Svađa zbog Hrvata i Bošnjaka u Srpskoj

1

Izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog i hrvatskog naroda i dalje je na čekanju, a iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata tvrde kako će se to dogoditi nakon što se postigne dogovor o skupštinskoj većini i na razini BiH te kadrovskim mjestima u Vladi RS-a.

Šef kluba SNSD-a u parlamentu RS-a Radovan Višković rekao je danas novinarima da izbor potpredsjednika nije delegiran na sljedeću sjednicu, koja je zakazana za 10. prosinca, jer o tome nema političkog konsenzusa, ali odbacuje optužbe da se to pitanje uvjetuje.

U ovom sazivu parlamenta RS-a, kako je odlučeno, mogu se izabrati čak četiri potpredsjednika, iz Hrvata, Bošnjaka, zatim iz najveće opozicijske stranke, dok bi, kako je naveo Višković, i četvrta pozicija trebala pripasti nekom od srpskih zastupnika.

Višković priznaje kako bi mjesto bošnjačkog potpredsjednika trebalo pripasti jednom od zastupnika Koalicije Domovina, ali da s tom koalicijom o tome još nije postignut sporazum, kao ni za djelovanje na razini BiH.

”Iz tog razloga nismo u obvezi to raditi. Onog trenutka kada budemo imali dogovor, vršit ćemo i ono što je po zakonu predviđeno”, navodi Višković uz tvrdnju da to nije uvjetovanje, već „legalni zahtjevi strana“.

”Zašto bismo mi nešto radili kada to ne moramo u ovom trenutku. Onog trenutka kada budemo znali tko čini skupštinsku većinu na svim razinama u BiH, tako ćemo se opredijeliti i mi u RS-u”, naveo je Višković.

Na prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a Koalicija Domovina je predložila Senada Bratića za potpredsjednika, ali nije dobio glasove vladajuće većine, kao ni kandidat Domovine iz reda Hrvata.

Višković danas pita zašto bi skupštinska većina prihvatila hrvatskog kandidata za potpredsjednika kojeg predloži Koalicija Domovina, kada i u SNSD-u i SP-u imaju Hrvate zastupnike.

Izbor potpredsjednika parlamenta RS-a posvađao je zastupnika iz SNSD-a i SDS-a u entitetskom parlamentu.

Dok iz SNSD-a tvrde da će bošnjački i hrvatski potpredsjednici Narodne skupštine RS-a biti izabrani već na sljedećoj sjednici, u SDS-u smatraju da se taj izbor uvjetuje izborom izaslanika u Dom naroda PSBiH i Vijeće naroda RS-a.

Šef Kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica smatra da vladajuća većina nastavlja „s jednom vrstom trgovine kada su u pitanju te pozicije“.

On ne vidi razlog da se to radi, jer je Poslovnikom NSRS-a jasno propisano da konstitutivni narodi i opozicija moraju biti zastupljeni u rukovodstvu parlamenta.

”Vladajući kupuju sebi vrijeme kako bi se, najvjerojatnije, kontrolirao izbor izaslanika u Dom naroda PSBiH i Vijeće naroda RS-a. Drugog razloga nema”, rekao je Govedarica navodeći da je to neprimjereno, jer parlament RS-a nije dokraja konstituiran dok se ne izaberu i potpredsjednici. (fena)

facebook komentari