Pratite nas

Naši u svijetu

Svečano otvorenje 13. Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa u Pečuhu

Objavljeno

na

U petak 21. listopada, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočio je svečanom otvorenju 13. Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa u Pečuhu.

U svome prigodnom govoru istaknuo je da poznavanje hrvatskoga jezika ima nemjerljivo značenje za očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta, kao i da je vrlo važno na znanstvenoj razini istraživati ključne odrednice hrvatskoga identiteta i ključne teme Hrvata koji žive izvan domovine te da ovaj znanstveni skup s višegodišnjim kontinuitetom i velikim ugledom značajno doprinosi tome cilju na čemu je zahvalio organizatoru skupa, Znanstvenom zavodu Hrvata u Mađarskoj i njegovom ravnatelju g. Stjepanu Blažetinu. Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je osamdesetak znanstvenika, uglavnom kroatista, iz devet europskih država.

Istoga dana predstojnik je u Pečuhu posjetio Generalni konzulat Republike Hrvatske, ured Hrvatske državne samouprave te Dječji vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom Miroslava Krleže, a u pratnji mu je bio savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u inozemstvu g. Milan Bošnjak.

U kraćem razgovoru u Generalnom konzulatu, generalna konzulica gđa Vesna Haluga predstavila je najvažnije djelatnosti, aktivnosti i projekte vezane za hrvatsku manjinu na konzularnom području.

U uredu Hrvatske državne samouprave održan je sastanak s predsjednikom g. Ivanom Guganom na kojemu se razgovaralo o programima i projektima hrvatske zajednice u Mađarskoj. G. Gugan je zahvalio na dosadašnjoj pomoći i dobroj suradnji, a predstojnik Milas je pohvalno govorio o postignućima Hrvata u prijateljskoj Mađarskoj, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće, uz kontinuiranu potporu Državnog ureda.

Predstojnik je u nastavku svoga boravka obišao i Dječji vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom Miroslava Krleže, gdje je domaćin bio ravnatelj g. Gábor Győrvári koji je predstojnika Milasa upoznao s poviješću obrazovanja Hrvata u Pečuhu, čiji začetci sežu u davnu 1722. godinu, pa sve do danas. Predstojnik Milas je izrazio zadovoljstvo viđenim, kazavši kako ga veseli kada vidi ovakve objekte, ali još više činjenica da se povećava broj djece od vrtića do gimnazije te da će ured kojemu je na čelu zasigurno i nadalje, sukladno svojim mogućnostima, davati potporu projektima koji jamče ne samo opstojnost, nego i rast i razvoj hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati