Sud BiH raspisao potjernicu za Novakom Đukićem

0

Sud BiH naredio je raspisivanje potjernice za umirovljenim generalom Vojske Republike Srpske Novakom Đukićem, koji je osuđen na 20 godina zbog događaja na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine.

Naredba je upućena policijskim agencijama i Graničnoj policiji BiH, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Šef tima Đukićeve obrane Milorad Ivošević rekao je Srni da o središnjoj potjernici, koja važi za područje BiH, ne zna ništa, ali da nema razloga da bude raspisana jer Đukića nitko ne krije.

“Ja sam Sudu, na njihov zahtjev, još prije dva mjeseca dostavio dokaz gdje se Đukić nalazi i uputnicu za liječenje na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu”, izjavio je Ivošević.

On kaže da ga iznenađuje što nakon toga Sud uopće ne kontaktira s njim kao šefom tima obrane i Đukićevim prvim braniteljem te smatra da ova pravosudna institucija ne radi u skladu s propisima.

Sud BiH raspisao je potjernicu za generalom Đukićem koji je osuđen da je 25. svibnja 1995. godine kao zapovjednik Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle, kada je stradala 71 osoba.

Đukić je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora. Ustavni sud BiH poništio je tu odluku jer je Europski sud za ljudska prava prošle godine odlučio da je Sud BiH primjenjivao pogrešan zakon, a Apelacijsko vijeće Suda BiH u lipnju je smanjilo kaznu zatvora na 20 godina.

Srna

facebook komentari