Pratite nas

Komentar

Šutnja se kršila, materijali se vozili u autima Predsjedništva

Objavljeno

na

Unatoč predizbornoj šutnji, pojedine stranke su putem interneta i društvenih mreža kršile tu odredbu. Naime, iako su stranke imale obvezu sve svoje oglase zaustaviti u subotu 11. listopada u 7.00 sati, kada je počela izborna šutnja, mnoge od njih su ostavile aktivirane Google oglase i druge on-line kampanje.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je objavilo kako se radi o “posljedicama kampanje, dakle o sličnoj pojavi kao što su plakati na ulicama postavljeni prije početka izborne šutnje” dok nevladine udruge, koje prate izbore, tvrde kako je riječ o klasičnom kršenju izborne šutnje.

S druge strane, Koalicija Pod lupom, objavila je podatke o prljavštinama u samoj izbornoj kampanji. Stranke su tako igrale prljavo kad su u pitanju plakati, a i s govornica se nisu birale riječi.

Tako su promatrači Koalicije zabilježili su da veliki broj izabranih dužnosnika, koji trenutno obnašaju visoke pozicije, koristi službene automobile za potrebe predizborne kampanje. Kako navodi Koalicija, radi se o dužnosnicima sa svih razina vlasti ”uključujući članove Predsjedništva BiH, predsjednike entiteta i entitetske premijere, članove županijskih vlada i općinskih struktura vlasti”.

”Čak su bili prisutni slučajevi upotrebe vozila javnih poduzeća u kojima političke stranke imaju svoje rukovoditelje”, navodi Koalicija Pod lupom i izdvaja slučaj neumjesne reklame jedne političke stranke.

”Na području općine Hadžići registrirano je nekoliko prijava od strane građana u vezi podjele paketa pomoći stanovništvu, koji su pored osnovnih životnih namirnica sadržavali i promotivne letke”, navodi Koalicija.

Ističe se i slučaj podjele crijepa i građevinskog materijala, zabilježen u dijelu općine Gračanica kada je jedna stranka svojim simpatizerima, što je izazvalo i lokalne prosvjede građana koji su oštećeni u nedavnim poplavama.

”Jedna od najčešćih nepravilnosti u predizbornoj kampanji, koju je prakticirao veliki broj političkih stranaka, je plakatiranje na nedozvoljenim površinama, najčešće drveću, stupovima rasvjete, autobuskim stanicama, elektro-trafoima, pa čak i objektima škola. Istovremeno, promatrači su zabilježili i izolirane slučajeve uništavanja, pa čak i spaljivanja bilborda pojedinih političkih stranaka”, navodi se u izvještaju Koalicije Pod lupom.

Ovogodišnje izbore prati i propust jedne stranke, koja Središnjem izbornom povjerenstvu nije prijavila smrt svojeg kandidata, pa Povjerenstvo nije moglo na vrijeme obavijestiti javnost da ne može glasovati za njega.

izvor.bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati