Svako peto dijete sastalo bi se s strancem

2

Dvoje od troje djece prije nego što navrši 13 godina života otvori svoj Facebook profil. Od 93 posto ispitane djece, koliko ih ukupno ima vlastiti profil, četvero od njih pet u svojoj obitelji nema pravila o sigurnom korištenju te društvene mreže, pokazalo je istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba

Na uzorku od 1.489 djece u Hrvatskoj u osnovnim i srednjim školama, koliko ih je sudjelovalo u ovom istraživanju u dobi od 11 do 18 godina, pokazalo se kako gotovo polovina njih pregledava svoje Facebook profile za vrijeme nastave te da svako peto dijete na Facebooku provodi više od tri sata dnevno.

Većina ispitane djece ima između 300 i 500 ‘prijatelja’ na svom profilu, a u slučaju da ih nepoznata osoba pozove na susret, 18 posto djece navodi kako bi možda pristalo naći se, dok se osam posto djece već našlo u takvoj situaciji i otišlo samo na sastanak, navodi Glas Slavonije.

‘Posebice nam je važan dobiveni podatak kako bi 95 posto djece najradije provodili svoje slobodno vrijeme družeći se s prijateljima, ili u slobodnim aktivnostima i sportu, a zapravo svako peto dijete provodi više od tri sata dnevno na Facebooku. Ovi rezultati upućuju na potrebu djece da im omogućimo i druge oblike provođenja slobodnog vremena u druženju s vršnjacima’, komentiraju istraživanje u Hrabrom telefonu i Poliklinici.

‘Izloženost nasilju na Facebooku najčešća je kod djece u dobi od 15 do 16 godina. Svako peto dijete nekoliko je puta ili često primilo uvredljive poruke putem Facebooka. Iako je i kod djece žrtava i kod počinitelja nasilja, u odnosu na djecu koja nemaju to iskustvo, nađeno više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja, kod djece koja su istovremeno i žrtve i počinitelji nasilja dobivene su najizraženije emocionalne i poteškoće u ponašanju’, upozorava prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Glas Slavonije

facebook komentari

  • peppermintt

    šta će na fejsu, razbaci lopte , reketa il gume , školice , gonje zaigraj

    danas su se bolesnici s dječijih igrališta preselili u virtualu savršeno skrovito mjesto za takve.

  • peppermintt

    šta će na fejsu, razbaci lopte , reketa il gume , školice , gonje zaigraj

    danas su se bolesnici s dječijih igrališta preselili u virtualu savršeno skrovito mjesto za takve.