Pratite nas

Sulejman Tihić i Dragan Čović najavili novu parlamentarnu većinu?

Objavljeno

na

Nakon sjednice Doma naroda PS BiH predsjednik HDZ-a Dragan Čović potvrdio je novinarima kako je danas održao sastanak sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA, na kojem su pokušavali naći rješenja za ključna pitanja koja koče put BiH u euroatlantskom procesu.

[dropcap]M[/dropcap]i razgovaramo sa svom gospodom iz šestorke, četvorke, osmorke, kako god se ona zvala. Mi pričamo s njima već par godina kako bismo uspjeli pronaći pravog partnera o tome kako neki prijedlog može proći u parlamentarnoj proceduri. Ako se pokaže da možemo bez problema usvajati zakone i rješavati probleme koji su pred nama, onda možemo reći da imamo novu većinu, drugačiju od ove koju imamo danas – kazao je Čović.

Sulejman Tihić potvrdio je Čovićeve riječi i dodao kako će narednih dana razgovarati s čelnicima pojedinih stranaka. Na upit novinara izlazi li SDP iz vlasti on je rekao kako je SDP do sada pokazao sve ono što ne zna uraditi.

Naš cilj je tijekom ovog mjeseca probati pronaći rješenje za slučaj Sejdić-Finci što bi omogućilo kredibilni zahtjev za pristup Europskoj uniji. Također želimo riješiti problem vojne imovine što bi nam otvorilo put ka NATO-u. Mi smo razgovarali o tome i, ukoliko se postignu ta dva dogovora, spremni smo biti dio nove parlamentarne većine – izjavio je Tihić.

On je također pojasnio ukoliko ne bi mogli postići dogovor o ova dva važna pitanja, ne žele biti dio vladajućče koalicije i valjati se u blatu.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati