U dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održava se večeras svečani koncert pod nazivom “Moja domovina”. Koncert je svojevrsna središnja proslava obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske. Na koncert su došli predsjednici Vlade i Sabora, te predsjednica države, svi ministri iz Vlade RH, potpredsjednici Sabora, predsjednik Ustavnog suda, pojedini bivši članovi Vlade nacionalnog jedinstva, crkveni vjerodostojnici, predstavnici braniteljskih udruga, a u ime udruge U ime obitelji na koncert je pozvana i dr. Željka Markić.

Obraćajući se nazočnima premijer Andrej Plenković poručio je kako je, pripremajući se za koncert – čitao dio arhive prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovu korespondenciju s akterima međunarodne zajednice. “Njegova ljubav i elan te velika državnička vještina hrvatske diplomacije dovela je do renesanse hrvatske države”, poručio je Plenković. Posebno je zahvalio braniteljima čija je žrtva utkana u to postignuće. “Danas mislim da kao društvo moramo težiti istini o našoj prošlosti, moramo dijalogom rješavati probleme svakodnevice i moramo graditi konsenzus o razvojnim gospodarskim smjernicama hrvatske budućnosti”, poručio je premijer koji je svoje izlaganje završio riječima: Živjela Hrvatska!

“Okupili smo se da proslavimo datum kada smo dobili političku potvrdu za pravednu obranu naših domova i silnih žrtava koje su podnesene, datum koji je značio povijesnu prekretnicu nakon teškog puta do prepoznavanja i priznavanja Hrvatske kao međunarodnog subjekta. Euroatlantski u potpunosti integrirana Hrvatska danas je vjerodostojan partner i jamac stabilnosti i mira u ovom području Europe. Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske nam daje i vjeru i nadu da ćemo moći prijeći svaku prepreku. U spomen na sve koji su samostalnost platili svojim životom, u čast svih koji su ranjeni, onih kojima nedostaju bližnji – stvorimo zemlju kakvu su oni sanjali”, poručio je, između ostalog, predsjednik Sabora Božo Petrov.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je 15. siječnja 1992. slavan dan u hrvatskoj povijesti, datum kojemu je doprinos dao svaki državljanin i državljanka RH i svi pripadnici nacionalnih manjina koji su branili našu zemlju. Odala je posebno poštovanje prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu čija nas je vizija i hrabro, kako je rekla, “povela u ostvarivanje onog u što je malo tko vjerovao – konačne pobjede”. “Gledamo u to kakvu Hrvatsku želimo – prva nam je zadaća osigurati dobrobit mladih u Hrvatskoj. Imamo, slavnu prošlost, geografski položaj, prirodne resurse i što je najvažnije – marljive i dobre ljude. Idemo to iskoristiti u gradnji bolje budućnosti za sve”, poručila je predsjednica. “Nastavit ćemo graditi dobrosusjedske odnose, ali također nećemo dopustiti nikome da revidira našu prošlost i etiketira Hrvatsku raznim imenima. Hrvatska je država koja mora biti država zajedništva”, dodala je Grabar-Kitarović. Svoje je obraćanje završila riječima: “Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska”.

U čast velikog jubileja nastupaju Zbor i Orkestar Opere HNK iz Zagreba i Zbor Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i uz sudjelovanje Tamare Franetović Felbinger, Ljubomira Puškarića, Stjepana Franetovića, Tvrtka Stipića i Ozrena Bilušića i izvode djela Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Blagoja Berse.

Po završetku svečanog koncerta očekuje se vatromet kod fontana, piše HRT.

facebook komentari

 • sjena

  Ne znam tko je autor ove svečanosti,akademije povodom 25 godina Nezavisnosti Hrvatske države,možda sam ja previše domoljub ,ali ali ova akademija od jednog sata trajanja, sa dvije do tri kamere, je sramotna ,po meni stvarno sramotno. Pitam se zašto je to obilježeno tako skromno ,kako se nebi nekoga naljutilo !!!!!
  za dom !

  • Sivooki

   Upravo isti dojam – neka se obavi, par pjesama i par govora… gdje su živi ljudi, folklor ( jedan Lado nije pozvan, amateri, bogatstvo i raznolikost ljepote i rada…)???
   Sterilno. Hladno. Zašto je toliko redova u dvorani bilo prazno?? SDP?

   • Saga

    I meni su iščezli kmeri pali na pamet iako mi iz Zagreba javljaju da je vatromet bio lijep.
    Imaš mail… 🙂

    • Sivooki

     Je. :)))
     Ali ostajem pri svojoj tvrdnji : oni koji su ovo “sastavljali”, učinili su to kako bi se reklo da je bila “proslava”.

   • sjena

    E a ja sam mislio kako sam pre oštar ,odnosno pre romantičar,čak j ei moja žena to primjetila ,sada jutro je ,i dalje mislim kako je ovo bilo jad i bijeda !! ,mislim stvarno što napisati !!!
    za dom !

    • sjena

     U stvari današnje osobe vlasti ; “Predsjednica i Predsjednik vlade”
     govore o koncenzusu . to je lijepo ,ali to je utopija ,bila je ;KOD BOŽIČNOG USTAVA,BIL AJE KOD BORBE ZA SAMOSTALNOST, BILA JE ZA VRIJEME OLUJE ,I T.D.

   • Alan B’Stard

    Izgledalo je ko ‘requiem za nešto’.

    • Sivooki

     Upravo.
     Ne znam je li proslava neovisnosti organizirana i u drugim gradovima…?
     Ako nije, onda se vidi kamo, a bome i kuda, sve ide.

  • ludovik

   Proslava je bila jadna. Od HRT-a do državne proslave.
   Od silnog reklamiranja događaja na televiziji na kraju se ispale dvije dosadne emisije u dva dana u trajanju sat vremena i svečana akademija u Lisinskom koja je izgledala kao da svi jedva čekaju što prije završetak, dok koncert na Trgu nisu na sramotu emitirali.

   • sjena

    Točno ,kao večina misli ,pa zar smo morali TO,uništiće NAŠE INVESTICIJE “BRE ” u SR BIJI !!

    P.S: i sada nam neki-.mnogi spominju “ustaše ” ,ma ne nisu onio problem ,PROBLEM J ENEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA,kako sada ,A JOŠ VIŠE 1941.GOD. ,onaj koji to ne priznaje ,slabo čita život i povijest ,a druga je pijesma kako to “POLITIČKI URAMITI ”
    zs dom !