Pratite nas

BiH

Šuica odgovorila Juratoviću: Konstitutivnost naroda je jamstvo opstanka BiH, a federalizam rješenje problema

Objavljeno

na

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica reagirala je na optužbe zastupnika SPD-a u Bundestagu Josipa Juratovića, da se Hrvatska ponaša destruktivno prema Bosni i Hercegovini, ustvrdivši kako se, upravo suprotno, Hrvatska prema BiH ponaša vrlo konstruktivno, za što je navela brojne primjere.

-Svjedoci smo ovih dana bombastičnih naslova i neugodnih poruka iz Hrvatske prema Njemačkoj. Što me čudi da Hrvatska vlada koja je ušla u EU kao primjer ostalima i morala te pristupne uvjete ispuniti, koji važe za EU, po pitanju BiH se destruktivno ponaša navodno štiteći interese Hrvata u BiH, izjavio je Juratović za jedan sarajevski portal.

Šuica je ustvrdila kako se Hrvatska ponaša upravo suprotno onomu za što ju optužuje zastupnik Juratović.

Hrvatska se ponaša konstruktivno

-Hrvatska se itekako ponaša vrlo konstruktivno prema Bosni Hercegovini, a to najbolje pokazuje prošlotjedni zajednički sastanak vlada Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan u Sarajevu čiji je cilj bio razmotriti brojna pitanja od zajedničkog interesa kao i odrediti  modalitete buduće suradnje s ciljem uspostavljanja što uređenijih odnosa između dvije zemlje, kazala je Šuica za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetila je kako je tom prigodom potpisana i zajednička izjava Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

-Zanimljivo da o ovom važnom sastanku dviju vlada gospodin Juratović nije spomenuo ni riječi, kaže Šuica.

Ona smatra kako će sarajevski sastanak ostati referentan u mozaiku odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i putokaz je za budućnost. I to, ne samo zbog potpisivanja pet značajnih sporazuma već i zbog činjenice da su predstavnici Hrvatske i BiH u trosatnoj raspravi prošli 50-ak točaka dnevnog reda. Podsjetila je i kako su tom prilikom dotaknuta sva bitna pitanja u odnosima BiH i Hrvatske.

-U bilateralnom smislu, za Hrvatsku nema važnije države od Bosne i Hercegovine. Povezanost dviju država i naroda je povijesna – upućeni smo jedni na druge i u geoprometnom položaju te u kontekstu odnosa u proteklim godinama, ističe hrvatska europarlamentarka u razgovoru za HMS, naglašavajući kako je Hrvatska  članica EU-a, a BiH ima europsku perspektivu.

Upravo na tom tragu, ističe, Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateralnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom – i tu je, kaže, vidljivo koliko je pristup Hrvatske prema Bosni i Hercegovini konstruktivan.

Kontinuirana skrb za Hrvate u BiH

Glede ustavnog ustrojstva Bosne i Hercegovine za Hrvatsku je, naglašava potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, posebno važno da u okviru ustavnog ustrojstva BiH pošalje kontinuiranu poruku skrbi za položaj Hrvata kao konstitutivnog, ravnopravnog naroda u BiH.

-Od svih političkih stranaka, institucija, konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH, očekujemo da vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose. Posebice u svjetlu predstojećih izbora 2018. godine ispune sve one kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio pravno uređen i pravičan, kaže Šuica.

Šuica je komentirala i Juratovićevo zalaganje za ukidanja konstitutivnosti naroda i zagovaranje građanske BiH, koju po Juratovićevom vjerovanju “s radošću odobravaju Hrvati u središnjoj Bosni”.

Naglasila je da je koncept konstitutivnih naroda zapravo jamstvo opstanka Bosne i Hercegovine jer je, ističe, iluzija misliti da će koncept građanske države zaustaviti srpske separatističke i bošnjačke unitarističke tendencije.

Sukob separatizma i unitarizma- korjen problema

-Sukob tih dviju tendencija je upravo korijen problema. Jedino je federalizam i novo državno uređenje rješenje problema. Dapače, inzistiranje na građanskoj BiH te će škodne i štetne tendencije samo pojačati. Štoviše, upravo Hrvati su jedini jamac opstojnosti Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države, kaže Šuica za HMS.

Što se tiče hrvatske potpore europskom putu Bosne i Hercegovine, poznato je, kaže, da Hrvatska kao i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu snažno podupiru Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom putu i na putu u članstvo u Europskoj uniji.

-Sporazum o europskom partnerstvu bit će naš doprinos da se proces – koji je sada intenziviran stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već i podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU – kreće prema dobivanju statusa kandidata za BiH. To bi unaprijedilo proces reformi i kvalitetniju suradnju na svim razinama vlasti, uvjerena je Šuica.

BiH u Hrvatskoj ima prijatelja i parnera

Podsjeća i da je Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner Bosni i Hercegovini, te da je u proteklim godinama Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH, te da svi planovi za budućnost u Hrvatskoj idu u istom smjeru i žele tim putem i jačati gospodarske odnose.

-Kao članica NATO saveza Hrvatska će se truditi pomoći Bosni i Hercegovini u ispunjavanju niza uvjeta potrebnih za aktivaciju Akcijskog plana potrebnog za članstvo u NATO-u. Zajednički ćemo raditi na provedbi brojnih infrastrukturnih projekata – o kojem je održan sastanak u Trstu gdje je bila aktivna Hrvatske u okviru formata nekoliko članica EU i zemalja Jugoistoka Europe, naglašava potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica, te zaključuje:

-Bosna i Hercegovina može računati na Hrvatsku, jer u Hrvatskoj, BiH ima i partnera i prijatelja te najsnažnijeg – vrlo artikuliranog i informiranog – zagovornika europskog puta Bosne i Hercegovine.

Ističe kako povjerenje koje grade Hrvatske i BiH treba iskoristiti u hodogramu aktivnosti u svim resorima u ovom mandatu i na taj način iskoristiti za rješavanje onih pitanja koji su dulje vremena na dnevnom redu.

Nakon sastanka vlada Republike Hrvatske i BiH u Sarajevu, Šuica očekuje da će se uskoro održati iduća ovakva sjednica u Republici Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

Objavljeno

na

Objavio

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada

Zapadni Balkan, a posebice Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savjetovanja koje su organizirali engleski lordovi.

Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, češkoga predsjednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurtza, na opasnost od porasta vjerske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Vijeću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general sir Michael Rose.

General Rose nekoć je bio zapovjednik snaga UNPROFOR-a BiH i zasigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Taj radikalizam koji je posljedica utjecaja dolaska mudžahedina i vjerske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podjele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, prijeti raspadom zemlje, stav je generala Rosea koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, bio gost tog sastanka.

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja – smatra general Rose, dodajući, uz ostalo, kako je: – Srbima Daytonski sporazum dao tu mogućnost pokazivati mišiće i oni to rade posljednjih 20 godina, a to im se nije trebalo dopustiti.

Druga prijetnja su džihadisti. Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pozornost u ovoj zemlji. Političari su složni u ocjeni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da prijetnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji.

Vijeće lordova ima oko 800 članova i ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama, a rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet. Također, Dom lordova ima i svoje zakonske prijedloge. Na pitanje lordova može li sve ponovno puknuti na Balkanu pa da se nađemo tamo gdje smo bili, sir Michael Rose misli kako uvijek postoje izgledi za takvo nešto.

Winston Churchill je kazao kako Balkan ima toliko povijesti da je nemoguće razdvojiti povijest od sadašnjosti s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… – kazao je general Rose, dotaknuvši se i hrvatskog pitanja u BiH.

Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da spriječimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim dijelom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Europi bi ostalo nemoguće, a to je održati malenu muslimansku državu u sredini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH. – Što ako netko baci bombu na džamiju u Doboju? – upitao je.

facebook komentari

Nastavi čitati