Pratite nas

Događaji

Svakih 11 sekundi u Europi se izvrši jedan pobačaj

Objavljeno

na

TRIBINA ‘PRIZIV SAVJESTI I ABORTUS’

U organizaciji Obiteljske stranke u prostorima Tribina grada Zagreba, održana je u utorak 24. veljače tribina na temu „Priziv savjesti i abortus“ na kojoj su govorili Ante Čaljkušić, predsjednik inicijative „40 dana za život“, Zvonko Franc, teolog te Mate Knezović, predsjednik Obiteljske stranke.

„Svojim bdijenjem i molitvama pred bolnicama mi smo posljednji znak majkama i očevima koji su naumili učiniti pobačaj. Mi smo znak koji im kaže nemojte to učiniti. Također mi smo znak doktorima i medicinskim sestrama koji rade pobačaje da to ne čine. Mi smo znak i političarima koji zagovaraju smrt da to ne čine.“, rekao je u uvodu Ante Čaljkušić zahvalivši Obiteljskoj stranci što je podržala inicijativu.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima, Čaljkušić je naveo da je inicijativa do sada rezultirala spašavanjem 9699 života djece od pobačaja, 107 radnika u klinikama za pobačaje je dalo otkaz, a 60 klinika za pobačaje je zatvoreno.

U 43 europske zemlje u godini dana se počini 2,9 milijuna pobačaja

U nastavku tribine, Zvonko Franc je u svom izlaganju iznio podatke dr. Lole Velarde, predsjednice Europske mreže Instituta za obiteljsku politiku o demografskom stanju u europskim zemljama. Kao najveći razlog demografskog deficita u Europi, istraživanje je prokazalo pobačaj. U 43 europske zemlje u godini dana se počini 2,9 milijuna pobačaja, odnosno svakih 11 sekundi jedan pobačaj, 327 pobačaja svaki sat, 7846 pobačaja svaki dan. U Europi svako četvrto začeće završi pobačajem. Pobačaj je prvi uzrok smrtnosti u Europi.

tribina priziv savjesti

Govoreći o slobodi savjesti, Mate Knezović je u svojem izlaganju podsjetio da su kršćanima na raspolaganju snažni pravni instrumenti koji jamče slobodu savjesti, no čini se da ih ne znamo efikasno koristiti.

„Najviši pravni akt u Republici Hrvatskoj je Ustav Republike Hrvatske. Već čl. 3. jamči slobodu, dapače ona je prva u tom članku koji navodi koje su najviše vrednote ustavnog poretka. Sloboda, svakako, podrazumijeva i slobodu savjesti. Sloboda se spominje i u nizu drugih odredbi Ustava RH, no osobito je Članak 40. Zajamčio slobodu savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja. Znamo da mnogi danas u Hrvatskoj žele ograničiti u praktičnom i javnom životu ove slobode”, istaknuo je Knezović.

“Ustav i drugi najviši pravni akti zabranjuju ubojstvo nevinog ljudskog bića i po Ustavu, Europskoj konvenciji i Deklaraciji UN iz 1948. Abortus je zločin i on je ilegalan te su svi abortusi, i druga mehanička ili farmaceutska sredstava koja dovode do uklanjanja već začetog ljudskog bića, zločin” zaključio je Knezović.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati