Sutra na Vladi zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i suzbijanju korupcije

  0

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio set zakona iz oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH te paket zakona usmjerenih ka jačanju fiskalne discipline, novom zapošljavanju, poboljšanju položaja radnika i privlačenju investicija u FBiH.

  Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, te izmjene i dopune Kaznenog zakona Federacije BiH, na dnevnom su redu sutrašnje redovne sjednice Vlade FBiH.

  Premijer Nikšić je kazao da je Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine prekretnica u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u FBiH.

  ”Na ovaj način omogućit će se pravosuđu da udari kriminal i kriminalce tamo gdje ih najviše boli, a to je imovina koju su opljačkali. Njegovim donošenjem želimo poslati jasnu poruku da se kriminal u ovoj državi neće nikome isplatiti”, istaknuo je Nikšić.

  Zakon, po njegovim riječima, propisuje jasan, transparentan i efikasan mehanizam utvrđivanja, oduzimanja i upravljanja s nezakonito stečenom imovinom. Da ne bi bilo nikakvih dilema, naglasio je Nikšić, odluku o oduzimanju imovine, po tom zakonu može donijeti jedino sud i to na prijedlog tužiteljstva.

  Dodao je da će pravosuđe tako dobiti alat koji treba osigurati vraćanje povjerenja u pravnu državu, a svi ćemo imati priliku od pravosuđa tražiti da bude efikasnije u oduzimanju nezakonito stečene imovine.

  Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala propisuje uspostavu posebnog odjela Federalnog tužiteljstva i posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH. Nikšić je kazao da je njihov zadatak procesuiranje najtežih slučajeva organiziranog kriminala i korupcije. Predviđa se i uvođenje novog instituta nazvanog suradnik pravosuđa i to je famozni „svjedok pokajnik” koji je jedan od glavnih alata u borbi protiv kriminalnih grupa, a koji trenutno nemamo.

  Po Nikšićevim riječima, izmjenama Kaznenog zakona propisuju se oštrije kazne, odnosno povećava donji minimum za niz krivičnih djela poput nasilničkog ponašanja, nedozvoljenog držanja oružja, razbojništva, teške krađe. Također, prvi put se uvodi kazneno djelo trgovine ljudima i kazneno djelo zločina iz mržnje te mjera zabrane nazočenja sportskim natjecanjima čime se želi konačno početi uvoditi red na našim stadionima i dvoranama.

  Premijer je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o prekršajima, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Prijedlog Zakona o inspekcijama, Nacrt Zakona o javno- privatnom partnerstvu i Nacrt Zakona o gospodarskim društvima.

  ”Zakon o prekršajima je već nekoliko puta obaran u Parlamentu, jer, nažalost, oni koji varaju i kradu, oni koji drže radnike na crno i koji od njih prave robove su dosad pokazali da su jači od države jer su uvijek uspijevali izlobirati njegovo rušenje. Ovo je konačno prilika da svi skupa vidimo tko je za, a tko protiv jednog ovakvog značajnog zakona”, istaknuo je Nikšić.

  Naveo je da je vrijeme da se pokaže da je država ipak jača od kriminalaca i onih koji se godinama nezakonito bogate na račun radnika. Ovim zakonom konačno bi se propisale kazne koje više ne bi stimulirale kršenje zakona, kao što je slučaj sada.

  ”Njegovim usvajanjem više se nikome neće isplatiti da ne prijavljuje radnike i ne plaća državi poreze i doprinose ili vrši neke druge prekršaje jer će kazne biti i više nego oštre, a najviša kazna koja se predviđa ovim zakonom je 200.000 KM”, pojasnio je Nikšić.

  Što se tiče zakona o gospodarskim društvima radi se o potpuno novom, modernom zakonu, usklađenom s europskom praksom, koji treba osigurati efikasniji način rada gospodarskih društava i omogućiti njihovo lakše i jeftinije poslovanje.

  ”Suština izmjena i dopuna Zakona o registraciji gospodarskih društava jest da proces osnivanja firmi učini bržim, jeftinijim i jednostavnijim. Ova dva zakona će prepoloviti vrijeme potrebno za registraciju firme (s 37 na maksimalno 20 dana) te sniziti troškove za 20 posto. Time jačamo konkurentnost FBiH i stvaramo uvjete za privlačenje stranih investitora”, obrazložio je Nikšić.

  Novi zakon o inspekcijama unapređuje rad inspekcija, proširuje joj nadležnosti i prije svega omogućava efikasniji rad, što bi se trebalo naročito osjetiti u segmentu sankcioniranja rada na crno, ali i svih drugih prekršaja.

  ”U korelaciji s drugim zakonima koji čine dio ovog paketa, prije svih Zakon o prekršajima i Zakon o radu, treba osigurati da što veći broj radnika koji sada rade na crno konačno dobije status radnika i sva prava koja to podrazumijeva (zdravstveno, mirovinsko osiguranje…)”, dodao je Nikšić.

  Govoreći o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu Nikšić je naglasio da se radi o sustavnom zakonu koji je neophodan za ubrzavanje investicijskog ciklusa, naročito u oblasti autocesta, ali i svih drugih sektora za koje postoji interes privatnih investitora koji žele raditi zajedno s državom i njenim firmama i institucijama.

  ”Još jednom pozivam zastupnike svih stranaka u Parlamentu FBiH da daju podršku ovim zakonima, jer ovo ne smije biti predmet bilo kakvog političkog nadmudrivanja”, istaknuo je Nikšić.

  Pozivao je sindikat, radnike, nevladin sektor, udruženja umirovljenika i poslodavaca da uđu u koaliciju za usvajanje tih propisa.

  ”Ono što sam naučio radeći posao premijera jeste da su svi usponi i padovi, kao i sve nesuglasice u politici i vlasti, vezani za različite politike i programe. To je razlog zašto smo se odlučili da ove zakone predložimo kao paket i da pozovemo što veći broj ljudi da se uključi u proces njihovog usvajanja”, dodao je Nikšić.

  Izrazio je nadu da ćemo znati iskoristiti ovu priliku.

  ”Ukoliko se to ipak ne dogodi i to će biti jasna poruka svim građanima, tko je u ovoj državi zaista za više radnih mjesta, bolji položaj radnika i borbu protiv kriminala i uvođenje reda, a tko je na drugoj strani”, kazao je Nikšić.

  facebook komentari