Pratite nas

Svaka moralna Vlada bi nakon ovakvih događaja odmah podnijela neopozivu ostavku

Objavljeno

na

Bez vaših potpisa za referendum Hrvatska bi nepovratno kliznula u ponore beznađa. Počeli smo bitne promjene, nastavimo zajedničkim naporom, poručili su predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (SOHV) zahvaljujući hrvatskom narodu, svakom pojedinačnom volonteru na prikupljanju potpisa za referendum, članovima svih braniteljskih udruga, te posebno pripadnicima manjina koji Hrvatsku zaista doživljavaju svojom Domovinom.

Tiskovna konferencija Stožera za obranu hrvatskog VukovaraTvrde kako je odluka Ustavnog suda politička te da je samo narod suveren, uz objašnjenje kako je Ustavni sud potvrdio sve jasne i nepobitne činjenice na koje SOHV ukazuje već godinu i pol dana.

To se, prije svega, odnosi na članak 8. UZPNM, jer je “Ustavni sud potvrdio stav SOHV-a i jasno obrazložio kako se ima čitati članak 8. UZPNM, poštivajući i potrebe većinskog naroda i manjina te naglašavajući posljedice velikosrpske agresije u devedesetim (toč. 32. st.1. odluke)”, navodi se u priopćenju.

Ustavni sud je potvrdio stavove SOHV te jasno ukazao kako postoje dva prava nacionalnih manjina koja se moraju primjeniti na cijelom području lokalne samouprave i ne mogu se izuzeti ili smanjivati, a to su pravo pripadnika nacionalnih manjina na služenje svojim jezikom u postupcima pred tijelima državne uprave prvog stupnja, pred ustrojstvenim jedinicama središnjih tijela državne uprave koja postupaju u prvom stupnju, pred sudbenim tijelima prvog stupnja, državnim odvjetništvima i državnim pravobraniteljstvima prvog stupnja, javnim bilježnicima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, a koji su ovlašteni postupati na području općine ili grada koji su u ravnopravnu službenu uporabu uveli manjinski jezik i pismo (članak 5. točka 3. ZUJiPNM-a), i pravo pripadnika nacionalnih manjina na dobivanje javnih isprava i na jeziku i pismu nacionalne manjine (članak 9. točka 1. i članak 18. stavak 1. točka 1. ZUJiPNM-a).

“Sva ostala prava mogu se ograničiti, ne primijeniti, izuzeti ili primjeniti mjestimično”, stoji u priopćenju te dodaju kako odluka suda potvrđuje da je sadašnji ZPNM dovoljan okvir za razumne.

Pojasnili su kako SOHV godinu i pol dana traži od Predsjednika RH, Vlade RH, Sabora RH stručnu i javnu raspravu o prijeporima. “Proglašavani smo barbarima i neukima. Ljude su učinili invalidima. Zar je trebalo čekati Odluku Ustavnog suda?”, pitaju predstavnici Stožera.

Ističu kako je upravo SOHV nebrojeno puta ukazao da prisilom i nasiljem ministarstva i Vlada RH krše i pogrešno tumače svoju nadležnost u primjeni ZoSUJiPNM, te da je Ustavni sud je Vladi RH naložio izmjenu Zakona i pronalaženje prikladnih mehnizama u primjeni.

Napominju kako je Ustavni sud naložio Vladi RH da ne primjenjuje ZoSUJiPNM do izmjena zakona po načelima Odluke US, te da Ustavni sud još jednom naglašava neutemeljenost represije i prisile samom duhu zakona na što smo u više navrata upozoravali.

“Povećanje praga na 50% nije protuustavno i nije razlog odbijanja referendumskog prijedloga: Ustavni sud RH, jasno potvrđuje politički karakter Odluke priznanjem ovih činjenica”, priopćili su iz Stožera.

Objasnili su i kako je dopunski glas nacionalnih manjina privremenog karaktera i kako je SOHV u tri navrata ukazao na potrebu javne i stručne rasprave svih sastavnica društva u kvalitetnoj izmjeni manjinskog zakonodavstva.

U priopćenju se navodi kako je učinjen moratorij na hrvatsku povijest prešutnim ignoriranjem zakona: Ustavni sud je provjerio argumente SOHV, utvrdio činjenično stanje i ukazao na prešutno stanje korištenja sive zone zakona. Moratorij na učenje suvremene hrvatske povijesti je trebao prestati davne 2003.

“Moratorij vojne obveze srpskim mladićima – znak dobre volje većinskog naroda, Ustavni sud potvrđuje navode SOHV i naglašava da je moratorij unatoč formalnom isteku produžen odlukom ministra obrane 15.siječnja 2000. na još godinu dana”, kazali su predstavnici Stožera.

Slijedom navedenih činjenica sugeriraju ministru uprave Arsenu Bauku da po Odluci Ustavnog suda i najavi predsjednika Stožera Tomislava Josića, osobno u Vukovaru skine postavljene dvojezične/dvopisane ploče te tako konačno osigura konstruktivne uvjete za život Vukovaraca i novi dijalog na načelima dobre volje.

“Bilo bi pravedno da mu asistira premijer Milanović”, smatraju u Stožeru.

Dodaju kako se i predsjednik RH, predsjednik Vlade RH, predsjednik Sabora RH, ministar uprave RH imaju obvezu duboko ispričati svima koje su represijom i prisilomu ovom slučaju povrijedili, onima koje su učinili invalidima osigurati odštetu, rehabilitirati nepravedno i protuzakonito otpuštene i prekinuti sudske sporove po ovoj temi.

Zaključuju kako bi svaka moralna Vlada nakon ovakvih činjenica i događaja odmah podnijela neopozivu ostavku.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati