Svakih 11 sekundi u Europi se izvrši jedan pobačaj

0

TRIBINA ‘PRIZIV SAVJESTI I ABORTUS’

U organizaciji Obiteljske stranke u prostorima Tribina grada Zagreba, održana je u utorak 24. veljače tribina na temu „Priziv savjesti i abortus“ na kojoj su govorili Ante Čaljkušić, predsjednik inicijative „40 dana za život“, Zvonko Franc, teolog te Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke.

„Svojim bdijenjem i molitvama pred bolnicama mi smo posljednji znak majkama i očevima koji su naumili učiniti pobačaj. Mi smo znak koji im kaže nemojte to učiniti. Također mi smo znak doktorima i medicinskim sestrama koji rade pobačaje da to ne čine. Mi smo znak i političarima koji zagovaraju smrt da to ne čine.“, rekao je u uvodu Ante Čaljkušić zahvalivši Obiteljskoj stranci što je podržala inicijativu.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima, Čaljkušić je naveo da je inicijativa do sada rezultirala spašavanjem 9699 života djece od pobačaja, 107 radnika u klinikama za pobačaje je dalo otkaz, a 60 klinika za pobačaje je zatvoreno.

U 43 europske zemlje u godini dana se počini 2,9 milijuna pobačaja

U nastavku tribine, Zvonko Franc je u svom izlaganju iznio podatke dr. Lole Velarde, predsjednice Europske mreže Instituta za obiteljsku politiku o demografskom stanju u europskim zemljama. Kao najveći razlog demografskog deficita u Europi, istraživanje je prokazalo pobačaj. U 43 europske zemlje u godini dana se počini 2,9 milijuna pobačaja, odnosno svakih 11 sekundi jedan pobačaj, 327 pobačaja svaki sat, 7846 pobačaja svaki dan. U Europi svako četvrto začeće završi pobačajem. Pobačaj je prvi uzrok smrtnosti u Europi.

tribina priziv savjesti

Govoreći o slobodi savjesti, Mate Knezović je u svojem izlaganju podsjetio da su kršćanima na raspolaganju snažni pravni instrumenti koji jamče slobodu savjesti, no čini se da ih ne znamo efikasno koristiti.

„Najviši pravni akt u Republici Hrvatskoj je Ustav Republike Hrvatske. Već čl. 3. jamči slobodu, dapače ona je prva u tom članku koji navodi koje su najviše vrednote ustavnog poretka. Sloboda, svakako, podrazumijeva i slobodu savjesti. Sloboda se spominje i u nizu drugih odredbi Ustava RH, no osobito je Članak 40. Zajamčio slobodu savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja. Znamo da mnogi danas u Hrvatskoj žele ograničiti u praktičnom i javnom životu ove slobode”, istaknuo je Knezović.

“Ustav i drugi najviši pravni akti zabranjuju ubojstvo nevinog ljudskog bića i po Ustavu, Europskoj konvenciji i Deklaraciji UN iz 1948. Abortus je zločin i on je ilegalan te su svi abortusi, i druga mehanička ili farmaceutska sredstava koja dovode do uklanjanja već začetog ljudskog bića, zločin” zaključio je Knezović.

[ad id=”40551″]

facebook komentari