Sud ukinuo pritvor Bandiću! Hoće li u ponedjeljak izaći na slobodu?

6

Izvanraspravno  vijeće je iz “procesnih razloga” ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, Slobodanu Ljubičiću i još sedmorici osumnjičenih, no oni nisu izašli danas iz Remetinca poput Pripuza, Lace i Markusa, jer je novo ročište na kojem će sudac istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru za njih zakazano za ponedjeljak.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik sinoć je u razgovoru za Indeks kazao kako nema nikakvih razloga za pritvor Bandića. Njemu se, podsjetimo, u obrani Bandića pridružio i Marijan Hanžeković.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčića novinarima je ispred suda kazao kako je ukinuta odluka o pritvoru za Bandića i još osam osumnjičenika jer Vijeće smatra da “sudac istrage nije u odnosu na preostale osumnjičenike obrazložio isto odluku o jamstvu a što je bio dužan”.

Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je kako nije htio podizati tenzije i pričinjavati nevolje sudu i tijelima gonjenja. “Ali ću onda pragmatično i oportuno reći da su vrlo labavi zakonski temelji da se njih do ponedjeljka drži u zatvoru”, dodao je.

Osim Bandića i Ljubičića u pritvoru su ostali Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Bandić neće položiti jamčevinu

Sudac Posavec je početkom prošlog tjedna odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. No, prihvatio je Pripuzovu jamčevinu od 7,75 milijuna kuna, dok je Laci i Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100 tisuća kuna.

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz Remetinca biti doveden i Bandić, još neki suosumnjičenici ponuditi jamčevinu. Do sada je tu mogućnost najavio i Ljubičićev odvjetnik koji je jučer potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.

Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.

Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

Najavili i blokadu imovine

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima.

U svim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. (hina)

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Svi veliki ljudi velikih ideja su prošli kroz zatvore. Dali se to može reći za vatrenog Hercegovca Milana Bandića, to ćemo vidjeti. Sva Milana Bandića politička prošlost se može razumijeti, opravdati, pa ako treba oprostiti, oprostiti mu, ali se za sigurno ne može nikako opravdati Milana Bandića stav da je dozvolio da u glavnom gradu svih Hrvata Zagrebu još uvijek strši kao neman spomenik najvećeg zločinca Tita, i što je uoči samoubojstva prvaka hrvatske političke emigracije Zvonka Bušić u nedjelju 31 kolovoza 2013. godine na svojem kaputu imao Titinu značku i s njom se ponosio kao svraka repom. Navodno, kako izvori kruže, a možda i zli jezici, da je to Zvonka toliko razljutilo, da je učinio ono što je učinio.

  • činjenica je da je Bandić nosio bedž na reveru dan prije nesretne smrti Zvonka Bušića, jeli to imalo ikakve veze to nikad ne ćemo saznati

   • Ida Galić

    Ja sam i mislila, da bi ga mogli ispustiti, jer je onu muljažu sa zemljištima ustvari odobrio DORH! A pod tim izgovorom su ga zapravo i uhitili! Ostalo, kao korištenje služnemog vozila za privatne namjene i one slike u vikendici je kao prvoaprilska šala!

    • Alan B’Stard

     Bandica su najprije uhitli pa mu tek onda traze prijestup. Pa nabrajaju sta ima sta nema ne bi li ga ocrnili. U toj sluzbi su i htv i vecina medija, posebno vladin yutarnji bilten

   • Ida Galić

    Taj bedž na reveru je Bandićeva taktika preživljavanja u neprijateljskom okolišu bez neke iskrene ljubavi prema maršalu! To je kao ono cik-cak trčanje da te ne pogode!

    • Alan B’Stard

     To da