Šuplje pobjede

1

Onda, kako prođoše izbori za narodne zastupnike u Hrvatskomu [državnom] saboru?

[ad id=”93788″]

Državno izborno povjerenstvo objavilo je privremeni ishod, koji će, ako se ne dogodi čudo, za tjedan dana biti konačan. Na izbore je izašlo malo više od 60 posto birača. Oni su zastupničke mandate podijelili ovako: HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji – 59, SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste – 56, Mostu – 19, IDS-u – 3, HDSSB-u – 2, Bandiću Milanu – 2, Živom zidu – 1, Uspješnoj Hrvatskoj 1.

Da jest ono što jest, ne bi bilo dvojbe tko je pobijedio na izborima. Relativna bi pobjednica bila HDZ-ova Domoljubna koalicija. Ona je od svih sudionika na izborima dobila najviše mandata.

U Hrvatskoj međutim nije uvijek ono što jest. Katkada bude i ono što nije. Tako iz Milanovićeva tabora viču da je i njihova koalicija Hrvatska raste – relativna pobjednica! Kako to?! Dobila je, vele, toliko mandata koliko i Domoljubna koalicija. Kako?! Zar ste sjedili na ušima? Niste čuli predsjednika IDS-a? On je uoči izbora jasno rekao da će nakon izbora poduprijeti „lijevu“ koaliciju? Ako se sada IDS-ova tri mandata pribroje mandatima koalicije Hrvatska raste, ona se po broju mandata izjednačuje s Domoljubnom koalicijom: 59 = 59!

Zgođušna je ta dijalektička argumentacija. Ipak, malko je, za moj ukus, prenapeta. Nije to tako jednostavno. Na izbore su izašle dvije „lijeve“ koalicije, obje za nuždu nacionalno napuhane: Milanovićeva „Hrvatska raste“ i Josipovićeva „Uspješna Hrvatska“. Kojoj se je IDS prije izbora obećao? Nitko to ne zna, a da IDS sada pitamo, ne bi mu nakon izbora ni u najluđem snu trebalo povjerovati.

Uostalom, to i nije važno, vele stručnjaci za demokratsku aritmetiku. „Hrvatsku raste“ podupire barem sedam zastupnika tzv. nacionalnih manjina, ideološki su joj bliski Uspješna Hrvatska i Bandić Milan, a potporu obećava i Glavašev HDSSB. Sve u svemu, to je i bez IDS-a puno više od onoga na što se može osloniti Domoljubna koalicija. A najvažnije je sada dobiti od Predsjednice mandat za sastavljanje vlade.

Ne bih se miješao u tu aritmetiku. Zgodno je mišljenje da je najvažnije dobiti mandat za sastavljanje vlade. Ono izvire iz uvjerenja da bi i bivši narodni zastupnik Nazif Memedi, da je dobio mandat, lako sastavio hrvatsku vladu. No, to je budalaština. Pitanje komu će Predsjednica povjeriti mandat posve je nevažno za samu stvar, ali je vrlo važno za njezin državnički ugled. Mudro bi bilo da Predsjednica zatvori službena stražnja vrata za poslijeizborne manipulacije narodnom voljom, te da, oslanjajući se samo na Državno izborno povjerenstvo, mandat povjeri relativnom izbornom pobjedniku.

A što se dogodilo na ovim izborima? Izborene su dvije velike šuplje pobjede i jedna manja, ali puna. Pobijedili su HDZ, SDP i Most. I HDZ i SDP dobili su nevjerojatno velik broj glasova. HDZ-u očito nije puno škodilo to što se pod vodstvom Ive Sanadera i Jadranke Kosor punih osam godina odricao svojih najvrjednijih političkih stečevina, a nije škodilo ni SDP-u to što je pod vodstvom Zorana Milanovića svoju sramotnu protuhrvatsku vladavinu drsko okrunio predizbornom porugom: „Hrvatska raste“. No te su pobjede šuplje, jer ni HDZ ni SDP ne mogu bez milosti Mosta sastaviti vladu. A ta će milost, ako je bude, biti nemilosrdan korektiv buduće vladavine jer će se, kako je zamišljena, u svakom trenutku moći izmaknuti.

Što sad? Slijedi razdoblje nestabilnosti? Ne bih tako rekao. Uostalom, konstruktivna je politička nestabilnost puno bolja od destruktivne političke stabilnosti. A Most je snaga koja Hrvatskoj može učiniti mnogo dobra. Već je sada puno učinio time što je prizemljio bipolarnu oholost. To je velik događaj na hrvatskoj političkoj pozornici. Što će biti, kojoj će se strani i kako prikloniti, ne bih htio proricati. Ne poznam ljude, ne znam ni hoće li se održati na okupu. Ali vjerujem da ne će škoditi Hrvatskoj ni ako ne podupru ni HDZ ni SDP. U tom slučaju preostaju dvije mogućnosti: nemoguća velika vladajuća koalicija HDZ-a i SDP-a ili novi izbori.

Novi izbori?! Brrr… Pa to je strahota! Tako reagira većina Hrvata. No ne treba se bojati izbora. Puno je gore ono što nam se dosad događalo. Politička stabilnost koja u prvih četvrt stoljeća državne opstojnosti nije doživjela nijedne prijevremene izbore ponešto govori i o tomu kakav je duh u nama preživio. Zato bi bilo dobro da „nema povratka na staro“, kao što rekoše Zoran Milanović i prije njega Sergej Esenin.

Benjamin Tolić/Hrsvijet.net

facebook komentari

  • Agromentum

    Stabilnost MOST-a bi mogla odlučiti i o stabilnosti buduće vlade. Samo što je problem da je ta stranka tek “u povojima”, pa se ne zna kakve će sve “dječje bolesti” dobit’.