Švedska briše riječ rasa

8

U Švedskoj, koja je poznata kao jedna od država u svijetu s najrazvijenijom demokracijom i visokim stupnjem zaštite ljudskih prava i sloboda, uskoro bi iz svih zakona trebala biti izbrisana riječ “rasa”.

Sweden-11

Naime, švedska vlada je objavila kako planira ukloniti riječ “rasa” iz švedskih zakona napominjući kako je ta riječ “socijalni konstrukt”, odnosno izmišljenom konceptu bez stvarnih činjenica.

Navodi se kako se ideja o rasi i rasizam ne bi smjeli promovirati kroz upotrebu riječi “rasa” u zakonima bilo koje zemlje.

Švedski ministar za integracije Erik Ullenhag izjavio je za Sveriges Television (SVT) kako je pojam rase izmišljeni koncept utemeljen na predrasudama i mržnji.

“Svi dobro znamo da različite ljudske rase ustvari i ne postoje”, kazao je švedski ministar.

Upozorava da vjerovanje u pripadnost određenoj rasi prisiljava njezine pripadnike da se ponašaju u skladu s određenim principima koje im nalaže taj osjećaj pripadnosti.

“Znamo kako je temeljna osnova za rasizam uvjerenje da postoje različite rase i da pripadnost određenoj rasi prisiljava ljude da se ponašaju prema nekim specifičnim pravilima. Stav o tome da postoje različite rase rezultira time da vjerujemo da su neke rase bolje od drugih”, kazao je ministar Ullenhag.

Švedska vlada već prošlog tjedna je pokrenula aktivnosti kako i na koji način će biti uklonjen koncept “rase” iz zakona te zemlje.

facebook komentari

 • peppermintt

  Napredno jako napredno u biti i prirodno.
  Ali svijet ne funkcionira na takav način.
  Budemo vidili kako će to ići.
  Nisu problem osviješteni ljudi nego oni s druge strane, koji geste dobre i normalne volje tumače kao priliku za nered.
  Inače Švedska je jedna od naj zemalja za živit, mislim na društveno-socijalno uređenje.

  • HRSmoock

   Ahhh…Jednog dana možda i kod nas…

   • peppermintt

    ček redom idemo, prvo standard ka u švedskoj pa uvjete rada pa mirovine svima s navršenih 65 godina, pa tek onda ove napredne ideje 🙂

    • HRSmoock

     Što je najluđe, to uopće nije SF koncept…Ako bismo svakog dana po malo…Za jedno sto godina…

     • peppermintt

      begaj tamo kakvih sto godina, kaj budemo mi sad u ovo naše vrime ??

     • HRSmoock

      Kako se stvari odvijaju…Jedino Bog može da nam pomogne. Naši “ovozemaljski” napori nekako ne daju rezultata. Od apatije do potpune deziluzioniranosti, od zlovolje i cinizma do gotovo genetske osmanske opuštenosti i lijenosti…Na sve strane čujem…Kismet.
      A ako nešto mrzim to je prihvatanje “sudbine”. Čovjek sam stvara svoju sudbinu makar u toj borbi…Dopisati odabrani usud.

     • peppermintt

      kakvo prihvaćanje, Isus je reka čoviče radi i ja ću ti pomoć
      ne tirba nam više mudrosti od te 🙂

     • HRSmoock

      Mnogi Isusove riječi i 2000 godina kodifikovane kršćanske tradicije uzimaju kao folklor, festival i tradiciju, a na suštinu i poruke zaboravljaju. Planetu smo opustošili i isušili svojim strojevima i gramzivošću. Ostaje malo vremena da se dozovemo pameti i uradimo ono što nas je savjetovao jedan “obični drvodelja” iz Nazareta.
      Zamisli da se Isus vrati, proglasili bi ga hipikom, buntovnikom, možda i zatvor strpali…Barem više ne razapinjemo na križ, ali tu su “humani” zatvori.
      Ništa nismo naučili za 2000 godina. Divlji, pokvareni, u zbiru glupi…Možda je spas u nekoj magičnoj vakcini? Kad već nećemo da slušamo pametne ljude od Isusa naovamo.