić-Gotovine s pokojnim fra Dukom. Hodak je izjavu dao kao odvjetnik politologa Darka Petričića koji je podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg hrvatskog predsjednika zbog lažnog iskaza na sudu vezanog uz gore spomenuti novac iseljenika. Također je najavljena mogućnost kaznene prijave zbog ratnog profiterstva. Naravno, i to je završilo negdje u Bajićevoj ladici, koja je uz Nadanov podrum i Linićevu poreznu blagajnu vjerojatno najveći objekt na planeti.

 

Lagao je i o drugim stvarima, primjerice o tome kako nije zvao u Podravku da odobre kredit njegovom prijatelju Srđanu Mladiniću. Tu je kronologjia laži išla otprilike ovako:

“Nisam nikad razgovarao s Polančecom.”

“Razgovarao sam s Polančecom, ali nisam tražio da Podravka nekom da kredit.”

“Srđan Mladinić nije moj prijatelj.”

“Srđan Mladinić je moj prijatelj, ali ja nisam zvao Podravku da on dobije kredit.”

“Netko je zvao Podravku iz mog ureda, netko je koristio moj telefon al ja nemam pojma tko, nisam ja”.

“Jesam, zvao sam Podravku da da Mladiniću kredit, ali to nije korupcija, ja sam ih samo prijateljski zamolio da mu pomognu, tu nema ničeg nezakonitog”. Čak je predložio državi kako uštedjeti: na mecima koje ispaljuje počasni vod na pogrebima mrtvih branitelja! “Meci su skupi, tu bi se moglo dosta uštedjeti”, mrmorio je Stipe, gledajući i na taj način poniziti one koji su se borili za Hrvatsku dok je on gubio čekove.

 

Među najljepše laži Stipe Mesića treba ubrojiti i to da mu je prijatelj posudio dva milijuna kuna da kupi kuću, što je još jedna stvar koju prezaposleni Bajić nije stigao istražiti.

 

A što tek reći o aferi Patria? Tada je slagao, gostujući kod Ace Stankovića, u ‘Nedjeljom u 2’, da nije osumnjičen zbog primanja mita u aferi ‘Patria’. Nasuprot tomu, Finci tvrde nešto sasvim drugačije: „Bivši hrvatski predsjednik (Stje­pan Mesić) i bivši direktor tvrtke Đuro Đaković (Bartol Jerković) osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine” – potvrdili suglavni državni odvjetnik Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist. Mesić je na to rekao kako ga optužuju finske ustaše!

 

Treba li nas onda čuditi što je nedavno u Budvi, upitan kako komentira Nikolićevu političku prošlost, kazao da nema čovjeka bez mrlje u biografiji, a da posebno nema političara bez mrlje u biografiji. “Tako je i u slučaju s Nikolićem”, rekao je Mesić. Od Mesića, ništa novo: ako je tko krao poput njega i gubio čekove, bio ratni profiter, ili ratni zločinac, a bože moj, nema čovjeka bez mrlje u biografiji.

 

Za Mesića je lako reći kad laže: usta mu se miču. Zato predlažemo: Srbi, uzmite Mesića za svjedoka! Nema boljeg lažova od njega. Zaboravite Čosićeve priče o tome da je laž dio srpskog nacionalnog bića: Mesić laže bolje od bilo kojeg živućeg Srbina! I uza sve dokazane laži, nikad mu se ništa nije zalijepilo: on je poput “teflon Dona” Johna Gottyja, iako svi znaju da je kriminalac, lopov, i izdajnik koji je britanske agente pustio da nesmetano vršljaju po predsjedničkom arhivu tražeći dokaze o genocidnosti Hrvatske, kako bi digli optužnice za “udruženi zločinački pothvat” u Haagu, nikad nije završio pred sudom! A da je visoko kvalificiran za svjedoka optužbe protiv Hrvatske, dokazuje to što je kao svjedok bio umiješan u sve dosadašnje procese u Haagu protiv Hrvatske i njenih generala.

 

dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Predsjednica: Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH, nego upravo suprotno

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako je Slovenija kompromitiravši arbitražni postupak zapravo ugrozila  međunarodno pravo, piše Hina, koja se poziva na subotnje izdanje Jutarnjeg lista.

Dodaje da “dok se Slovenija sada poziva upravo na poštivanje međunarodnog prava pokušavajući natjerati Hrvatsku da provede arbitražnu presudu o međusobnoj granici”.

Govoreći o pogoršanju odnosa sa Slovenijom u kontekstu arbitraže o graničnom prijeporu, Grabar-Kitarović je rekla kako su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje, te da “ovo jedno pitanje ne treba stavljati u središte naših odnosa”.

Naglasila je kako oko arbitraže postoji nacionalni konsenzus, da je ona nepovratno kompromitirana i da za hrvatski politički vrh ona ne postoji.

“Slažem se s onim što je premijer Plenković u svom govoru u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda naglasio, jer, legalizira li se protupravno postupanje kroz postupak arbitraže, to daje dobar povod bilo kome drugome da se ponaša na isti način, da se instrumenti međunarodnog prava, koji se koriste za uspostavu međusobnog povjerenja, iskoriste za ostvarivanje vlastitih interesa”, rekla je Grabar-Kitarović.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Grabar-Kitarović je istaknula kako je Hrvatska spremna rješavati granično pitanje sa Slovenijom bilateralno.

Odnosi s drugim susjedima

Grabar-Kitarović je odbacila tvrdnje da vodi kampanju protiv Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako nema osobe koja više zastupa članstvo te države, ali i drugih zemalja u hrvatskom susjedstvu, u euroatlantske saveze, te kako ju za to optužuju oni koji su protiv takvih integracija

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u ponedjeljak je uputio hrvatskoj predsjednici pismo u kojemu je ustvrdio kako ona i još neki hrvatski dužnosnici zlonamjerno pokušavaju diskreditirati Bošnjake povezujući ih s terorizmom.

Hrvatska čelnica je naglasila kako nikad nije poistovjećivala prijetnju međunarodnog ekstremizma i terorizma s Bošnjacima niti s učenjem islama, što joj se nameće.

“Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH, nego upravo suprotno”, istaknula je Grabar-Kitarović u Jutarnjem listu.

“Nema te osobe i nema te države koje zastupaju članstvo BiH i ostalih naših susjeda u EU kao što sam to ja osobno i hrvatska vlada”, naglasila je predsjednica.

Ona smatra kako se problemi zapadnog Balkana neće riješiti samo pristupanjem tom savezu, no da ono predstavlja “ozbiljnu matricu za sveobuhvatne procese reformi u državama”.

Članstvo svih hrvatskih susjeda u EU-u preduvjet je za trajni mir, stabilnost i prosperitet, smatra Grabar-Kitarović i dodaje kako dosadašnje inicijative međunarodne zajednice oko pristupanja euroatlantskim savezima nisu bile dovoljno snažne, te kako na tome treba jače raditi s BiH koju vidi kao suverenu državu jednakopravnih konstitutivnih naroda.

Predsjednica je za Jutarnji rekla kako se ne može oteti dojmu da je ona osobno, ali i Hrvatska pod orkestriranim napadima onih koji ne žele ulazak BiH u EU i NATO.

Dodala je i kako je protivljenje bošnjačkih dužnosnika Pelješkom mostu bespredmetno, te da će se taj most graditi u skladu sa svim međunarodnim standardima, uključujući i Konvenciju o pravu mora.

Grabar-Kitarović je u razgovoru izrazila mišljenje da se još uvijek ne može govoriti o prijateljstvu između Hrvatske i Srbije, no da je nepobitno da postoji dobra volja i s njene, ali i sa strane predsjednika Aleksandra Vučića, s kojim je potpisala Deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanu otvorenih pitanja, da se konačno krene u poboljšanje odnosa.

To pokazuju i simbolički koraci poput izgradnje infrastrukture za Hrvate u Vojvodini i dogovor o obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića, smatra predsjednica.

Potez Mađarske i Slovenije da blokiraju hrvatsko članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) ne smatra dobrim za bilateralne odnose s tim državama.

Otkrila je da je tijekom svog nedavnog posjeta toj državi Mađarima naglasila da blokiranje Hrvatske nije dobar potez, istaknuvši i kako je taj posjet bio dogovoren prije odluke Budimpešte, zbog čega joj “nije bilo ugodno” tamo otići.

Naglasila je da kao predsjednica nema ovlasti ni namjeru pregovarati o pitanju Ina-MOL jer je to u domeni vlade, kao i pitanje statusa šefa MOL-a Zsolta Hernadija.

“Kako su mi kazali mađarski premijer i predsjednik, za Mađare je slučaj Ina-MOL gospodarsko-tehničko-pravno pitanje koje oni ne žele politizirati”, rekla je predsjednica za Jutarnji list.

Odnosi sa svjetskim silama

Predsjednicu je sredinom rujna posjetio posebni izaslanik kineskog predsjednika Meng Jianzhu, pa je u subotnjem intervjuu otkrila da je s njim razgovarala o gospodarskoj suradnji, odnosno o mogućnostima realizacije projekata koje su predstavili u okviru inicijative Triju mora, vrijednih gotovo 50 milijardi eura.

Razgovarali su o suradnji hrvatskih i kineskih luka u izvozu kineskih roba na srednjoeuropsko, ali i zapadnoeuropsko tržište, što je lakše preko Hrvatske nego preko sjevernoatlantske rute, a u tom kontekstu je spomenuta i luka u Vukovaru.

Govoreći o nadolazećem posjetu Rusiji u kojoj će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom, Grabar-Kitarović je izrazila očekivanje da će se “postaviti novi okvir odnosa koji su dugo bili zanemarivani”.

“Ne očekujem da ćemo ovim posjetom premostiti sve razlike koje postoje, ali očekujem da ćemo dati zamah našim odnosima, a posebice gospodarskima”, rekla je predsjednica, dodavši kako se javio velik broj tvrtki koje će tijekom posjeta sudjelovati na gospodarskom forumu.

Rusija je svjesna hrvatskog članstva u EU-u i NATO savezu, istaknula je predsjednica, naglasivši kako vjeruje u ponovnu uspostavu povjerenja između te dvije države jer između njih ne postoji nikakvo neprijateljstvo.

Rusija je i jedna od članica Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, pa je time bitan čimbenik u razgovorima o budućnosti jugoistočne Europe, podsjetila je Grabar-Kitarović.

U Moskvi će se razgovarati i o inicijativi Triju mora za koju je Grabar-Kitarović ponovila da nije usmjerena protiv Rusije, nego na brisanje granica između istoka i zapada Europe.

Britanski časopis The Economist je sredinom srpnja u tekstu naslovljenom “Njemačka strahuje da će Trump razjediniti Europu” osvrnuo na podršku američkog predsjednika Donalda Trumpa toj inicijativi koju su pokrenule Hrvatska i Poljska i o kojoj je tijekom svog posjeta Varšavi on razgovarao s hrvatskom predsjednicom.

Predsjednica je stoga u subotnjem razgovoru za Jutarnji ponovila i da ta inicijativa nije usmjerena protiv Njemačke, te da službeni Berlin na nju nema prigovore, o čemu je nedavno na Malti razgovarala s predsjednikom Frankom-Walterom Steinemierom.

“Berlin sa zanimanjem promatra što se događa u okviru Inicijative, ali držim da su zablude da je ona usmjerena protiv nekoga raspršene. To je inicijativa za, a ne protiv”, rekla je Grabar-Kitarović.

Kazala je i kako je spomenutim sastankom u Varšavi uspostavljena nova dimenzija u odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država, kao i veći interes Trumpa za prostor srednje i jugoistočne Europe.

Najavila je nastavak inzistiranja na potpisivanju Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer je to preduvjet za ozbiljnija američka ulaganja u Hrvatsku, ali i općeniti rast trgovinske razmjene.

Sa Sjedinjenim Državama ćemo raditi i na argumentiranju euroatlantskog puta susjednih država, a uloga Washingotna je na ovim prostorima uvijek bila bitna kad je trebalo posredovati u rješavanju otvorenih pitanja, rekla je predsjednica.

“Fokusiranjem SAD-a na ovaj prostor želimo postići ubrzanje procesa kako bismo nadišli zastoj u pristupu EU i NATO-u koji stvara opasan vakuum koji može ispuniti netko treći”, zaključila je Grabar-Kitarović u Jutarnjem listu.

Kolinda Grabar Kitarović: Dosudi li Haag udruženi poduhvat, gubi svaki kredibilitet

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati