Svečano otkrivanje spomenika poginulima u Crnim Lokvama

  2

  U širokobriješkom selu Crne Lokve, župa Kočerin, u subotu 9. kolovoza, bit će upriličena svečanost otvaranja spomenika 103-ici žitelja ovog mjesta stradalih u dva svjetska i Domovinskom ratu. Spomenik će svečano otvoriti župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, inače podrijetlom iz Crnih Lokava, predsjednik Vlade županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i ministar branitelja spomenute županije Mladen Begić, pokazujući tako jedinstvo hrvatskog naroda.

  crnelokve

  Svečanom činu otvaranja spomenika prethodit će koncelebrirano misno slavlje koje počinje u 11.00, a predvodit će ga povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju i vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić.

  Spomenik je izgrađen u središtu mjesta, a organizator izgradnje je Udruga Crnolokvani, na čelu s Mladenom Mađom Galićem. Idejno rješenje spomenika, izgrađenog u obliku križa, djelo je akademskog kipara i slikara Anđelka Mikulića. Spomenik je izrađen iz kamenih gromada domaćeg hercegovačkog kamena, sa središnjim križem i dvije pokrajnje kamene ploče na kojima su ukresana imena poginulih i nestalih s hrvatskim grbom i pleterom kao nacionalnim simbolima. 

  Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo 8 mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je malo mjesto dalo 8 žrtava.

  Nakon sv. mise i svečanog otvaranja spomenika bit će upriličen bogat kulturno-zabavni program.

  Crne lokve, 4. kolovoza 2014. (Ivana Karačić)

  facebook komentari

  • Ida Galić

   To je ono o čemu sam već pisala na ovom portalu! Na tom mjestu se svake godine, obično krajem travnja, okupi veliki broj Crnolokvana, koji su inače razsuti po cijelom svijetu. Ove godine 9. kolovoza će biti kruna tih okupljanja uz otvorenje tog spomenika. Žao mi je da ove godine ne mogu prisustvovati tom događaju, ali sam u mislima tamo, a redovno pratim na njihovim stranicama što se tamo događa i liti i zimi!

   • Pozdrav Ida, upravo sam se tebe sjetio kada sam vidio ovu najavu! 🙂 Crne Lokve! Bit će prilike, u mislima si s rodnim krajem! to je važno!