Stručnjaci za borbu protiv džihadista idu u 13 zemalja, među njima i BiH

17

Sjedinjene Američke Države jučer su objavile da će poslati sedamdesetak državnih odvjetnika u 14 zemalja Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike kako bi pomogli u “istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca” iz Sirije.

Američki ministar pravosuđa na odlasku Eric Holder objavio je to na konferenciji za novinare, nakon radnog sastanka s europskim kolegama.

– Uz podršku Ureda za borbu s terorizmom pri State Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne odvjetnike i visoke savjetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima kako bi surađivali sa zemljama koje žele poboljšati svoju sposobnost provođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi – rekao je Holder.

Ministar je kazao da će ti pravni stručnjaci osigurati “važnu pomoć našim saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije”.

– Suradnja će se ostvarivati na polju ‘razmjene informacija, istrage, sudskog progona i borbe s nasilnim ekstremizmom – rekao je.

Visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa je dodao novinarima da će ti državni odvjetnici raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji te u neimenovanim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, “od Alžira i Maroka do zapada Afrike”.

– Oni nisu ondje da bi uvodili američki pravni sistem – istaknuo je taj funkcioner, oni će provjeriti ima li zemlja “zakone sukladne UN-ovoj konvenciji o suzbijanju terorizma”. (Fena)

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Sretno!

 • Agromentum

  Kako bi svijet izledao bolje bez njihove pomoći…

  • srka

   cije pomoci?

   by Srka®

   • Agromentum

    Kako čije? Mislim na ove Amerikance koji tobože svud nešto pomažu.

    • srka

     Ma svi mi znamo kako to ide sa SAD-om…ali Boze moj…nitko nije perfektan sem Uzvisenog…te je ljudski i grijesiti…i iz gresaka nesto nauciti…
     Odnos snaga je u svijetu takav…da su oni svjetski policajci, imaju moci i superiornost…dosli su do nje…kako-tako…sada ti ostaje ili suradjuj…ili problemi…
     No osvrnimo se na zapadnu Europu, koja izvanredno suradjuje sa SAD…i sta im hvali???
     Tako ti je to Agromentume…u svatkoj kuci se zna tko je gazda…i to se treba respektirati…ili bi tebi bilo radije da ti “pomaze” Rusija (nesretni Putin) i Kina…ili pak sjeverna Koreja???
     A ovi nesretnici ISIL-ovci…nikakve razlike izmedju njih i umno-poremecenih cetnika…!
     by Srka®

     • Agromentum

      Jasno da imaš pravo. Jednostavno je situacija takva da netko mora biti svjetski policajac, pa zvao se on kako hoće. Ono što smeta u svjetskoj politici je iskrenost i transparentnost, tako da lako sve postaje nerazumljivo. Eto umi BiH: nikako da pošten čovjek “sitno samelje”. Pa ne moremo bit’ toliko loši da nas yebeš.

     • srka

      ne treba samo covjek gubiti glavu…vec strpljivo…znam da to zvuci nerazumljivo…ali to je jedino sto normalan covjek moze ucinit…izuzev da se pokrenu siroke narodne mase…na ulice…te blokirati nesretnike…sutjerati ih uza zid…ali bez linca…brzo bi se stvari promijenili…ali vecina ljudi je nazalost sebicna…i kaze: ” Ihhh, meni je dobro…ne zalim se”.
      by Srka®

 • kvot

  Ex-YU je puna ovih džihadista.
  Vratiti ih u matične teritorije i
  sa njima poslati domaće mundžose.

  • peppermintt

   čuj u exyu oli smiju oni živi na oči junacima četnicima aja kvote? cccc :))))

   • srka

    YOk, sve ce njih jednoga lijpoga suncanoga dana…(samo da ih netko poveze za Kota)…sve ce ih on “urediti”…aha.
    Izmedju cetnika i ovih bradatih nesretnika nema razlike…sami Outfit nam to potvrdjuje.
    😉
    by Srka®

    • peppermintt

     da ih je sastaviti negdi na kakvu pustu livadu nedat im pobjeć a srka, bilo bi derneka :)))

     • srka

      Hahahaha…ma ti si prava!
      Upravo tako…a Kvota i njemu slicne u prvima redovima…i bez modernog naoruzanja…vec onako…ko u “stara dobra vremena”.
      😉

      by Srka®

     • peppermintt

      kvot je glavni ceribaša 😛 :))))

     • Nedajte kvotu hladno oružje. s tim je najvještiji! 🙂

     • srka

      Jest….jest…al na video konzoli…playstation i slicno…
      by Srka®

     • peppermintt

      dašta je ne zna ti taj ni jabuku ogulit ne brini :)))

  • srka

   Nije puna ni umno-poremecenih cetnika nesretnice niti dzihadista…ali ih ima…a ima i lijekova Kote za to…nisto se ti ne brini…smjestiti cemo mi tebe i njih gdje vam je mjesto…te razmjenjujte osobna iskustva i misljenja…vremena ce biti…Inshallah!
   😉
   by Srka®