Svi idu u Remetinec. Pripuzu prihvaćena jamčevina!

3

Sve ovo je napravljeno kako bi se spriječio moj uspjeh na parlamentarnim i predsjedničkim izborima – rekao je Bandić tijekom istražnog ročišta na kojem se danas odlučivalo o Uskokovom zahtjevu za njegovim pritvorom.

Svi 12 osoba za koje je danas zatražen pritvor idu u Remetinec, a Petru Pripuzu je prihvaćena ponuđena jamčevina od 7,5 milijuna kuna, javlja Večernji List.

Ako nekog ovdje treba zatvorit onda zatvorite mene, a pustite sve ove ljude. Sve ovo je napravljeno kako bi se spriječio moj uspjeh na parlamentarnim i predsjedničkim izborima – rekao je gradonačelnik Milan Bandić tijekom istražnog ročišta na kojem se danas odlučivalo o Uskokovom zahtjevu za njegovim pritvorom.

Istražno ročište koje je počelo u 12,30 sati završilo je oko 19 sati, a odluka hoće li Bandiću i ostalima biti određen istražni zatvor trebala bi biti poznata uskoro. Tijekom istražnog ročišta branitelji i okrivljenici iznijeli su svoje argumente prema kojima smatraju zašto im ne bi trebao biti određen istražni zatvor, a neki od njih su za obranu sa slobode ponudili i jamčevinu koja je prema riječima odvjetnika višestruko veća od onog što im se stavlja na teret.

Odvjetnik Milana Bandića, Krešimir Krsnik, po izlasku iz županijskog suda kazao je da “baš i nije zadovoljan”. – Nismo uopće dobili prijedlog istražnog zatvora pa je zato bio i prekid. Ali nismo iznenađeni, preiskusni smo odvjetnici i nismo iznenađeni jer stalno govorimo o modusu operandi državnog odvjetništva – kazao je Krsnik te dodao da će reagirati kada dobiju odluku.

“Ovo nisu teška kaznena djela”

Bilo je naporno i dugo. Ne znam je li ijedan predmet tako dugo trajao, a bilo je vrlo malo izgubljenog vremena. Rečen je čitav niz argumenata. Dosad se u našoj dugoj praksi, a neki radimo i 35 godina, nije se dogodio predmet takvog nesrazmjera između težina djela koje se stavlja okrivljenicima i svih popratnih radnji koje se povodom toga provode. Najveća mjera ugrožavanja okrivljenika u postupku je upravo istražni zatvor. Mjera lišenja slobode je najteža mjera kojom se na najgori način ugrožavaju ljudska prava. Ovdje je predložen istražni zatvor za 14 ljudi, od 16. Za dvojicu koji su nešto iskazali protiv drugih za njih nije zatražen istražni zatvor. Za sve druge je – kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Slobodana Ljubičića.

– Ovo nisu teška kaznena djela, niti u smislu pribavljene imovinske koristi koja se gotovo nikome ne stavlja na teret. Govori se o šteti koja nije utvrđena – dodao je Miljević i dodao da su branitelji ponudili jamčevinu koja “nekoliko puta prelazi iznos te navodne štete koja je pričinjena po točki jedan kojom je obuhvaćeno prvih osam okrivljenika”. Odvjetnici su ponudili i mjere opreza. Miljević tvrdi da je USKOK povrijedio načelo razmjernosti. – Nadamo se da će sud imati sluha i ne povesti se za tim što se od nedjelje radi opsadno stanje. Napravljene su sve moguće pretrage po ZKP-u kod svih okrivljenika – kazao je Miljević.

Oko 12.30 sati dovedeni na zagrebački Županijski sud

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno s jedanaest osoba, među kojima su Slobodan Ljubičić, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, i zagrebački poduzetnik Petar Pripuz, oko 12.30 sati dovedeni su na zagrebački Županijski sud kako bi sudac istrage Zdenko Posavec na istražnom ročištu odlučio o zahtjevu USKOK-a za njihovo pritvaranje.USKOK je za njih dvanaest određivanje istražnog zatvora tražio uglavnom zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela.

Nakon što su u ponedjeljak tijekom dana dali iskaz u USKOK-u, na slobodu su pušteni Dragutin Kosić, ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima, Ante Dodig, direktor Gradske plinare koji je u međuvremenu dao neopozivu ostavku, Koraljka Rožanković-Uremović, djelatnica gradskog odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinskopravne poslove, te Ines Bravić, zamjenica pročelnice za imovinskopravne poslove. USKOK istražni zatvor za njih nije tražio te će se oni u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode, i to zato što su njih četvero iznijeli svoje obrane te priznali ono što im se stavlja na teret.

Zbog toga je tužiteljstvo smatralo da u odnosu na njih nema potrebe tražiti određivanje istražnog zatvora. Što se tiče Bandića i ostalih, odluka hoće li se u nastavku postupka braniti sa slobode ili iz Remetinca do zaključenja ovog izdanja nije bila poznata. Njihovi branitelji prije početka istražnog ročišta uglavnom su izjavljivali kako se nadaju da neće biti potrebe za određivanjem istražnog zatvora, to više što je većina osumnjičenih na ispitivanju u USKOK-u iznijela svoju obranu te su odgovarali na pitanja tužitelja.

U obranu Petra Pripuza ušao je i odvjetnik Anto Nobilo, što je cijelu priču učinilo dodatno zanimljivom, pogotovo kad se u obzir uzme da je Krešimir Krsnik, branitelj Milana Bandića, u nekoliko navrata posljednjih dana kazao kako se ne može oteti dojmu da je uhićenje Bandića trebalo skrenuti pozornost s početka suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu.

Osvrćući se na te Krsnikove izjave, Nobilo je prije ulaska u zgradu suda, u svom stilu, komentirao: – Čuo sam da ovo suđenje ima zadatak zasjeniti ono u Münchenu, pa sam se ja preselio ovamo. (Večernji List)

facebook komentari

  • peppermintt

    hmmm. …..zanimljivo..četvoro odmah priznalo ostali vele nisu krivi ali…ovo četvoro indirektno implicira…

    • zato su uhićenja obuhvatili uširoko, ne bi li se našao netko tko će ‘upirat prstom’

  • Alan B’Stard

    A nobilo je sredio pripuzu jamcevinu, zato je dosao. Bandicu ne daj se, jos ces ti njima ‘krv’ piti