Pratite nas

Politika

Suđenje u Münchenu: danas svjedoči Luka Kraljević

Objavljeno

na

U nastavku suđenja bivšim dužnosnicima komunističke tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću optuženima za sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, danas će pred višim zemaljskim sudom u Münchenu svjedočiti Luka Kraljević, hrvatski emigrant na kojega je komunistička tajna služba izvršila nekoliko neuspjelih atentata.

Kraljević zna mnogo o likvidacijama Hrvata na tlu Njemačke, a bio je i u bliskom odnosu sa Stjepanom Đurekovićem u posljednjim mjesecima njegova života. Kada je nekih 2-3 tjedna prije ubojstva UDBA pustila lažnu vijest da su Stjepan Đureković i sin Damir ubijeni u Frankfurtu, Luka Kraljević se raspitivao kod policije što se dogodilo.

Kraljević je preživio je čak pet pokušaja atentata Udbinih ubojica, od kojih su najpoznatija dva slučaja iz Augsburga 1982. i 1983. godine.

Preživio atentate – ostao invalid

U prvom pokušaju Udbinih atentatori su provalili u Kraljevićevu kuću i pokušali ga likvidirati na spavanju. U sobi su bili i njegova supruga te sin Luka. Ispalili su nekoliko hitaca ranivši suprugu Ursulu, no Kraljević je uspio odbiti napad.

Nakon neuspjelog atentata, Udbine ubojice nisu mirovale pa je u prosincu 1983. izvršen novi atentat u kojem je Kraljević teško je ranjen. Agenti su pucali na Kraljevića u njegovom ugostiteljskom objektu, pri čemu je zadobio tešku prostrjelnu ranu glave. Metak je probio lubanju kod lijeve sljepoočnice, prošao skroz na desnu stranu, te tako uništio Kraljevićeve oči i doživotno ga oslijepio. Liječnici su mu jedva spasili život, a metak je izvađen tek nakon 30 godina.

Mislio sam kako bi bilo bolje da sam umro, nego da moram ovako živjeti, izjavio je Kraljević u dokumentarnom filmu Deutsche Welle o ubojstvima hrvatskih emigranata – „Ubojstvo u ime Tita“ .

Kraljević vjeruje da će ovim suđenjem protiv Mustača i Perkovića pravda biti zadovoljena , te da će biti rasvijetljeni i mnogi drugi slučajevi u kojima su Hrvati ubijani samo zato jer su voljeli i sanjali slobodnu Hrvatsku.

„Žalosno je što Hrvatska nije procesuirala svoje zločince, ali sva sreća da to sada čini Njemačka na čijem su se tlu i dogodila ta ubojstva. Očekujem pošteno suđenje i zasluženu kaznu za sve one koji su okrvavili svoje ruke krvlju nedužnih emigranata – kazao je Kraljević.

Bit će zanimljivo  čuti što će Luka reći tijekom svojeg svjedočenja iako će to, objektivno, zbog njegovog zdravstvenog stanja biti limitirano.

Svjedočenje dvaju policijskih službenika

Također za danas je zakazano svjedočenje i dvaju policijskih službenika.

Prvi je Gasteiger iz Bavarske kriminalističke policije koji je sudjelovao u istrazi o ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983., a koji će svjedočiti o nagloj promjeni stana Stjepana i Damira Đurekovića nakon što su primijetili da nekoliko osoba nadgleda njihov stan.

Damir Đureković je pokušao snimiti te osobe, ali fotografije, koje je policija kasnije razvila s tog filma, vrlo su loše kvalitete i iako se razabiru likove nije moguće prepoznati o kome se radi.

Također, tema njegovog svjedočenja bit će i fotografije napravljene tokom autopsije tijela Stjepana Đurekovića koje pokazuju rane na tijelu i glavi, redoslijed ranjavanja, utvrđivanje smrtonosne ozljede, pregled pojedinih tjelesnih organa.

Narod.hr ima informacije kako su fotografije izrazito uznemirujuće i mučne pa se pretpostavlja da sudsko vijeće neće dopustiti da procure u javnost.

Hartmann drugi policajac čije je svjedočenje za danas predviđeno je iz centrale Münchenske policije i trrebao bi svjedočiti o dvije teme.

Jedno je prijava policiji od strane Stjepana Đurekovića, pred samo ubojstvo, o raspačavanju lažne razglednice sa slikama njega i Bleiburga i reklamom za njegove knjige kojima je UDBA pokušavala kompromitirati ga da koristi Bleiburške žrtave u komercijalne svrhe.

Inače, to je bila jedna u nizu akcija Udbe koje su plasirale niz dezinformacija o Stjepanu Đurekoviću – a najpoznatije je tiskanje lažnog broja emigrantskih novina “Nova Hrvatska” s lažnim intervjuom sa Stjepanom Đurekovićem čime se pokušalo izazvati sukob Stjepana Đurekovića s emigracijom. Tako se pripremao teren za tezu da je skoro planirano ubojstvo stvar obračuna u emigrantskim krugovima.

Hartmann će također svjedočiti o tome kako su Stjepan i Damir Đureković uočili da nepoznate osobe nadgledaju njihov stan, nakon čega su, nekoliko tjedana prije ubojstva, promijenili stan i potpuno prekinuli kontakt s bilo kime na otprilike 10 dana.

Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Marija Pejčinović Burić: Arbitraža je slijed ucjene u pregovorima RH o ulasku u EU

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je jučer u New Yorku kako je granična arbitraža sa Slovenijom bila posljedica ucjene, a da nakon što ju je Slovenija kompromitirala Hrvatska u okviru međunarodnog pravosuđa bi trebala tražiti rješenja pred stalnim međunarodnim sudovima.

Upitana kako će nakon što se Hrvatska opekla na arbitraži sa Slovenijom rješavati granična pitanja s ostalim susjedima, Pejčinović Burić je rekla novinarima da je hrvatsko načelno stajalište u tom pogledu međunarodni sud.

“Pitanje arbitraže je došlo kao slijed jedne ucjene koju je Hrvatska imala tijekom pregovora o ulasku u Europsku uniju, a ovo iskustvo koje smo imali, kompromitiranja arbitraže, nikako ne pomaže našim budućim razgovorima o takvom mogućem rješenju tako da mislim da za nas nakon ovakvog lošeg iskustva kada govorimo o međunarodnom pravu, onda mislimo na stalne međunarodne sudove”, istaknula je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Govoreći o otkazivanju posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je rekao da je Hrvatska istupila iz arbitraže jer ju je Slovenija kompromitirala ne poštujući međunarodno pravo, rekla je kako je Hrvatskoj žao što je do toga došlo jer i program i posjet su pomno pripremani, te kako su na stolu trebala biti sva otvorena pitanja, ne samo ono granično.

“Nažalost, otkazivanje tako pripremljenog sastanka ne pomaže rješenju, ali mi vjerujemo da je dijalog jedini mogući način da se dođe do rješenja i nadam se da ćemo se opet vratiti dijalogu”, rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić završila je u petak višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovala na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Obilježili su ga mnogobrojni bilateralni susreti, među kojima i s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom s kojim je razgovarala o mađarskoj blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Kako je rekla, iznenađena je mađarskom reakcijom jer postoji zajedničko stajalište i odluka Europske unije iz 2007. da će sve članice podupirati one koji još nisu u OECD-u, te pritom izrazila nadu da će ipak promijeniti mišljenje.

“Ja sam ga na to podsjetila, oni to znaju i nadamo se da će Mađarska u budućnosti promijeniti svoj stav. Mi o tome želimo razgovarati na načelnoj osnovi i s Europskom unijom, prvenstveno (visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku) Federicom Mogherini jer mislimo da je to pitanje načela obzirom da postoji zajednički stav koje će se ako se ovako nastavi od strane Slovenije i Mađarske kompromitirati. Mislim da to nije dobar pristup, bio bi to ako se tako nastavi još jedan pokazatelj da neke članice EU se ne drže međunarodnih dogovora, a takav je taj dogovor iz 2007.”, rekla je Pejčinović Burić.

Tijekom boravka u New Yorku, hrvatska je ministrica sudjelovala i na sastanku posvećenom reformama UN-a, na trilaterali Hrvatska-Turska-BiH, te na sastanku zemalja Američko-jadranske povelje.

Pogačnik: Arbitraža je ništavna, Slovenija prekšila kogentna pravila međunarodnog prava

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak raspravlja o Vladinu prijedlogu da se potvrdi Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku, imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana.

Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana, Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih platformi i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina.

U prošlosti je na cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora izgrađeno 128 istražnih i 51 eksploatacijska bušotina.

Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima.

Na početku današnje sjednice zastupnik Klisović je u ime SDP-a zatražio stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Marija Puh je u ime HNS-a zatražila stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu.

“Kaos vlada u pravosuđu. Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi. Što se događa ženama? Ima jedan vic: Nedavno u Zagrebu održana je konferencija ‘Pošteni suci u Hrvatskoj’. Obojica su se pojavila. Tako vam je to, a kada ljudi vide ovakvo pravosuđe, nitko ne želi investirati.

Došao mi je čovjek koji je 1991. godine ostao bez imovine koju su mu oteli. Pita što učiniti jer je on nemoćan? Ovo je ovdje divlji zapad, a glumimo demokraciju ovdje u Saboru. Mišić je govorio jučer o socijalističkoj birokraciji i upravo to imamo. Bio sam nedavno u Pisarovini. Tamo se pljačka, imate nelegalna odlagališta, krade se drvo… Kada govorimo o nasilju od ženama, ovi redizajnirani komunisti su se o tome raspričali…Mi u Hrvatskoj imamo selektivni moral. To je čista dimna zavjesa.

Profesionalizirati treba policiju i druge službe. Pa tko će za pet tisuća kuna ići u kuću gdje je nasilje u obitelji i staviti život na kocku? Ne plaćaju se alimentacije, neki imaju deset ljubavnica, nekoliko djece, a ne žele plaćati. Seks i lova, to je skliska banana, to znaju neki ovdje u Saboru.

U Kanadi rade sudovi i noću, sve se melje, a ovdje je totalni kaos. Kod nas ništa. Hvalio mi se sudac iz bivšeg sustava, jedan crveni kmer, da uopće nije riješio niti jedan slučaj. Ja bih njega streljao, ali ne mogu”.

“Lustracija mora početi u pravosuđu. Dok se ne riješimo pravne ostavštine SFRJ od toga nemamo ništa”, rekao  je Željko Glasnović.

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati