Pratite nas

Zanimljivosti

Sunce i more u službi zdravlja i ljepote

Objavljeno

na

Odlazak na plažu nije samo prilika za pokazivane novog kupaćeg kostima i mamljenje zadivljenih pogleda, nego i izvrsna prilika za prepuštanje blagotvornom utjecaju morske vode i sunčevih zraka (naravno, pod uvjetom da ih izbjegavate u doba dana kad su opasne i da se prethodno primjereno zaštitite). Blagodati plivanja u moru poznate su još od antičkog doba, a za pojam “talasoterapija” (Thalassotherapia) zaslužan je sam Hipokrat koji je spoznao koliko ljudskom tijelu može pomoći namakanje u slanoj vodi. Eto vam razloga da vrijeme na plaži ne provedete samo u hvatanju boje, listanju laganog ljetnog štiva i ćakuli s prijateljima: iskoristite boravak na obali za pravi spa tretman.

suncanje

Kupanje u moru pravi je praznik za kožu jer je morska voda bogata mineralima, osobito magnezijem koji joj znatno može popraviti izgled. Prema studiji iz 2005. godine objavljenoj u “International Journal of Dermatology, kupanje u morskoj vodi može podići stupanj vlage u koži, a kupanje u moru iznimno bogatom tim mineralom, kao što jee slučaj s Mrtvim morem, može smanjiti upalna stanja na koži i ublažiti njenu suhoću i nadraženost.

No, čak i “obična” morska voda jako prija koži jer pospješuje izlučivanje toksina i regeneraciju stanica zbog čega (pod uvjetom da ju ne spržite sunčanjem u podne) dobije mladoliki, baršunasti izgled sa zdravim sjajem.

Ako imate problema s cirkulacijom, napravite bazenčić na samom rubu žala (ili na plažu ponesite neki na napuhavanje) i pričkajte da se more u njemi malo zagrije. Namakanje u toploj morskoj vodi (thalasoterapija) čini čuda za cirkulaciju jer nadomješta minerale kojih u tijelu nedostaje zbog utjecaja stresa, loše prehrane i štetnih utjecaja iz okoliša.

Istraživanja su pokazala i da morska voda zbog svog sastava podiže imunitet. Dok se kupamo u moru, koža upija mikročestice minerala otopljenih u njemu, dok istovremeno udišemo zrak bogat negativno nabijenim ionima. I ne samo to: morska voda otvara pore i omogućuje bržu detoksikaciju.

Magnezij iz mora povoljno djeluje na cijeli živčani sustav, natrij uspostavlja ravnotežu tjelesnih tekućina, a kalcij jača kosti. Neka su istraživanja pokazala da morska voda zbog svog sastava pomože tijelu da samo zacijeli, stoga je plivanje najbolja anti-age terapija!

Kupanje u moru odličan je način za rješavanje od stresa nakupljenog tijekom godine (ili tijekom godišnjeg s obitelji) – dok plivate zamišljajte da morska voda iz vas ispire sve negativne osjećaje, gorčinu, ljutnju, nervozu i bol i ostavlja ih za vama dok vi odmičete dalje. Nakon takvog plivanja osjećat ćete se preporođeno. I to neće biti samo placebo efekt: znanstveno je dokazano da kupanje u moru ima učinak hipokampalne neurogeneze, odnosno da smanjuje razorni učinak stresa na mozak i živčani sustav.
sunčanje1
Plivanje u moru čini čuda i za lijepu figuru: metabolizam se ubrzava, mišići se razvijaju ravnomjerno i postaju vretenasti, dok istovremeno polako nestaje višak masnog tkiva. Naravno, ovo ne vrijedi za one koji se samo brćkaju u plićaku – za vidljive rezultate ipak se  potrebno malo potruditi. Zaplivate li 10 minuta prsnim stilom, potrošit ćete 60 kalorija, 80 kalorija zaplivate li 10 minuta leđno, 100 kalorija slobodnim stilom (kao da ste isto toliko vremena trčali), a 150 ako plivate leptir.

Ako želite napraviti još jedan korak dalje, nakon plivanja obavite i mali aqua-gym program (po ovoj vrućini svakako je bolje plivati nego skakutati po fitness centru).

No onima koji više vole spomenuto brćkanje za utjehu ostaje još jedna morska blagodat: piling i masaža sitnim kamenčićima i pijeskom. Najbolje bi bilo odbrćkati se do dijela plaže na kojem je sitnije žalo – konkretno, gdje su kamenčići veličine zrna pšenice do zrna kukuruza – pa se njime dobro istrljati. Masaža će popraviti cirkulaciju i otkloniti umor iz mišića.

Potom pronađite pijesak i nježno obavite piling. Isperite se u moru i koža će zablistati. Ako vam ne prija sol, operite ju slatkom vodom i namažite se hranjivom kremom i stanite u hlad dok se dobro ne upije (za to vrijeme, ako ga nađete, možete istrljati stopala kamenom plovućcem). Potom se namažite kremom sa zaštitnim faktorom i možete natrag na sunce.

A kad smo već kod sunčanja, evo kako vam ono može koristiti. Prema Atapa Snani, jogijskom vjerovanju u iscjeljujuću moć sunčevih zraka, sunčanje liječi niz bolesti, a slično su vjeovali i stari Grci, koji su to djelovanje zvali “Heliosis”.

I moderna znanost potvrdila je blagotvorne učinke umjerenog izlaganja suncu, a među njima je podizanje razine vitamina D u tijelu što se povoljno odražava na poboljšanje strukture kostiju i zdravlje zubiju, smanjenje mogućnosti razvoja demencije i nekih vrsta karcinoma, podizanje imuniteta i popravljanje izgleda kože. Osim toga, prema nekim istraživanjima, sunčanje pomže ublažavanju arteroskleroze, podiže razinu kisika u krvi te ublažava depresiju.

A vi ga možete staviti u službu svoje ljepote – i to ljepote svoje kose: namažite ju limunovim sokom i pričekajte da sunčeve zrake obave svoje: dobit ćete lijepe, naoko sasvim prirodne pramenove.

Tea Sumić Miletić/S.Dalmacija/Kamenjar.com

facebook komentari

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati