Svaki treći zaposlenik u BiH “radi” u javnoj upravi

  2

  birokracijaDa BiH ima najbrojniji i najglomazniji birokratski aparat ne samo u Europi nego i u svijetu, već je odavno poznato.

  No, kada se pojedinačno “pretresu” tijela javne uprave, raznorazne javne ustanove, agencije i fondovi koji “pojedoše” većinu novca iz proračuna, jasno je da je vrijeme da se nešto treba mijenjati.

  Statistički podaci govore da je u BiH, na državnom, entitetskim, županijskim te lokalnim upravama i Brčko Distriktu zaposleno čak 184.148 ljudi!

  Prema projekcijama javnih proračuna do 2015. godine, ovaj broj će rasti, što je bila praksa i ranije.

  Po podacima Agencije za statistiku BiH, prošle godine je broj zaposlenih u pravnim subjektima u BiH iznosio 685.294 osoba, skoro svaka treća zaposlena osoba je činovnik.

  Od 2008. do prošle godine. u gospodarstvu je posao izgubilo 37.182 ljudi. U istom razdoblju, u sektorima javne uprave, socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, dakle, onim što se financiraju iz proračuna i izvanproračunskih fondova, posao je dobilo novih 15.690 ljudi.

  Prema projekcijama MMF-a, ukupna izdvajanja za javni sektor u 2013. su 3,312 milijardi KM za plaće i naknade te 2,833 milijarde za materijalne troškove. To je ukupno 6,145 milijardi KM ili 23% ukupnog BDP-a.

  Ako tome dodamo da se samo s razine središnje vlade na subvencije javnim poduzećima godišnje izdvoji oko 400 milijuna KM, onda troškovi postaju i veći, te su sve veći troškovi javnog sektora jedan od glavnih uzroka deficita na svim razinama.

  Zanimljivi su i podaci o broju zaposlenih kako u službama federalne Vlade tako i u deset županija. Izvješća preciziraju da je samo pri Vladi, ne računajući ministarstva, zaposleno 94 ljudi. S 15 ministarstava, koja zapošljavaju od 36 do 260 radnika, u federalnoj Vladi je zaposleno još oko 1000 osoba.

  Raspoređeni su u oblastima koje se financiraju iz proračuna i na koje se troši oko 216 milijuna godišnje za plaće. Za županije nitko nema precizne podatke o broju zaposlenih.

  Neslužbeno, administracija i uprava u deset županija te poduzeća i ustanove koje se financiraju iz županijskih proračuna zapošljavaju najmanje 50.000 ljudi.

  Prema posljednjim statističkim podacima, u rs-u je udjel činovnika još veći, radi 239.986 radnika, a od toga broja 73.559 je u javnom sektoru.

  Još se procjenjuje da je u 78 općina u FBiH, zatim 61 općini u RS te gradskim upravama i službama Brčko Distrikta, Sarajeva, Banje Luke i Mostara, kao i “pratećim” općinskim administrativnim ustanovama zaposleno još najmanje 10.000 ljudi.

  večernji list

  facebook komentari

  • peppermintt

   normalno, to je vjerni glasački stroj.

   Evo toliki ih je broj a ubiješ se dok bilo što izvadiš od papirologije . Svugdi jednako, il je pauza il su nenadležni il im je gužva dođite sutra..nevjerojatno. Mislim se evo, imaš radno vrime od 8-15 , a onda imaš radno vrime sa strankama najčešće od 11-13 , pa imaš pauzu za doručak. I svudi redovi, otić u CIPS izvadit bilo što je horor.

   nisan za agresiju ali zaprave dok se ne krene malo jače dignit glas neće se to uredit ….a opet kaj im moreš samo ti zapriti vidit ćeš ti moj je tata glavni čovik izstranke:P

   • danas čitam u tisku, da Hrvatska npr ima 60tak vladinih raznoraznih agencija, samo u zadnjih deset godina otvoreno ih je35, sve nešto kao vezano uz EU, pristup, pa fondovi… uglavnom odmah mi je pao na pamet davor jurkotić sa jednim pozivom: priložit ću video. Mislim da i BiH također očekuje povećanje broja agencija, institucija, službi… http://youtu.be/aRnObNBuxCc?t=4s