Švicarci na referendumu: teme opet useljavanje i stranci, ali i zlato

0

Švicarski glasači izazvali su početkom godine konsternaciju širom Europe kada su na referendumu izglasali suzbijanje useljavanja, a danas su pred njima tri nova izjašnjavanja koja će, ako prođu, svijetu poslati još snažniju poruku o tome da Švicarci ne žele nove doseljenike.

Swiss Vote For Tighter Immigration Laws

Ta alpska zemalja najčešće se povezuje s bogatstvom, niskim porezima i nelagodnim odnosom prema strancima. Tri referenduma najavljena za 30. studenoga ponovno pokazuju da dio Švicaraca želi zadržati svoju zemlju samo za sebe.

Ako današnji referendumi prođu, švicarska vlada morat će dodatno ograničiti useljavanje, ukinuti porezna rasterećenja za bogate strance i držati zlatne rezerve isključivo u domaćim trezorima.

Istraživanja javnog mišljenja ipak pokazuju da referendumske inicijative vjerojatno neće biti prihvaćene.

Ecopop želi useljenike zadržati na pristojnoj udaljenosti

Prva referendumska inicijativa službeno se zove Zaustavimo prenapučenost – osigurajmo našu ekološku egzistenciju, a iza nje stoji Ecopop, konzervativna ekološka skupina.

Ecopop želi da se godišnja imigracija ograniči na 0,2 posto švicarskog stanovništva, kojeg ima 8,2 milijuna. Takav bi limit značio da bi svake godine dopuštenje za ulazak u zemlju dobilo 16.000 ljudi, umjesto današnjih 100.000.

Mjera ide dalje od one koja je usvojena u veljači, a traži da vlada uvedu stroge kvote za imigrante, uključivo i europske građane.

Švicarske kompanije upozoravaju da bi politika Ecopopa ostavila zemlju bez kvalificiranih radnika. Nedostajalo bi nam 500.000 ljudi svake godine, rekao je Heinz Karrer, predsjednik poslovne federacije Economiesusisse. Osim toga, nova mjera kršila bi sporazume s Europskom unijom koji jamče Švicarskoj pristup na tržište EU-a i stoga bi naštetila trgovinskim vezama.

Trideset i devet posto glasača kaže da će glasovati za inicijativu dok joj se 56 posto protivi, pokazala su najnovija ispitivanja javnog mišljenja koja ne uključuju neodlučne glasače. Međutim, s približavanjem referenduma potpora inicijativi raste, kao što je bio slučaj i s onim u veljači.

Spasimo naše švicarsko zlato

Druga inicijativa Spasimo naše švicarsko zlato, koja ima potporu populističke desne Švicarske narodne stranke, traži da se švicarsko zlato drži isključivo u Švicarskoj, da se više ne prodaje i da se poveća udio zlata u deviznim rezervama.

Pristaše inicijative kažu da bi se Švicarska trebala zaštititi od vanjskih negativnih utjecaja. Što su veći rizici to je važnije imati adekvatne hitne rezerve, ažu inicijatori.

Mjera bi natjerala središnju banku (SNB) da kupi oko 1800 tona zlata u sljedećih pet godina čime bi cijene zlata otišle u nebo, kažu analitičari.
Trenutno je SNB obvezan držati osam posto imovine u zlatu. Inicijativa bi nam bitno otežala odlučnu intervenciju u kriznim situacijama i ispunjavanje dodijeljenih nam zadaća, tvrdi SNB.

Posljednje ankete pokazuju da 47 posto glasača planira glasovati protiv te inicijative, dok je 38 posto podupire, iako su i vlada, parlament i poslovna zajednica upozorili da bi pozitivan ishod referenduma mogao biti štetan.

Sama mogućnost referenduma već je podigla vrijednost švicarskog franka u odnosu na euro što šteti švicarskim izvoznicima i moglo bi natjerati SNB da kupi milijarde eura kako bi zaštitila svoju valutu.

Bogati stranci u Švicarskoj

Treći referendum odnosi se na strane milijunaše koji imaju domove u Švicarskoj, ali rade drugdje i plaćaju poreze po jedinstvenoj stopi, nižoj od one za švicarske građane.

Treba se riješiti jedinstvene stope jer to je razumno i ojačalo bi zaštitu naše prirode i domovine, čuje se iz tabora zelenih, inicijatora referenduma. Oni kažu da sadašnja politika hrani nekontroliranu seobu u gradove kao i špekulacije s nekretninama te stoga šteti običnim građanima. Četrdeset i šest posto glasača protiv se toj ideji, dok je 42 posto za, po anketama.(Hrt)

facebook komentari