Pratite nas

Događaji

SUHBL PTSP RH – “Zdrav čovjek je bogatstvo države, a zadovoljan i sretan čovjek je bogatstvo društva”

Objavljeno

na

Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH sa stručnim suradnicima na sastanku u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

U Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Mihanovićeva 3 održan je 12. listopada 2017. godine radni sastanak predstavnika Saveza udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH te predstavnika Zavoda. Izaslanstvo  Saveza u sastavu  Zorica Gregurić predsjednica, Željko Drašković  glavni tajnik Saveza, Ivan Tolić predsjednik UHBLPTSP grada Zagreba te stručni savjetnici Saveza gospodin Miro Jakovljević  prof. dr., i  gospodin  Ojdanić  dr. med dočekali su i radnom sastanku nazočili  uz ravnateljicu  Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, gospođu Damiru Benc, pomoćnica ravnateljice za vještačenje u ZOSI  gospođa Đurđica Blažinkov Živković  dr. med., voditeljica Službe za aktivnu politiku zapošljavanja gospođa Zrinka Špoljarić i posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava gospodin Ante Vučić mr.sc.

Tema sastanka bila je Uredba o metodologijama vještačenja te problemi vezani uz različita tumačenja i primjenu.  U doista konstruktivnom razgovoru u kojem su predstavnici Saveza prezentirali potrebe i probleme s kojim se suočavaju hrvatski branitelji oboljeli od PTSP te različite pristupe i mogućnosti u ostvarivanju prava kako za pripadnike HV-a tako i HVO-a, predstavnike ministarstva upoznali su i s radom i članstvom Saveza koje broji nekoliko tisuća članica među njima i Savez oboljelih od PTSP HVO-a u Federaciji BiH koja je jednakopravna članica Saveza.

Predsjednica Saveza UHBL PTSP RH ukratko je nazočne upoznala s djelovanjem Saveza te problemima s kojima se suočavaju  pri vještačenjima u kojima se i dalje radi na način koji više ne zadovoljava nove standarde i potrebe te ukazala na neke nelogičnosti. Naime nakon dugogodišnjeg liječenja i utvrđenog oštećenja organizma vještačenjem se invalidnost određuje i dalje privremeno tako da upravni postupci zapravo otežavaju ne samo hrvatskim braniteljima nego i nadležnim tijelima.

Ravnateljica Zavoda gospođa Damira Benc  kroz izlaganje pokazala je kako je  upoznata s teškoćama koje muče hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a vezano uz proceduru vještačenja no kako je to ipak neupravni postupak te je Uredba o metodologijama vještačenja vezana o Zakonu koje predlaže matično ministarstvo. U tom smislu podržava prijedloge izaslanstva Saveza kako bi se postupak pojednostavio. Misija vizija i cilj ovog Zavoda jest kako bi korisnik koji dođe dobio najbolju uslugu. Potrebno je ojačati vještake kako bi svakom korisniku koji dođe pružio najbolju moguću uslugu te važnost kvalitete vještaka, zaključila je ravnateljica.

Ivan Tolić predsjednik najbrojnije članice Saveza ukazao je kako briga o hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP nije na zavidnoj razini a to osobito dolazi do izražaja kada se radi o pripadnicima HVO-a. Retraumatizacija i sekundarna traumatizacija kojoj su izloženi hrvatski branitelji često je gora od primarne. Također je iznio primjere kontinuiranog umanjivanja prava  kao i na odnos državnih institucija s naglaskom na kvaliteti tijela koja provode vještačenja i u neposrednom su odnosu sa hrvatskim braniteljima. Nema jedinstvenih podataka, nema službenih statistika jer se tako nešto niti ne provodi. U tom razmišljanju podržao ga je stručni savjetnik Saveza gospodin Jakovljević naglasivši kako se sredstva namijenjena za hrvatske branitelje često troše na druge stvari te je i učinak zbog toga mnogo manji od onog koji bi trebao biti.  Odnos prema HVO-u je nedopustiv kao prema vojsci koja je branila Hrvatsku. Također smatra nedopustivim da se hrvatski branitelji olako odbacuju iako imaju veliki potencijal s čim se u svakodnevnom radu suočava. Nedopustivo postavljati vremenska ograničenja vezana uz oboljenja kako je to učinjeno sa oboljelima od PTSP-a. Potrebno je sustav učiniti otvorenijim, sredstva primarno namijeniti onima kojima pomažemo, olakšati i pojednostaviti proceduru, potrebno je s poštovanjem raditi jer postupak vještačenja ne bi smio biti dodatna trauma, smatra glavni savjetnik Saveza prof. dr Jakovljević. Nema suvišnih ljudi, sredstava treba ulagati u ljude, pogledajte Stephena Hawkinga.

Glavni tajnik Saveza gospodin Željko Drašković upozorio je na problem vremenskog ograničavanja mogućnosti i prava pristupiti vještačenju po dijagnozi PSTP-a koji bi budući Zakon ipak trebao otkloniti te iznio nekoliko konkretnih primjera. Nedopustivo je postavljati nekome rokove do kada smije oboljeti.

Posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava mr. sc.  Ante Vučić  izrazio je zadovoljstvo razinom razgovora i načinom kako su se prezentirali stvarni problemi te dogovorenim daljnjim djelovanjem na njihovom otklanjanju. Najveći teret i odgovornost jesu na hrvatskoj vladi i institucijama no dragocjena je podrška upravo onih koji mogu dati pravu informaciju te gdje sustav mora olakšati primjenu, ali i utjecati na odnos s poštovanjem prema onima koji su učinili najviše za slobodu Republike Hrvatske.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjim  susretima i suradnji oko rješavanja problema koji se odnose na oboljele hrvatske branitelje od PTSP. Jer zdrav čovjek je bogatstvo države, a zadovoljan i sretan čovjek je bogatstvo društva. Stoga budimo na pomoći onima koji ju trebaju.

Zagreb, 12. listopada 2017. godine

Za Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH

Zorica  Gregurić, predsjednica

 

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica primila počasni doktorat ruskog sveučilišta

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas završava službeni posjet Rusiji. U Moskvi je održala predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu Plehanov, koje joj je uručilo počasni doktorat.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine, s jedne, te izolacionizma s druge strane; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo na taj način može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Prema njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu triju mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Eurospke unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. “Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu bih željela istaknuti kako je ovo Inicijativa ‘za’, za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne ‘protiv'”.

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative, te Rusije i Hrvatske. “I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bi zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih”, rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno važno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati