Švedska će priznati palestinsku državu

2

Nova švedska vlada lijevog centra priznat će palestinsku državu i tako postati prva značajnija članica Europske unije koja će poduzeti taj potez, izjavio je u petak švedski premijer Stefan Lofven.

stefan-lofven-press
Stefan Lofven

Opća skupština UN-a de facto je odobrila priznanje suverene države Palestine 2012., ali Europska unija i većina njezinih članica još to nije službeno učinila.

“Sukob između Izraela i Palestinaca jedino se može riješiti dogovorom o dvije države u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Lofven tijekom svog inauguracijskog govora u parlamentu.

“Rješenje s dvije države zahtijeva obostrano priznavanje i volju za mirnim suživotom. Stoga će Švedska priznati državu Palestinu”, rekao je.

Za Palestince će ovaj švedski potez biti dobrodošla potpora njihovim ambicijama.

S obzirom na reputaciju Švedske kao poštenog posrednika u međunarodnim pitanjima i utjecajnog glasa u vanjskoj politici EU-a, ova odluka mogla bi nagnati druge zemlje da obrate pozornost na ovaj problem u vrijeme kada Palestinci prijete jednostranim potezima prema državnosti.

Međutim, Izrael će vjerojatno snažno kritizirati tu švedsku odluku kao i SAD i EU, koji smatraju da neovisna palestinska država može nastati samo kroz pregovarački proces.

Mađarska, Poljska i Slovačka priznale su Palestinu, ali su to učinile dok još nisu bile članice EU-a.

(h/kamenjar.com)

facebook komentari

  • Ja podržavam taj korak. I hrvatska država bi trebala to učiniti čim prije, tako da barem budemo drugi po redu kada nismo znali iskoristiti humanitarnu državničku situaciju i biti prvi.

    Bravo Šveđani!!!

    • peppermintt

      palestinu ?