Sutra sporazum DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a i NDP-a, HDZ će biti pozvan

27

Čelnici DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a i NDP-a unedjelju bi u Sarajevu trebali potpisati sporazum o suradnji, saznaje FTV. S tog sastanka bit će upućen poziv čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću da se priključi ovim strankama, koje bi trebale činiti okosnicu vlasti na državnom nivou. Prijedlog dokumenta, čije je potpisivanje zakazano za sutra u Sarajevu, kreirala je Demokratska fronta – Željko Komšić. Sa sadržajem dokumenta DF-a su se navodno već usuglasili čelnici SDA. Rukovodstvo Saveza za promjene RS je prihvatilo također dio sadržaja, a o detaljima će se usuglašavati na sutrašnjim sastancima.

Prijedlog DF-a

Pitanje broj jedan u dokumentu bit će Europske integracije, odnosno mehanizam koordinacije. Predlaže se da za svako aktualno pitanje u procesu EU integracija, a naročito izrade politika i strategija kao i usuglašenu implementaciju propisa, predsjedavajući Vijeća ministara saziva sastanak ekspertnih radnih skupina koje imenuje Vijeće ministara.

Kad je u pitanju Federacija planirano je ukidanje Federalnog ministarstva obrazovanja, a umjesto toga bi se osnovalo ministarstvo za europske integracije, dok bi nauka bila pridružena ministarstvu kulture i sporta. Kada su u pitanju ekonomske reforme, predložene su izmjene zakona o PDV-u.

“Ukidanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena, te pomjeriti rok za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu, za prethodni mjesec”, predlaže se u dokumentu. Planirano je i povećanje akciza na alkohol, duhan i duhanske prerađevine. Kada su u pitanju javna poduzeća predlaže se depolitizacija procesa izbora direktora i članova uprave Javnih poduzeća, ukidanje menadžerskih ugovora direktorima javnih poduzeća, javnih ustanova i poduzeća s većinskim državnim kapitalom. Također je planirano i ukidanje tzv. “bijelog kruha”, smanjenje plaće u organima uprave, Vlade i parlamenta.

Predložene su i mjere borbe protiv korupcije tako što bi bilo naloženo financijskim policijama da istraže poslovanje u svim poduzećima s većinskim državnim kapitalom.

Sutra sastanak

Naime, danas je već najavljeno kako će se sutra u Sarajevu održati sastanak delegacija SDA i Demokratske fronte. Sastanak se treba održati u 10 sati u zgradi Predsjedništva BiH. Čelnici ovih stranki Bakir Izetbegović i Željko Komšić već su se sastali ovaj tjedan. Izetbegović je tada nakon sastanka s Komšićem kazao da se dva-tri puta sreo s predsjednikom DF-a u posljednih 15 dana i “naravno da je bilo razgovora o mogućnosti koaliranja”.

– Dogovorili smo se da to može biti isključivo na bazi jednog jasnog programa koji će brzo omogućiti pokretanje zemlje iz ovog zastoja. Očekujekm Komšićev odgovor, oni će ponuditi još precizniji i konkretniji plan, no naredna dva dana očekujem njihov odgovor, rekao je Izetbegović. Komšić nakon njihovog sastanka tada nije davao izjave, a je li ovo njegovor odgovor oko koaliranja koji je pripremio, vidjet će se sutra nakon sastanka.

Inače, predsjednik HDZ-a BiH i novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, prema navodima medija, prepustio je SDA da izabere partnera koji bi bio treći član “bazične koalicije SDA- HDZ”.

R.I/ Dnevnik.ba

facebook komentari

 • Agromentum

  Uživajte u Bosanskom loncu!

  Sastojci za Bosanski lonac – za 8 – 10 osoba

  500 – 700 grama masnijeg junećeg, ovčijeg ili jarećeg mesa isečeno na kocke

  1 mala glavica kupusa – iseći je na 8 do 10 delova

  Pola kila krompira – iseckanog na kocke

  Pola kila tikvica

  300 grama graška

  4 glavice luka – iseći krupno glavice na 4 do 6 delova

  4 velike šargarepe – 2 isečene na kolutove i 2 šargarep izrendisana

  4 ploda bamije – iseckane na kolutove (ovoga nije bilo u JNA varijanti recepta)

  3 velike crvene paprike ili babure

  3 crvena paradajza – isečeni na krupne komade

  2 velika paštrnaka – isečena na kolutove

  2 velika peršuna sa sve listovima – isečeni na kolutove

  1 glavica belog luka

  2 kašike vegete

  1 kašika soli

  1 kašika slatke mlevene paprike

  1 kašičica bibera

  • ovo je srpski recept? 🙂 šta ako nemam ‘šargarepe’ ? 🙂

   • Agromentum

    Po srpskim receptima se dosta toga radi u BiH. Počev od politike pa do “bosanskog jezika” koji je napravljen po srpskom receptu. 🙂 HDZ će biti formalno dio vlade, ali do sad ništa nije postignuto od predizbornih obećanja. U koaliciju se ne ulazi ko guska u maglu nego se sa suprotnom stranom mora dogovoriti i vidjeti na koje ustupke je ona spremna. U svim zapadnim demokracijama je to opća praksa.

    • U koaliciju se još nije ušlo, koliko znam pregovori traju!

     ps.. može li poslužiti mrkva umjesto šargarepe, i da me ubiješ ne znam što je ‘grašak’ 🙂

     grah? ili?

     • Agromentum

      Pregovori su više formalnog nego supstancijalnog karaktera. A sad nešto o mrkvi koju ne mogu jesti: prošle godine me jedna moja prijateljica (iz Mostara) pitala ako hoću, napravit će sarmu. Mislim ja, ajde dobro Tuđman je dolazio često kod nje na domaće specijalitete pa sigurno mora bit dobro. Uvjet sam joj postavio da nema mrkve u sarmi. Kaže ona, malo će stavit, neću ni pripoznat. Kad je ona donila, bilo više mrkve neg’ mesa i riže. Srećom je stavila i komade suhog mesa, pa sam to pojeo.:) Ove godine se popravila i jednom napravila grah, bio je stvarno dobar. :))

     • wolf

      A sto nemore sargarepa ba.

     • wolf

      A sto nemore sargarepa ba.

     • cleuna

      To su one male,zelene bobice…kod nas i u Damaciji ih zovu biže.

    • Lupus

     ti i Čović možete jedan drugom pušiti kite i da se tako tješite…za drugo niste dorasli…opet naredne 4 godine kmečanje o majonezaciji

     • Agromentum

      Vidi susjeda! Po izražavanju bi se reklo da si prešao u Srbe – kao i ona dva političara.

     • Alan B’Stard

      Djesi kozna bolesti

  • wolf

   Bija jei u jna na meny,samo slabo je bilo ono prvo
   500-700 grama.Na kocke smo imali samo cukar :)))

  • peppermintt

   e di ovo nađe živ ti život 😛

   • Agromentum

    Sve što nije dobro, lako se more nać’. :))

    • peppermintt

     a što nisi lipo na naški napisao ?
     cccc….

     • Agromentum

      Ništa od toga nisam napisao nego ukro pa prinio. A šta ste dosadni i ti i Lilith… 🙂 Kad mi pošaljete Ričnik, bit će sve razumljivije… :))))

     • peppermintt

      di će mo poslat kad nemamo adrese :))) a potriban ti je :)))

     • Agromentum

      Nemoj se izvlačit’, napravit ću email za dvi minute ako treba, samo što odma moraš izbrisat, da se ne bi javila Signe i slične/slični. 🙂

     • peppermintt

      to poštom spremamo cvijetiću :)))

     • Agromentum

      A ja mislio faksom. :))) Imao jedan u firmi prije par dana rođendan pa poslao mail da za ručak ima kolača. A ja produžim taj mail u filijalu 200 km daleko. Odgovara mi šefica od te filijale da će doći na kolače, a ja joj napišem, ne treba dolazit, poslat ćemo joj faksom.

     • peppermintt

      :))))))

     • wolf

      Posaljite mu u praznoj kutiji od Faks-Helizim.
      More malo u dnu i faksa :))))

     • Alan B’Stard

      Nek isprinta na 3d printeru

     • wolf

      Zato ti moje 2 puta citas.Prvo brez kvacica,
      a i pismo nije po yusu.A titlove ti ba nemam :)))

     • Agromentum

      Piši voifi kako hoćeš. Nisam osoba kojoj su prioritet forma. 🙂

     • wolf

      salim se,ma naravno cu kako ocu 🙂

     • peppermintt

      opet novi avatar , s lipom vodom 🙂
      ma ja bi tebi našla bolji avatar ono malo žešći jel oćeš 😉