Pratite nas

Reagiranja

Sukob Milanovića i Glogoškog: Deset razloga zašto navijam za vođu braniteljskog prosvjeda

Objavljeno

na

Bez  namjere da ulazimo u utvrđivanje istine tko je zatražio sastanak Milanović-Glogoški možemo analizirati dojam te njihove javne prepirke. Dojam je nešto što je vrlo važno u politici. Za stvaranje dobrog dojma angažiraju se stručnjaci za PR i to prilično košta.

milanovic-glogoški

Zoran Milanović je političar kojemu je potreban dobar dojam za posao koji radi. On se bori i nastoji stvoriti taj dobar dojam, ali ovakvim je potezom pokazao javnosti koliko je nesposoban, jer je sam sebi naštetio pokušajem da si pomogne.

Stoga je sasvim suvislo zapitati koliko je Zoran Milanović inteligentan čovjek dorastao razini odgovornosti i zahtjevnosti funkcije koju obnaša?
Ako nije upitna njegova inteligencija onda se otvaraju pitanja patologije ili svjesne autodestrukcije. Ako je patologija onda je to pitanje za psihijatre. Ako je u pitanju svjesna destrukcija, ako to Zoran Milanović radi svjesno, namjerno, onda je pitanje za čije interese to radi? U tom slučaju to je sigurnosno pitanje kojim bi se trebale pozabaviti sigurnosne službe. Jer Zoran Milanović nije samo osoba, on predstavlja najmoćniju instituciju u državi, on je ne samo šef, nego i simbol te institucije. Stoga mora biti vrlo pažljiv kada se odluči kockati s ugledom Vlade koju predstavlja.

Ovdje ću nabrojati deset razloga zbog kojih je Milanovićeva prozivka Glogoškog stvorila u javnosti negativan dojam šefu hrvatske vlade:

1. Kada se netko s pozicije moći obračunava s onim tko nema tu moć, simpatije su uvijek na strani nemoćnog.

2. Kada političar, šef vlade, vodi javno spor s običnim građaninom, simpatije javnosti su uvijek okrenute protiv političara i na strani su malog čovjeka. Javnost se s običnim čovjekom može lako identificirati sa šefom vlade vrlo teško.

3. Kada je šef vlade najnepopularnija osoba u državi, kao što je to slučaj s Milanovićem tek tada mora biti osobito pažljiv u odnosu prema običnom, malom čovjeku. Primjerice, Tuđman je na vrhuncu svoje popularnosti, kada je bio neusporedivo popularniji nego li je Milanović danas, vodio sporove s novinarima, ali ih nije mogao dobiti upravo iz sličnog razloga.

4. Kada šef vlade, dakle najmoćniji čovjek u državi napadne 100-postotnog invalida u kolicima, dakle najnemoćnijeg čovjeka u državi čak i PR amateru je jasno da je to suicidni napad. Zato jer se radi o napadu jedne krajnosti, vrhunca moći na drugu krajnost nemoći. To u svakom slučaju radikalno okreće javnost protiv moćnika u korist nemoćnika.

5. Kada šef države koji je izbjegao rat za svoju državu napadne ratnika koji je ratovao za tu državu i položio svoje zdravlje u njene temelje on je zapravo krenuo u bitku koja je unaprijed izgubljena jer je za njega sramotna.

6. Milanović je rekao da je bio zamoljen o tome šutjeti, odnosno čuvati to kao dogovornu tajnu njih dvojice. Ako je to istina onda je Milanović prekršio dogovor i pokazao javnosti da njegova riječ nema nikakvu vrijednost, da on kada nekome nešto obeća da je u stanju prekršiti to obećanje. Ukratko pokazao se kao cinkaroš, kao izdajnik dogovora.

7. Ovakvim je potezom Milanović pokazao da gubi živce, da je očajan i da ne zna kako razriješiti problem protesta branitelja kojemu je Glogoški jedan od neformalnih vođa. Ukratko pokazao je sebe kao gubitnika koji ne zna više kako pobijediti u tom sukobu s braniteljima. Javnost ne voli gubitnike,

8. Milanović je pokazao da kad gubi igru onda ne bira sredstva i udara ispod pojasa. Nema te javnosti koja će imati simpatije za gubitnike slabih živaca koji u porazu gube i svoje dostojanstvo.

9. Milanovićev PR je pokušao sanirati štetu pa su Glogoškog dovukli na HTV Stankoviću na šamaranje. Izvukli su podatak od 25 tisuća kuna mjesečnih primanja što je u ovim kriznim vremenima ‘opasna’ brojka, jer ima svrhu huškanja gladne svjetine na ‘bogatog’ Glogoškog.
To je bilo vrlo nisko, ali Glogoški je to jednostavno demantirao i u nastupu pokazao nevjerojatnu smirenost, sigurnost i uvjerljivost koju može imati samo netko tko govori istinu.
I tu je Glogoški ispao moralni pobjednik jer uopće nije imao potrebu pravdati se zbog svojih prava. Osim toga, ići ‘razodijevati’ onako javno invalida u kolicima je bilo vrlo ružno. Pogotovo jer se radi o ratnom invalidu koji je invalidnost ‘zaradio’ stvarajući uvjete postojanja države koja ga je pokušala na HTV-u diskreditirati. Naime, Glogoški svakome može čiste savjesti ponuditi sva svoja primanja ako mu uzme invalidnost.

10. S Glogoškim sam vodio niz zanimljivih razgovora u emisiji ‘Branitelji danas’ i poznajem ga kao vrlo inteligentnog čovjeka, koji odlično barata ne samo problematikom zakonom definiranih braniteljskih prava, nego i širih političkih i svjetonazorskih vrijednosti i tema. Milnovićevi PR-ovci su učinili ogromni propust nepoznavanja Glogoškog, odnosno podcijenili su ga.

Vidjelo se to lijepo kada je na provokativno Stankovićevo pitanje ‘zašto bi branitelji invalidi bili ustavna kategorija’, Glogoški vrlo lucidno odgovorio: ‘Ako mogu nacionalne manjine, zašto ne bi i branitelji koji su stvarali državu bili ustavna kategorija’. Što reći na ovaj genijalan odgovor?

Stanković je mudro zašutio na taj odgovor jer je i sam pripadnik nacionalne manjine koja se u znatnoj većini trudila da se hrvatska država nikada ne stvori, a danas je ustavna kategorija. Ovako su Milanovićevi PR-ovci, nesmotreno, neplanirano učinili odličan PR Glogoškom koji nakon tog nastupa sasvim sigurno privlači više pozornosti javnosti na ono što će reći na svojoj press konferenciji. Dakle, zahvaljujući Milanovićevim PR-ovcima javnost je sada zaineresiranija čuti Glogoškova verzija susreta Milanović-Glogoški. Nakon toga Milanoviću i njegov PR se možda više neće morati boriti samo s dojmovima, nego možda i sa činjenicama. A to bi bilo puno lakše bez Glogoškovog nastupa na HTV-u. Ovako su samo ‘izreklamirali’ Glogoškog i njegovu sutrašnju press konferenciju.

Marko Jurič/Markov trg

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ivica Todorić: Aktivaciju zakona potpisao sam pod ucjenom i prijetnjama

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić oglasio se u petak objavom na svojem novom blogu koji je otvorio danas i na kojem će idućih dana objavljivati tekstove na dnevnoj bazi.

U priopćenju Todorić prijeti da će poduzeti sve pravne korake koji su mu na raspolaganju kako bi dokazao da je donošenje lex Agrokor bilo neustavno i usmjereno prema nacionalizaciji privatne imovine. Za njega je to slučaj otimanja privatnog vlasništva kakav nije zabilježen u suvremenoj Europi.

Tvrdi i da su on i Uprava Agrokora potpisali aktivaciju zakona “pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem”. Navodi i da su protiv Agrokora pokrenute brojne sudske tužbe, da je prihod pao za oko 20 posto, a sinergije koje vrijede milijarde nesmiljeno se uništavaju.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Nakon nevjerojatnih događaja oko Agrokora po prvi put izlazim u javnost s činjenicama vezanim uz kompaniju i mene osobno. Vjerujem kako se očekuje da ću rasvijetliti sve događaje, a upravo mi je i cilj da u narednim danima i tjednima baš niti jedno pitanje ne ostane neodgovoreno. Razlog mojeg dosadašnjeg neistupanja u javnosti je želja da ne učinim nikakvu štetu Agrokoru, zaposlenicima, investitorima niti drugim dionicima dok s timom pravnih, financijskih i drugih stručnjaka ne utvrdim  činjenice oko ovog, pokazat će se, najvećeg skandala u novijoj hrvatskoj povijesti.

Na početku 2017. godine, kad smo Agrokor vodili moj management i ja, kompanija je imala čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama. To je bila politika Agrokora i svih desetljeća postojanja i uspješnog poslovanja.

Vlada Republike Hrvatske u to vrijeme povlači političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom kroz, očito, unaprijed pripreman plan. Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti tijekom prvih mjeseci 2017. godine destabiliziralo je Agrokor. Lažima i manipulacijama Vlada u zabludu dovodi i cjelokupnu javnost.  Služeći se konstrukcijama, te potpuno neprimjerenim medijskim djelovanjem, stvoren je okvir za pridobivanje političkih saveznika. Umjesto činjenica i istine Agrokor su htjeli prikazati kao slučaj Parmalat sugerirajući otuđenje ogromnih suma novaca, no danas, sedam mjeseci kasnije, slučaja Parmalat nema.

Cilj takvog djelovanja najviših dužnosnika Vlade i Sabora, kroz izravni politički intervencionizam, bio je donošenje neustavnog zakona  Lex Agrokor i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabilježen u suvremenoj Europi. Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem.

Gdje su drugi rušili, mi smo gradili mostove – ulagali smo MILIJARDE – kako u Hrvatsku, tako i u susjedne zemlje, opremali ljude najmodernijim znanjima i tehnologijama. Gdje su političari svojim nedjelovanjem i neznanjem raseljavali stanovnike, mi smo stvarali pretpostavke za ostanak i prosperitet uspješnih i zadovoljnih ljudi, svojih na svome.

U našem ambicioznom razvoju, uvijek smo se, kao i brojne druge tvrtke, osobito u tranzicijskim zemljama, susretali s izazovima. Međutim, uvijek smo ih i uspješno rješavali. Početkom 2017. g niti jedan izvanredni događaj nije bio prisutan u poslovanju Agrokora. Dapače,  stajali smo bolje nego ranije i imali velike perspektive.

Naši su rezultati mjerljivi, a mjerljivi su i rezultati izvanredne uprave koja danas upravlja otetom kompanijom.

Pod izvanrednom upravom značajan dio Agrokorove imovine je blokiran i izgubljena je kontrola nad dijelom operacija u susjednim zemljama. Protiv Agrokora su pokrenute brojne sudske tužbe koje prijete ukupnoj stabilnosti i održivosti kompanije. Prihod je pao za otprilike 20% , a sinergije, u koje su uložene, a i koje vrijede milijarde, se nesmiljeno uništavaju. Izvanredna uprava dobavljače tretira nejednako. Agrokor je opterećen nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trustu Madison Pacific ltd sa sjedištem u Hong Kongu.

Ako se ovakvo stanje nastavi svi će vjerovnici, osim Ramljakovih povlaštenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savjetnika i suradnika izgubiti ogromne vrijednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane izvanredne uprave i njezinih političkih sponzora, što će budućnost i činjenice vrlo brzo pokazati.

U trenutku kada je Agrokor napadnut najprljavijom političkom i medijskom kampanjom u povijesti naše zemlje, Vlada Republike Hrvatske nije, kao što to čine vlade svih svjetskih država, od SAD-a do Njemačke, nije podržala svoje ključne industrije i najvećeg poduzetnika. Dapače, Vlada je bila ključni sudionik te kampanje i provoditelj protuustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će, uvjeravam vas (pokazat će vrijeme), po posljedicama za hrvatsko gospodarstvo i industriju biti ravna veleizdaji.

Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši.

Ostaju još bilance Agrokora i njegovih društava u kojima izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom konstrukcijama i pritiscima omogućuje ljudima iz fonda Knigthead da direktno upravljaju i manipuliraju bilancama. To čine kako bi stvorili pretpostavke za stjecanje  stotina milijuna eura nepripadajuće financijske koristi.  Agrokorove milijarde doista su izgubljene. No ne mojom, niti krivnjom  mojih suradnika, nego vladinim aktivnostima uoči i nakon donošenja  Lex Agrokora. O tome  ću uskoro javno govoriti.

Građani Hrvatske i regije uvjerit će se da je nacionalizacija Agrokora koju je dizajnirala Vlada politički projekt koji je u potpunoj suprotnosti s interesima Republike Hrvatske.

Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzročene su dalekosežne gospodarske i financijske štete koje se već mjere u mlijardama kuna. Uništava se industrija i njezina tržišna pozicija u Europskoj uniji. Hrvatska i regija pritom gube sinergijske učinke u EU. Takve odluke Vlade Republike Hrvatske zemlju  su uvukle u poziciju visokog društvenog i političkog rizika za što neće moći izbjeći odgovornost jer iza svakog protupravnog otimanja, iza svakog kriminala, uvijek stoje pojedinci s konkretnim imenima i prezimenima.

Stoga ću u narednom vremenu, a u cilju zaštite vrijednosti ulaganja u Agrokor, radnih mjesta i gospodarstava država u kojima poslujemo te svih naših dionika, pokrenuti sve pravne radnje koje su mi a raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i pred međunarodnim tijelima. Pritom ću javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog Lex Agrokora.

Ivica Todorić na svojoj je službenoj stranici kasno popodne objavio i kako podržava osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Zasad je uz tu objavu navedeno samo kako će uskoro o tome pisati opširnije

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati