Pratite nas

Hrvatska

Svečana sjednica u Saboru u povodu 25 godina priznanja Republike Hrvatske

Objavljeno

na

U povodu obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskog saboru održana je svečana sjednica.

Uz zastupnike na svečanoj sjednici su i potpredsjednici te ministri Vlade RH, bivši predsjednici RH, bivši predsjednici Hrvatskog sabora, predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, sudbene vlasti, akademske zajednice, sndikata, udruga te ostali ugledni predstavnici javnog i političkog života, javlja HRT

Nazočne je pozdravio potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, a potom im se obratio premijer Andrej Plenković.

RH je 15. siječnja 1992. priznalo 12 država EZ-a. Prisjećamo se tih dana, kada smo se za samostalnost i suverenost borili. Hrvatski su se branitelji za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske borili nemjerljivom požrtvovnošću.

U danima stradanja i razaranja ključno je bilo jedinstvo hrvatskog naroda. Značajan doprinos priznanju dala je hrvatska diplomacija. Glavni argument tada bila je istina, kazao je Plenković i nabrojao koje su države prve priznale Hrvatsku i napomenuo da su je do kraja siječnja tada priznale 44 države.

Međunarodno priznanje ispunilo je hrvatski narod u domovini i svijetu ponosom  te potvrdilo njegovu samosvijest o povijesnoj, kulturnoj, civilizacijskoj i političkoj pripadnosti vrijednostima zapadnih demokracija, kazao je i izrazio još jednom zahvalnost svima koji su sudjelovali u doprinosu razvoja Republike Hrvatskoj te svima čestitao 25 godina međunarodnog priznanja RH.

Potom se uglednicima obratio predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Obilježavamo povijesni trenutak, kazao je između ostalog. Zahvaljujemo državama koje su od početka čvrsto stajale uz Republiku Hrvatsku.

Ne zaboravimo da je međunarodno priznanje RH stekla za vrijeme Domovinskog rata kada je trećina države bila okupirana. Zahvaljujem svima onima koji su dali svoje živote i uložili ogromne napore za RH. Iznimno je važna i uloga prvog predsjednika RH Franje Tuđmana, dodaje. Naša domovina zaslužuje da može biti i u europskom i svjetskom vrhu, izjavio je između ostalog Petrov.

Nazočnima se potom na hrvatskom jeziku obratio Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća. Prošle godine ljetovao sam u Opatiji. Šećući Opatijom pronalazio sam mnoge poljske tragove.

Nitko bolje ne može razumjeti hrvatsku povijest od Poljaka, niti poljsku od Hrvata, kazao je Tusk. Znam koliko vam znači neovisnost. Platili ste visoku cijenu. Niste nas iznevjerili, dobro ste iskoristili 25 godina. Uspjeli ste narod zaštititi od mržnje. Europa visoko cijeni vaš političku zrelost, rekao je Tusk.

Imate svako pravo biti ponosni na 25. Europa je ponosna na vas i vaša postignuća. Zato bih vas, kao vaš prijatelj i Poljak, podsjetio na vašu himnu i izrecitirao nekoliko stihova.

Potom se svima obratila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Donaldu Tusku poručila da ni najveći hrvatski domoljub ne bi mogao izgovoriti ovoliko lijepih riječi, kao što je to učinio on.

Nakon što je Republiku Hrvatsku priznalo nekoliko država, najsnažnije je odjeknulo priznanje Svete Stolice.Hrvatska je bila napadnuta izvana i iznutra s ciljem da se na njenom teritoriju stvori velika Srbija.

Pokazali smo da je hrvatski narod pobjednički narod, a Hrvatska vojska pobjednička vojska. Ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve. Posebnu zahvalnost trebamo uputiti hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, tadašnjoj vladi nacionalnog jedinstva, kazala je predsjednica između ostalog.

facebook komentari

Hrvatska

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska će prilikom odabira borbene eskadrile koja će zamijeniti islužene ruske MiG-ove 21 voditi računa ne samo o karakteristikama i sposobnostima zrakoplova već i o strateškom partnerstvu, cijeni te poslovno-gospodarskoj suradnji, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević nakon razgovora sa švedskim kolegom Peterom Hultqvistom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom susreli su se danas, u ponedjeljak, 25. rujna 2017., u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Kraljevine Švedske Peterom Hultqvistom s izaslanstvom.

Ministar Krstičević i ministar Hultqvist su izrazili zadovoljstvo napretkom bilateralne suradnje dviju zemalja, koja se odražava ponajprije kroz suradnju u okviru Europske unije.

Ministar Krstičević zahvalio je švedskom ministru Hultqvistu na dolasku u Hrvatsku i upoznao švedsko izaslanstvo s razvojem hrvatskog sustava nacionalne sigurnosti u kontekstu donošenja nove Strategije nacionalne sigurnosti. “Republika Hrvatska je prepoznala važnost izmijenjene sigurnosne paradigme i usvojila Strategiju nacionalne sigurnosti, a očekujemo i donošenje novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i ovom prilikom želim zahvaliti kolegama iz Švedske na sugestijama i pomoći u izradi ovih važnih dokumenata”, istaknuo je ministar Krstičević.

Također, ministar Krstičević rekao je kako je Švedska značajan gospodarski partner Hrvatske s područja Skandinavije, te da je Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj bilateralnih gospodarskih odnosa.

Švedski ministar Peter Hultqvist izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i istaknuo kako i Švedska ulaže značajna sredstva u obranu i u razvoj novih sposobnosti.

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji. Ministar Krstičević naglasio je kako “stalno promjenjiva sigurnosna paradigma traži od nas da budemo još bolji i spremniji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima današnjice”, a ministri su se složili da je važno pronaći nove načine kako bi se bolje suočili s novim sigurnosnim izazovima.

Ministri su također razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Švedska jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom.
Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. „Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku. Potrebna je i poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane. “

Također, tijekom sastanka se razgovaralo i o mogućnostima buduće suradnje u kontekstu razmjene iskustava pri implementaciji ciljeva sposobnosti.

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, švedski ministar obrane s izaslanstvom će se susresti i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati