Pratite nas

Sveta Marta

Objavljeno

na

Svetu Martu slavimo 29. srpnja. Ona je zaštitnica umornih, konobara i stopanjica, hotelijera, kuhara i blagovaonica.

Marta-i-MaraMarta je rođena u Betaniji i evanđelja kažu da je Isus bio tri puta gost kod njih i da ju je posebno volio kao i sestru Mariju i brata Lazara, kojega je uskrisio.

Marta je ona koja Isusu ide u susret i koja mu ispovijeda svoju vjeru: „Gospodine, da si ti bio ovdje, moj brat ne bi umro“.

Ide još i dalje i jače: „Ali znam što god zaišteš od Boga da će ti dati … jer ti si Krist, Sin Božji koji dolazi na svijet“.
Zato, ako ima ijedna svetica koja razumije što znači pripremiti kuću za gosta, to je ona. Primati goste, kolege, prijatelje, a u isto vrijeme raditi poslove koje rade i drugi, a ovo je povrh, je uistinu poprilično teško.
Međutim ona je imala i čast i sreću pripremiti objed više puta i Sinu Božjemu. Zato joj se utječemo u poteškoćama ove vrste da nam kod Gospodina isprosi milost i zagovor da to činimo s onom ljubavlju kojom je ona pripremala kuću i objed Sinu Božjemu.

Marta se brine kako ugostiti i počastiti Spasitelja, a Marija sluša pozorno Njegovu Riječ…

Sv. Marta starija je sestra Marije i Lazara iz Betanije, koji su bili Isusovi prijatelji i poštovaoci.

Dvije su evanđeoske zgode u kojima se opisuje Marta: Evanđelje sv. Luke (Lk 10, 38-42) govori kako je jednog dana Isus bio gost u njihovom domu; Evanđelje sv. Ivana (Iv, 1-54) opisuje Lazarovo uskrsnuće. Iz tih evanđeoskih zgoda vidimo Martu kao dobru domaćicu i gazdaricu, vrlo vrijednu i uslužnu. Evanđelist Ivan pak ističe veliko Martino poštovanje prema Gospodinu te čudesnu vjeru u Isusa koji joj se očitovao kao “uskrsnuće i život”. Pobožna predaja kazuje kako su se Marta, Marija i Lazar odselili u južnu Galiju, u grad Masiliju i da su ondje svjedočili istinskim kršćanskim životom.

fraFranjoMabić/kamenjar.com

[divide]

Čestitamo  imendan našoj vrijednoj urednici Marti! 🙂

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati