Pratite nas

Zanimljivosti

Sueski kanal otvoren na današnji dan1869.

Objavljeno

na

Francuska carska jahta “Orao” s caricom Eugenijom, suprugom Napoleona III., bila je prvi brod u povijesti koji je u studenome 1869. izravno uplovio iz Sredozemnog u Crveno more, čime je svečano proslavljen najveći građevinski pothvat 19. stoljeća – gradnja Sueskog kanala.Prigodom otvaranja kanal je bio dubok osam metara, širok 22 metra, a dugačak oko 160 kilometara. Poslije će, zbog sve veće tonaže brodova, doživjeti nužne preinake.

Zanimljivo je da je taj plovni put postojao i u starom vijeku. Drevni kroničari pišu o Kanalu faraona koji spaja Nil, pa tako i Sredozemlje, s Crvenim morem. Kanal se spominje i u doba cara Darija, Ptolomejevića te Rimljana i vjerojatno je bio zatrpan naplavinama Nila i zapušten u šestom i sedmom stoljeću.

Za ponovno otvaranje plovnog puta posebno su bili zainteresirani Francuzi koji su u pomorskom prečacu za Istok vidjeli mogućnost velike trgovačke dobiti. Godine 1854. francuski konzul Ferdinand de Leseps (d’l’Sep) dobio je od egipatskog potkralja pristanak za osnivanje sueske kompanije. Dionice su otkupili francuski, egipatski, a zatim i engleski novčari, te je prihvaćen statut koji je jamčio da će kanal biti neutralan plovni put, slobodan i u ratnim i u mirnodopskim uvjetima. Pet godina poslije Leseps je prema projektu austrijskog inženjera Alojza Negrellija počeo izgradnju jednog od najvećih tehničkih pothvata toga vremena. U veoma teškim, surovim uvjetima Sueski se kanal gradio deset godina. Od iscrpljenosti i bolesti za to je vrijeme umrlo oko 20 tisuća ljudi.

Na svečanom otvorenju i prvoj vožnji 17. studenog 1869. našli su se mnogi tadašnji vladari i moćnici svijeta.

U novije vrijeme Sueski kanal bio je poprište sukoba različitih interesa. Kao odgovor na sve čvršće povezivanje Egipta s komunističkim Sovjetskim Savezom Amerikanci i Britanci, iako su to prije obećali, odbili su financirati gradnju Asuanske brane na Nilu. Egipatski predsjednik Nasser odgovorio je nacionalizacijom Sueskoga kanala, koji je bio djelomično u britansko-francuskom vlasništvu. Time je počela za svjetski mir opasna sueska kriza. Poslije višemjesečnih borbi anglo-francuskih i izraelskih snaga protiv Egipta, Naser je naposljetku izašao kao junak egipatskog i arapskog nacionalizma. Sueski kanal ostao je mjesecima zatvoren zbog potopljenih brodova, što je pokazalo da Britanija i Francuska nisu ratovale zbog njegove zaštite nego radi ostvarenja svojih starih kolonijalnih interesa na širem području Bliskog istoka.100718-N-1082Z-032

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati