Pratite nas

Vijesti

Sudit će Perkoviću, a desetljećima su podupirali glavnog krivca – Tita

Objavljeno

na

[dropcap]S[/dropcap]ad kada je gotovo posve sigurno da će Josip Perković biti izručen Njemačkoj i da će mu tamo biti suđeno treba postaviti pravo pitanje – je li izručenje dobro za Hrvatsku i za pravdu? Neću odgovoriti da nije, ali ću reći – šteta je i nacionalna nesreća što mu se ne sudi u Hrvatskoj. Ima podosta Hrvata koji su željeli izručenje iz podaništva prema Njemačkoj. Riječ je o moćnoj i pravno uređenoj državi koja je Hrvatskoj veliki prijatelj.

[dropcap]M[/dropcap]a što prijatelj – gotovo njezin skrbnik, roditelj! To jednostavno nije istina. Od Hitlera do Angele Merkel Nijemci su uvijek bili skloni Hrvatima onoliko koliko je to odgovaralo njihovim interesima. I ako im je doista stalo do istrage i sankcioniranja komunističkih zločina, što su radili kad je Udba u Njemačkoj smicala desetke političkih emigranata, jesu li ikad zbog toga zaprijetili jugokomunističkoj vlasti ili je bar opomenuli, jesu li se zbog toga odnosi između dviju zemalja pogoršali, jesu li pokazali imalo želje da se ubojice uhite i kazne? Priznali su nas i druge na priznanje potaknuli, svaka čast, ali i sam je Kohl rekao da je, poput većine europskih državnika, računao na Jugoslaviju sve dok je bilo neke šanse da se održi.

Dakle, prema njemačkom uhidbenom nalogu treba se držati kao da je riječ o belgijskom, švedskom, francuskom… perkovic sudnicaI čiji god bio, pa i kad je njemački, ne treba očekivati da će suđenje Perkoviću biti suđenje komunističkom zlu u Hrvatskoj. Bit će to suđenje pojedincu i ono će malo rasvijetliti zločine učinjene neposredno poslije Drugog svjetskog rata i cijelo vrijeme komunizma, neće otkriti njihove sudionike i razmjere, neće se ni dotaknuti Bleiburga, Jazovke, stotina još neotkopanih grobnica, Golog otoka, Stare Gradiške, tisuća uznika te napokon desetaka emigranata koji su imali sudbinu sličnu Đurekovićevoj. Suđenje Perkoviću u Njemačkoj može biti bar simboličan početak kraja Udbine svemoći koja se iz komunizma produžila u demokratsku Hrvatsku sve do danas. Ali ta simbolika ni izdaleka nije ono što bi u Hrvatskoj trebalo učiniti. [pullquote_left]Oni samo demonstriraju moć jedne velike europske zemlje i Europske unije, a 45 godina ubijanja, zatvaranja i mučenja tisuća i desetaka tisuća Hrvata nimalo ih ne boli niti zanima, štoviše, upravo je Zapad davao stalnu potporu najvećem krivcu za ta zla – Titu.[/pullquote_left]

A trebalo bi za početak bar napraviti popis ubojica za koje se zna, popis naredbodavaca, popis Suđenje Perkoviću u Njemačkoj može biti bar simboličan početak kraja Udbine svemoći koja se iz komunizma produžila u demokratsku Hrvatsku sve do danas U Hrvatskoj bi trebalo napraviti popise ubojica za koje se zna, naredbodavaca, suradnika Udbe, istražitelja, tužitelja i sudaca koji su ljude bez ikakva razloga slali u zatvore suradnika Udbe, popis policijskih istražitelja, tužitelja i sudaca koji su tolike ljude bez ikakva razloga poslali u zatvore na duge godine, a ti zatvori su bili prava mučilišta. Danas se o zatvorima u kojima su, na primjer, bili hrvatski proljećari govori kao o nečemu gotovo običnom, nitko ne pita i ne objavljuje tko je i kako pravio istrage i podnosio optužnice protiv Marka Veselice, Ivana Gabelice, Vlade Gotovca, Dražena Budiše i mnogih drugih, tko im je sudio, tko je svjedočio.

Prije nekoliko godina zbog teže povrede dužnosti u slučaju Ane Magaš Hrvatska odvjetnička komora kaznila je odvjetnika Marka Marinovića, muža bivše ministrice i sadašnje SDP- ove saborske zastupnice Ingrid Antičević Marinović, ali ni ta komora ni bilo tko drugi nikad nije postavio pitanje o njegovu zastupanju jedne od najmonstruoznijih političkih optužnica u bivšoj državi protiv skupine mladića koji su kažnjeni i do 12 godina zatvora. Zar je moguće da će ta nedjela ne samo ostati nekažnjena nego i biti izbrisana iz memorije samostalne Hrvatske? To je ono što uopće neće biti predmet rasprave na suđenju Perkoviću u Njemačkoj, to je ono na što uopće ne misle ni njemački parlamentarci, suci i tužitelji ni Viviane Reding kad dijeli pljuske Hrvatskoj.

Oni samo demonstriraju moć jedne velike europske zemlje i Europske unije, a 45 godina ubijanja, zatvaranja i mučenja tisuća i desetaka tisuća Hrvata nimalo ih ne boli niti zanima, štoviše, upravo je Zapad davao stalnu potporu najvećem krivcu za ta zla – Titu. Stoga bi bilo dobro da se poslije simboličnog suđenja u Münchenu u Hrvatskoj pokrenu mnogi i sudski i drugi procesi koji bi rasvijetlili mnoge zločine a njihove sudionike kaznili ili zatvorom ili nekim društvenim žigosanjem koje bi koliko- toliko zadovoljilo njihove žrtve i pravdu, a Hrvatsku rasteretilo vječnog vraćanja u tmine prošlosti.

MilanIvkošić/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati