Suđenje u Muenchenu: Svjedočio Bože Vukušić

0

U Muenchenu je nastavljeno suđenje bivšim obavještajcima Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sudjelovanja u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, prenosi HRT
[ad id=”68099″]

Sudac Dauster pitao je svjedoka Božu Vukušića o nizu razgovora s bivšim dužnosnikom UDBA-e iz BiH Ivanom Ćurkom. Komisija za žrtve rata i poraća Hrvatskog sabora tada je ispitivala okolnosti ubojstva Brune Bušića. Tako su došli do potvrde kako je tajna služba ubijala emigrante. Ćurak je govorio o Sindičiću i Arkanu i još nekim Udbinim agentima koji su obavljali specijalne akcije protiv hrvatskih emigranata.

Ivan Ćurak bio je u Sarajevu, u UDBA-i šef drugog odijela za neprijateljsku emigraciju, što je Perković bio u Hrvatskoj, rekao je Bože Vukušić. Sudac Dauster pitao je tko je i kako odlučivao o ubojstvima. Tito i savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka, rekao je Vukušić. Savezni ministar unutarnjih poslova je naređivao saveznoj UDBA-i, a ona je spuštala republičkoj i tako su provodili likvidacije, rekao je Vukušić.

Govorio je o skupini A – emigrantima koji su bili od najvišeg proriteta pa ih je UDBA posebno obrađivala. Sudu će dostaviti snimku razgovora, odgovorio je Vukušić branitelju Nobilu na niz pitanja odakle mu saznanja. Suđenje je u tijeku.

facebook komentari