Sv. Misa zadušnica na Maclju i premijera filma »Macelj – titovo stratište«

1

U povodu 72. obljetnice jugokomunističkih zločina u Maclju u crkvi Muke Isusove, u nedjelju 4. lipnja, održat će se molitva Puta križa u 16.00 te sv. misa zadušnica za sve žrtve križnih puteva i maceljske mučenike u 17.00. Misno slavlje predvodit će pomoćni biskup zagrebački msgr. Mijo Gorski.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1.163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i jugokomunističkog režima u državi Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo.

Na lokalitetu Lepa Bukva ubijen je 21 svećenik, franjevac i bogoslov, u noći 4./5. lipnja 1945. Među njima su i trojica hercegovačkih franjevaca: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Zajedno s drugima pokopani su 2005. u crkvi Muke Isusove u Maclju.

Nažalost, surovo stratište Macelj još je itekako nepoznato hrvatskoj javnosti. O ovoj tematici ekipa Laudato televizije (LTV-a) snimila je film pod nazivom »Macelj – Titovo stratište« koji razotkriva strašnu istinu o zločinima u Maclju. Redateljica filma je Nada Prkačin, scenaristi Nada Prkačin i Damir Borovčak, a producenti Ksenija Abramović i dr. Stjepan Bačić.

Pretpremijera filma održat će se u Zagrebu, u četvrtak 1. lipnja, u kinodvorani CineStar Branimir centar, s početkom u 20.00. Ulaz je slobodan, a svoje mjesto na pretpremijeri moguće je osigurati podizanjem ulaznice na blagajni CineStara u Branimir centru u radnom vremenu, već od ponedjeljka 29. svibnja. Premijera filma bit će u Krapini, u petak 2. lipnja u 20.00, u Dvorani pučkog otvorenog učilišta, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13, a još jedna projekcija u Varaždinu u ponedjeljak 5. lipnja u 20.00, u Dvorani Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3.

Ulaz na svim ovim događanjima je također slobodan.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Gdje ste zlikovci komunistički i njihovi “ponosni” nasljednici SDP-ovci,koje-kakve antifa udruge koje nas “uče” moralu i humanosti, istovremeno svakog domoljuba optužujući za ustašstvo?! Otiđite i pogledajte na kakvoj ideologiji ste izniknuli i šta branite i propagirate!! Sram vas bilo,ako uopće znate za sram?!!