Švedska pomaže ‘Balkan’ sa 400 milijuna eura

  0

  Ambasador te države u Bosni i Hercegovini kazao je kako je novac namijenjen za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju na njihovom putu ka Europskoj uniji.

  Švedska će za četiri zapadnobalkanske države izdvojiti 400 milijuna eura pomoći, kako bi provele reforme potrebne za ispunjavanje uvjeta za prijem u Europsku uniju, izjavio je u ponedjeljak švedski ambasador u Bosni i Hercegovini Fredrik Schiller, prenosi agencija Reuters.

  Cilj uvjeta za pridruženje i članstvo u EU-u je osiguravanje da su nove države članice ojačale ekonomije i institucije dovoljno kako bi se dalje razvijale u Uniji.

  Schiller je kazao kako će izdvojeni novac pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji da riješe pitanje državne administracije i sudstva te u borbi za zaštitu ljudskih prava.

  Do sada je samo Srbija počela pregovore o ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU-u.

  Strašne poplave

  Švedski ambasador u Bosni i Hercegovini je rekao kako će u obzir biti uzeta i šteta koje su poplave nanijele Bosni i Hercegovini i Srbiji prošlog mjeseca, a novac će biti proslijeđen u periodu od 2014. do 2020. godine.

  “Strašne poplave su promijenile realno stanje na terenu”, kazao je on tokom predstavljanja novog švedskog programa pomoći Zapadnom Balkanu u Sarajevu.

  Dodao je kako njegova država planira pomoći Bosni i Hercegovini i Srbiji na kratkoročnom i dugoročnom planu te da će samo Bosna i Hercegovina od Švedske dobiti blizu 100 milijuna eura.

  Evropska banka za razvoj i obnovu procjenjuje da su poplave u Srbiji napravile štetu od gotovo dvije milijarde eura, a u Bosni i Hercegovini 1,3 milijarde eura.

  Spore reforme na Zapadnom Balkanu i smanjenje entuzijazma u EU-u za dalje širenje drže balkanske države daleko od pridruženja bloku.

  Izvor: Agencije

  facebook komentari