Connect with us

Hrvatska

Svi idu u Remetinec. Pripuzu prihvaćena jamčevina!

Published

on

Sve ovo je napravljeno kako bi se spriječio moj uspjeh na parlamentarnim i predsjedničkim izborima – rekao je Bandić tijekom istražnog ročišta na kojem se danas odlučivalo o Uskokovom zahtjevu za njegovim pritvorom.

Svi 12 osoba za koje je danas zatražen pritvor idu u Remetinec, a Petru Pripuzu je prihvaćena ponuđena jamčevina od 7,5 milijuna kuna, javlja Večernji List.

Ako nekog ovdje treba zatvorit onda zatvorite mene, a pustite sve ove ljude. Sve ovo je napravljeno kako bi se spriječio moj uspjeh na parlamentarnim i predsjedničkim izborima – rekao je gradonačelnik Milan Bandić tijekom istražnog ročišta na kojem se danas odlučivalo o Uskokovom zahtjevu za njegovim pritvorom.

Istražno ročište koje je počelo u 12,30 sati završilo je oko 19 sati, a odluka hoće li Bandiću i ostalima biti određen istražni zatvor trebala bi biti poznata uskoro. Tijekom istražnog ročišta branitelji i okrivljenici iznijeli su svoje argumente prema kojima smatraju zašto im ne bi trebao biti određen istražni zatvor, a neki od njih su za obranu sa slobode ponudili i jamčevinu koja je prema riječima odvjetnika višestruko veća od onog što im se stavlja na teret.

Odvjetnik Milana Bandića, Krešimir Krsnik, po izlasku iz županijskog suda kazao je da “baš i nije zadovoljan”. – Nismo uopće dobili prijedlog istražnog zatvora pa je zato bio i prekid. Ali nismo iznenađeni, preiskusni smo odvjetnici i nismo iznenađeni jer stalno govorimo o modusu operandi državnog odvjetništva – kazao je Krsnik te dodao da će reagirati kada dobiju odluku.

“Ovo nisu teška kaznena djela”

Bilo je naporno i dugo. Ne znam je li ijedan predmet tako dugo trajao, a bilo je vrlo malo izgubljenog vremena. Rečen je čitav niz argumenata. Dosad se u našoj dugoj praksi, a neki radimo i 35 godina, nije se dogodio predmet takvog nesrazmjera između težina djela koje se stavlja okrivljenicima i svih popratnih radnji koje se povodom toga provode. Najveća mjera ugrožavanja okrivljenika u postupku je upravo istražni zatvor. Mjera lišenja slobode je najteža mjera kojom se na najgori način ugrožavaju ljudska prava. Ovdje je predložen istražni zatvor za 14 ljudi, od 16. Za dvojicu koji su nešto iskazali protiv drugih za njih nije zatražen istražni zatvor. Za sve druge je – kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Slobodana Ljubičića.

– Ovo nisu teška kaznena djela, niti u smislu pribavljene imovinske koristi koja se gotovo nikome ne stavlja na teret. Govori se o šteti koja nije utvrđena – dodao je Miljević i dodao da su branitelji ponudili jamčevinu koja “nekoliko puta prelazi iznos te navodne štete koja je pričinjena po točki jedan kojom je obuhvaćeno prvih osam okrivljenika”. Odvjetnici su ponudili i mjere opreza. Miljević tvrdi da je USKOK povrijedio načelo razmjernosti. – Nadamo se da će sud imati sluha i ne povesti se za tim što se od nedjelje radi opsadno stanje. Napravljene su sve moguće pretrage po ZKP-u kod svih okrivljenika – kazao je Miljević.

Oko 12.30 sati dovedeni na zagrebački Županijski sud

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno s jedanaest osoba, među kojima su Slobodan Ljubičić, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, i zagrebački poduzetnik Petar Pripuz, oko 12.30 sati dovedeni su na zagrebački Županijski sud kako bi sudac istrage Zdenko Posavec na istražnom ročištu odlučio o zahtjevu USKOK-a za njihovo pritvaranje.USKOK je za njih dvanaest određivanje istražnog zatvora tražio uglavnom zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela.

Nakon što su u ponedjeljak tijekom dana dali iskaz u USKOK-u, na slobodu su pušteni Dragutin Kosić, ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima, Ante Dodig, direktor Gradske plinare koji je u međuvremenu dao neopozivu ostavku, Koraljka Rožanković-Uremović, djelatnica gradskog odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinskopravne poslove, te Ines Bravić, zamjenica pročelnice za imovinskopravne poslove. USKOK istražni zatvor za njih nije tražio te će se oni u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode, i to zato što su njih četvero iznijeli svoje obrane te priznali ono što im se stavlja na teret.

Zbog toga je tužiteljstvo smatralo da u odnosu na njih nema potrebe tražiti određivanje istražnog zatvora. Što se tiče Bandića i ostalih, odluka hoće li se u nastavku postupka braniti sa slobode ili iz Remetinca do zaključenja ovog izdanja nije bila poznata. Njihovi branitelji prije početka istražnog ročišta uglavnom su izjavljivali kako se nadaju da neće biti potrebe za određivanjem istražnog zatvora, to više što je većina osumnjičenih na ispitivanju u USKOK-u iznijela svoju obranu te su odgovarali na pitanja tužitelja.

U obranu Petra Pripuza ušao je i odvjetnik Anto Nobilo, što je cijelu priču učinilo dodatno zanimljivom, pogotovo kad se u obzir uzme da je Krešimir Krsnik, branitelj Milana Bandića, u nekoliko navrata posljednjih dana kazao kako se ne može oteti dojmu da je uhićenje Bandića trebalo skrenuti pozornost s početka suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu.

Osvrćući se na te Krsnikove izjave, Nobilo je prije ulaska u zgradu suda, u svom stilu, komentirao: – Čuo sam da ovo suđenje ima zadatak zasjeniti ono u Münchenu, pa sam se ja preselio ovamo. (Večernji List)

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Published

on

By

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading