Pratite nas

Događaji

Svečani ispraćaj 6. hrvatskog kontingenta u Afganistan

Objavljeno

na

U petak navečer u Afganistan odlazi 6. hrvatski kontingent (HRVCON) s 91 pripadnikom Oružanih snaga te 22 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, a na svečanom ispraćaju u vojarni “Pukovnik Marko Živković“ na zagrebačkom Plesu predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović  poručila im je da svojim radom i izvršavanjem zadaća budu “mali veleposlanici Hrvatske”.

Predsjednica je u obraćanju 6. kontingentu HRVICON-a istaknula važnost dugogodišnjega i kontinuiranoga sudjelovanja pripadnika hrvatskih OS u međunarodnim misijama mira te napomenula kako njihovo sudjelovanje potvrđuje Hrvatsku kao odgovornoga i punopravnoga međunarodnog saveznika i pridonosi jačanju međunarodnoga ugleda zemlje te upozorila da se zbog promjena nastalih u međunarodnom sigurnosnom okruženju, Hrvatska danas brani i u Afganistanu.

“Svi smo svjedoci toga kako se međunarodno okružje mijenja, kako se prijetnje usložnjuju i Hrvatska se doista danas brani i u Afganistanu”, rekla je te se obratila pripadnicima 6. HRVCON-a. “Od vas tražim predan rad i izvršavanje zadaća i misije, uzorno ponašanje, izlaganje pogibelji i preuzimanje uloge malih veleposlanika RH”.

Kontingent kojim zapovijeda brigadir Dražen Čovran uključuje 91 pripadnika OS RH, od kojih su četiri žene te 22 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja – 17 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika OS Albanije, dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine te jednog pripadnika Armije Makedonije.

Svečanosti ispraćaja nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanici Albanije i SAD-a te članovi obitelji pripadnika kontingenta.

Ministar obrane Krističević uvjeren je da će pripadnici ovog, kao i svih prijašnjih kontingenata OSRH u misiji Resolute Support i operaciji ISAF, dati svoj vidljiv doprinos izgradnji mira i institucija Islamske Republike Afganistan te podsjeća na brojne dosadašnje pohvale zbog iskazane profesionalnosti i sposobnosti, kako od visokih dužnosnika misije tako i od državnih dužnosnika Afganistana.

“Pronosite i u Afganistanu duh pobjedničke hrvatske vojske i budite u punom smislu predstavnici jedine nam domovine, Hrvatske“, poručio je pripadnicima kontingenta.

I general zbora Šundov ističe da je svaki dosadašnji hrvatski kontingent ostavio u Afganistanu pozitivan trag te je uvjeren da će tako biti i sada s pripadnicima 6. HRVCON-a kojima je poručio da budu dostojni predstavnici svoj domovine i Oružanih snaga.

Zapovjednik kontingenta, brigadir Čovran, kojem je ovo prvi odlazak u Afganistan, naveo je da su svi pripadnici kontingenta prošli kroz zahtjevnu pripremu i obuku te da su dobar tim. “Tražim od vas da odgovorno i profesionalno obavljate svoje zadaće te da u Afganistanu ponosno nosite hrvatsku odoru i nacionalna obilježja”, poručio je.

Pripadnici kontingenta savjetovat će Afganistanske nacionalne obrambene sigurnosne snage (ANDSF), bit će angažirani u snagama za zaštitu savjetničkih timova te na stožernim dužnostima u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (TAAC-N) i NATO zapovjedništvu u Kabulu, gdje će preuzeti dužnosti od 5. hrvatskog kontingenta.

Misija Resolute Support započela je 1. siječnja 2015. godine, a primarni cilj joj je obuka i savjetovanje Afganistanskih sigurnosnih snaga. Početkom djelovanja misije Resolute Support završila je dotadašnja misija ISAF pod vodstvom NATO-a, u kojoj su pripadnici OS RH sudjelovali od veljače 2003. godine.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati