Pratite nas

Religija i Vjera

SVE MANJI IQ: Ljudi sve gluplji, tehnologija sve pametnija

Objavljeno

na

Možda je tehnologija koju osmišljavamo sve “pametnija”, ali novo je istraživanje pokazalo da je ljudska inteligencija globalno u opadanju.

Točnije, istraživači su došli do podataka da su suvremeni “zapadnjaci” izgubili 14 bodova IQ-a u prosjeku u odnosu na one koji su živjeli u viktorijansko doba.

Razlog tom opadanju, tvrdi jedan od pokretača istraživanja, dr. Jan te Nijenhuis, profesor psihologije na amsterdamskom Sveučilištu, jest činjenica da žene s višim kvocijentom inteligencije imaju manje djece od onih s nižim kvocijentom inteligencije. Ovo nije prvi put da se na taj način povezuje kvocijent inteligencije i sklonost k reprodukciji, ali to nije niti prvi dokaz o potencijalnom opadanju ljudske inteligencije, tvrde te Nijenhuisovi kolege, to se dogodilo puno ranije:

“Smanjenje ljudske inteligencije (ako je do njega uopće došlo) počelo je u vrijeme kad je prirodna selekcija postala opuštenija”, kazao je dr. Gerald Crabtree, profesor patologije i razvojne biologije na Stanfordu i dodao: “To se dogodilo kad su naši preci počeli živjeti u gradovima i imali osiguranu opskrbu hranom”.

S druge strane, dr. te Nijenhuis i njegovi suradnici proučavali su rezultate 14 istraživanja o inteligenciji provedenih između 1884. i 2004. godine, uključujući i jedno koje je proveo Sir Francis Galton, engleski antropolog i rođak Charles Darwina. Svako od tih istraživanja ispitivalo je takozvanu vizualnu reakciju ispitanika (koliko im je dugo trebalo da pritisnu tipku kao reakciju na viđenu stimulaciju). Vrijeme potrebno za reakciju odražava brzinu mentalnog procesuiranja osobe te se smatra glavnim pokazateljem ukupne inteligencije, piše Huffington Post.

Krajem 19. stoljeća prosjek vizualnih reakcija bio je oko 194 milisekunde, pokazale su analize. U 2004. ta se brojka popela na 275 milisekundi. I iako su sprave koje su mjerile vrijeme krajem 19. stoljeća bili puno manje precizne nego one koje se upotrebljavaju danas, dr. te Nijenhuis tvrdi da su ti podaci itekako usporedivi.

Neka su druga istraživanja pokazala znatni rast ukupne inteligencije od 1940-ih naovamo, a taj se fenomen naziva Flynnovim efektom. Ali, te Nijenhuis objašnjava da Flynnov efekt odražava utjecaj faktora okoline, kao što su bolji edukacijski sustavi, higijena i prehrana, te na taj način “kamuflira” stvaran pad genetski naslijeđene inteligencije u zapadnomu svijetu.

A razlozi za to možda leže i u nekima od stvari za koja su tijekom godina razna istraživanja pokazala da su kobne po našu inteligenciju. Na jednom ih je mjestu sakupio MSN, a mi vam donosimo neka od njih.

STVARI KOJE NAS ČINE GLUPIMA I SMANJIJU NAŠU INTELIGENCIJU
Pametni telefoni

Iako nisu smartphoneovi ono što nas stvarno zaglupljuje, to se može reći za nešto što nam oni omogućavaju, a to je “multitaskanje”. Dr. Sandy Chapman, voditelj Centra za zdravlje mozga iz Dallasa kaže: “To nas zadržava na konstantnoj razini rastresenosti pa sve o čemu razmišljamo ima kraći rok trajanja, brže se izmjenjuje i nije promišljeno. I to nas čini glupljima”.

Nasilje u obitelji

Istraživanje na bostonskom sveučilištu pokazalo je da nas nasilje u obitelji ne oštećuje samo emotivno – ono oštećuje i naš IQ. Ono je provedeno na 1000 pari blizanaca i pokazalo je da su oni koji svjedoče ili su žrtvama nasilja u obitelji imaju u prosjeku osam bodova niži kvocjent inteligencije od onih koji odrastaju u mirnom okruženju.

Žvakaće gume

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu iz 2011. godine pokazalo je da žvakaće gume imaju “utjecaj na kratkoročno pamćenje”.

Život u gradu

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu bavili su se činjenicom koliko život u gradskoj vrevi utječe na našu inteligenciju. Zaključili su da oni koji su u njihovom eksperimentu šetali gradom imaju puno gore pamćenje, više poteškoća s učenjem i probleme sa zadržavanjem pažnje od onih koji su šetali prirodom.

Loša ventilacija

Studija provedena na Berkeleyju pokazala je da ugljikov dioksid utječe i na našu pamet. Istraživanje je provedeno na rješavačima raznih testova, a što je manje CO2 bilo u prostoriji, oni su bili uspješniji u rješavanju.

Stres

Baš kao i kod nekih prijašnjih primjera, stres uzrokuje rastrojenost pa nas tako i zaglupljuje. Osim toga, stresne situacije mogu “smanjiti broj veza između neurona u mozgu te tako smanjiti našu učinkovitost u sličnim situacijama u budućnosti”, tvrde istraživači s Yalea.

Sastanci

“Djelovanje u grupi može smanjiti inteligenciju, pogotovo kod žena”, tvrde iz Virginia Techa, navodeći da se to događa zbog gubitka individualnosti i potrebe da pazimo što ćemo reći te tako smanjujemo svoje prave kapacitete.

E-mail

Loša je vijest da ako stalno provjeravate elektroničku poštu postajete sve gluplji. To je vezano u ranije naveden razlog: stres. Stalno provjeravanje e-maila dovodi nas u stresne situacije i smanjuje koncentraciju.

Pušenje “trave”

Iako su istraživanja koja se bave proučavanjem učinka marihuane na organizam redovito proturječna, sa Sveučilišta Duke poručuju da konzumiranje kanabisa u velikim količinama u razvojnim adolescentskim godinama uzrokuje “neuropsihološko opadanje u području osnovnog funkcioniranja, čak i unatoč godinama učenja koje će možda uslijediti”. Osim toga, tvrde da čak i ako prestanete pušiti – IQ vam se neće oporaviti.

Brza hrana

Djeca koja jedu velike količine brze hrane neće imati samo problema s debljinom i zdravljem, bit će i manje bistra od one koja se hrane zdravo, tvrdi istraživanje provedeno na londonskom sveučilištu.

izvor: index.hr,youtube.com /uredio: nsp

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Papa Franjo je kanonizirao 35 rimokatoličkih svetaca, uključujući i troje djece koja su ubijena u 16. stoljeću u Meksiku, a smatraju se prvim mučenicima koji su ubijeni zbog svoje vjere u Novom svijetu, javlja Reuters.

Papa Franjo je sazvao i sinod, sastanak biskupa iz šire amazonske regije, a kako bi razgovarali o stanju crkve i široj regiji koja uključuje Brazil, Venecuelu, Ekvador, Kolumbiju, Boliviju, Peru i Surinam.

Također, kanonizirao je još 30 mučenika koji su u 17. stoljeću ubijeni u Brazilu, uljučujući i dvojicu portugalskih misionara koje su ubili Holanđani u vrijeme progona Katolika.

facebook komentari

Nastavi čitati